用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油麻地真光書院簡介會
樓主: Yanhunghei
go

油麻地真光書院簡介會

!如果頭十未必揀佢,揀QES 都唔揀佢。同區好多band1抽獎入,叻人唔太多。咁啱band1尾既佔好多,所以成績參次
Happy Together

引用:!如果頭十未必揀佢,揀QES+都唔揀佢。同區

原帖由 Tassie 於 15-11-18 發表
!如果頭十未必揀佢,揀QES 都唔揀佢。同區好多band1抽獎入,叻人唔太多。咁啱band1尾既佔好多,所以成績參 ...
QES都有band 1 尾抽入,間間機會均等。

我想講, 油真唔係一間至TOP既名校, 同區ST. MARY會好過佢, 但鍾意佢就會鍾意佢校風純樸, 校長老師絕大部份有愛心. 唔鍾意既人就會彈佢頭髮唔整齊, 要著長衫, 成績唔夠TOP. 但唔好忘記, 油真都出過狀元, 都有好多叻女.

油真都幾谷, 幾著重英文, 功課多. BAND 1尾入去讀要好努力, 唔係就會追唔上. 要搵呢類學校先好考慮油真.,

利申 :  油真家長.

Tassie    發表於 15-11-25 08:50

回覆:必必 的帖子

你認為油真是不是同上智差不多等級,一様是著重英文!

elysemama 發表於 15-11-18 10:21
你認為油真是不是同上智差不多等級,一様是著重英文!
唔好意思, 無了解過上智, 一來唔係我地校網,  二來唔考慮天主教學校.

回覆:必必 的帖子

我也是油真家長,油真是傳統英文女子band 1A 中學(其他人說的)。
因有抽獎位,所以一定有band one 尾入。學校是谷的,功課也多,所以band one 尾的同學學習上有壓力!

油真,上智,QE 其中一間入到都好彩, 好彩過後, 靠自己多過靠學校. 只是輩背影響大, 三間都是好學校, 最重要是否你地杯茶!

華^_^ 發表於 15-11-17 22:34
回覆 babyckiu 的帖子

上次聽講座時,如無聽錯的話,校長有提過今年有70%入八大,比上年再進步了。 ...
跟據學校annual report 2014-2015,local u course 係54.1%先正確
70.3% 係 JUPAS result

其實睇番QES同TLGC兩間DSE成績都係差唔多,反而家長要睇番係鐘意女校定男女校,教學方針又係咪適合自己小朋友,最好再睇埋中3選科時有咩科目同組合。

jackjackwin    發表於 15-11-18 14:18

引用:我也是油真家長,油真是傳統英文女子band+1

原帖由 Cleo 於 15-11-18 發表
我也是油真家長,油真是傳統英文女子band 1A 中學(其他人說的)。
因有抽獎位,所以一定有band one 尾入。 ...
可否講吓F.3 選科有什麼選擇呀?另外功課每日平均幾多樣?每年幾測幾考呀?謝謝

回覆:phoebekk 的帖子

F3 根據全年級名次選DSE electives, 可選 Phy, Chem, Bio, M1/M2, Chi Lit, Chi Hist, Geog, Econ, BAFS (Mgt/Account), ICT, VA, Hist.

回覆:phoebekk 的帖子

每個學期有考試,但測驗都好難數清,因冇UT,已未計小測

必必 發表於 15-11-18 09:18
我想講, 油真唔係一間至TOP既名校, 同區ST. MARY會好過佢, 但鍾意佢就會鍾意佢校風純樸, 校長老師絕大部份 ...
同意, 理解,合理
但有一點, band 1A 學生入名校,學校唔會谷,谷都係學生自己自動波
Happy Together