用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油麻地真光書院簡介會
go

油麻地真光書院簡介會 [複製鏈接]

聴完睇完之後大家覺得㸃? 其實學校係吾錯,但佢地大部分學生D鬢辮真係好鬆散,好影響儀容,似無乜神采! 當日亦聴到其他家長有類似comment。

2    0    0    0

引用:聴完睇完之後大家覺得㸃?+其實學校係吾錯,

原帖由 Yanhunghei 於 15-11-16 發表
聴完睇完之後大家覺得㸃? 其實學校係吾錯,但佢地大部分學生D鬢辮真係好鬆散,好影響儀容,似無乜神采! 當 ...
我冇去聽,不過我覺得女仔扎馬尾重好,整劑D

回覆:Yanhunghei 的帖子

有去講座的家長,請問記唔記得真光的入大學比率?包括入3間大學及8間大學?

回覆:Yanhunghei 的帖子

對佢校舍及學生感覺不錯!但這校會否很谷,功課多不多?自行是否1A生才會考慮呢?知否有冇叩門位?因早走了,不知有冇答問環節提到這些呢?

引用:聴完睇完之後大家覺得㸃?+其實學校係吾錯,

原帖由 Yanhunghei 於 15-11-16 發表
聴完睇完之後大家覺得㸃? 其實學校係吾錯,但佢地大部分學生D鬢辮真係好鬆散,好影響儀容,似無乜神采! 當 ...
哎吔~幾年前參觀過油真兩次,今年班女女仍然有鬢辮鬆散問題……,相比坑真,那邊的同學儀表好很多,亦精神奕奕,多數都有很開心笑容。

CFSS & SSGC

引用:對佢校舍及學生感覺不錯!但這校會否很谷,

原帖由 phoebekk 於 15-11-16 發表
對佢校舍及學生感覺不錯!但這校會否很谷,功課多不多?自行是否1A生才會考慮呢?知否有冇叩門位?因早走了 ...
冇Q&A session呀? 不過看比重,佢地應着重成績多於活動

如果著重條辮扎得唔靚, 唔整齊, 就唔好考慮油真. 考慮其餘三間可以扎馬尾既真光.

回覆 phoebekk 的帖子

油真英文程度較高, 讀高一級, 自行要全級頭十.  設有叩門位.

請問學校有無講入U%?

引用:回覆+phoebekk+的帖子 油真英文程度較高,+

原帖由 必必 於 15-11-16 發表

油真英文程度較高, 讀高一級, 自行要全級頭十.  設有叩門位.  ...
老師有建議我囡自行報油真,但網上comment及做小學老師的親人都對呢間中學比較....不至於負面,係有更多好選擇,何解?? 因為此校較為低調??

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:有去講座的家長,請問記唔記得真光的入大學

原帖由 babyckiu 於 15-11-16 發表
有去講座的家長,請問記唔記得真光的入大學比率?包括入3間大學及8間大學?

...
香港學位 54.1%  但冇講年份,覺得唔係一年成績。另外,通識話轉英文教,好啲咩?

gracelam 發表於 15-11-17 09:36
老師有建議我囡自行報油真,但網上comment及做小學老師的親人都對呢間中學比較....不至於負面,係有更多好 ...

油真一向低調, 較保守, 好多人將佢同九真混淆.  比油真好既中學梗有, 一山還有一山高,  最緊要揀間學校係適合自己女兒既程度, 而至重要係阿女自己鍾意.  
根據我女講, 英文考通識較中文考易攞高分.

引用:回覆+phoebekk+的帖子 油真英文程度較高,+

原帖由 必必 於 15-11-16 發表

油真英文程度較高, 讀高一級, 自行要全級頭十.  設有叩門位.  ...
頭十名?冇聽到有咁要求既,而且間間程度唔同,係咪真架?係就慳返唔揀

油麻地真光
http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;fromuid=1501423

真光Band一問
http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;fromuid=1501423
CFSS & SSGC

jollyma 發表於 15-11-17 15:58
頭十名?冇聽到有咁要求既,而且間間程度唔同,係咪真架?係就慳返唔揀

...
梗唔會講明, 但自行得40幾個位, 每年幾百人考, 無咁上下成績, 都好難係自行爭到一席位. 如真係鍾意, 英文程度唔錯既, 不妨一搏.

回覆 babyckiu 的帖子

上次聽講座時,如無聽錯的話,校長有提過今年有70%入八大,比上年再進步了。

熱血勳章

如果想入 "頂級女校",應該有更好的選擇吧 !

熱血勳章

鬢辮鬆散問題……,佢地話係 "高年級既 ICON"

熱血勳章

油真英文程度真係較高?!  點解高年級老師話連 開辦 Eng Lit 既能力都無?

lumijuli  有沒有老師教, 有沒有同學讀吧  發表於 15-12-14 23:35

hktwun 發表於 15-11-17 23:51
油真英文程度真係較高?!  點解高年級老師話連 開辦 Eng Lit 既能力都無?
F1讀F2英文, 英文讀高一級, 咁程度係唔係較高呢? ENG LIT咁冷門, 少人揀,  點會開到班?
‹ 上一主題|下一主題