用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有關學音樂問題
go

有關學音樂問題 [複製鏈接]

請問大家點知道自己小朋友對彈琴or其他活動有無興趣?去邊度學音樂推介?多謝大家意見

0    0    0    0

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

william5575 發表於 15-11-15 18:08
請問大家點知道自己小朋友對彈琴or其他活動有無興趣?去邊度學音樂推介?多謝大家意見

...

許多事情都未必能夠預知、最重要是讓孩子試, 不論是她/他的要求還是你的預計和安排! 留意要培養孩子養成練習的習慣, 過一段時間就作調整, 始終接觸多和最了解孩子的應還是家長, 往後的配合就更重要了。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:我試過幫我朋友個仔(當時约2,3歲)上音樂遊

原帖由 musiclei 於 15-11-16 發表
我試過幫我朋友個仔(當時约2,3歲)上音樂遊戲堂,佢由BB開始已經對音樂好有反應,會跟住拍子郁,1,2歲已經識 ...
我個小朋友正是如此
我䭾住佢時考琴 每晚練琴 又聽古典音樂
佢BB時一聽到音樂就跳舞 上N班茶點時老師播音樂 人地個個掛住食 佢跟音樂拍手搖頭郁身郁勢 音樂節拍感好重
突然喺商場或街邊聽到播歌 佢會話你知幾時喺過度聽過依首歌 我一啲印象都無 可能只係廣告歌
去睇電影 佢係留意首background music
3歲喺tom lee上音樂啟蒙班
4歳學左2年琴 鍾意背譜 合埋眼彈琴
成日話要學打鼓結他 但年紀仲小
6歳如佢所願學流行鼓 老師讚佢好有天份 自此 聽歌特別留意背後嘅鼓聲 自學
買左個夏威夷結他俾佢 佢自學左幾首兒歌
依家8歲已完成初級 1級 學緊2級鼓 入左學校管弦樂團負責軍鼓
愈黎愈愛牧童笛 成日喺屋企練習
我就俾佢樣樣試下 自由發揮

‹ 上一主題|下一主題