用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 分享下今年聖心面試內容好嗎?
樓主: rinarina
go

分享下今年聖心面試內容好嗎? [複製鏈接]

引用:其實只是說玩積木,+無叫小朋友疊高積木,+所

原帖由 rinarina 於 15-11-16 發表
其實只是說玩積木, 無叫小朋友疊高積木, 所以我不知到呢PART有咩考呢? 至於magic, 我留意吾倒佢叫小朋友一 ...
無叫叠高,但我囡自己叠左高,老師有問砌緊乜。有數123

有無其他老師都有叫小朋友一齊數123呢? 吾通我聰吾倒? 因為我那位老師只係自己數咋, 咁即係我fail 啦, 連聽都聽不到她有要求一齊數

回覆 Yeahly_ly 的帖子

但我小朋友in 果場, 老師企起身, 無同小朋友玩積木啊, 好似旁觀者多D咋, 係小朋友玩玩下叫起身, 之後去媽咪度, 其他人有無同一經驗呢?

引用:Quote:原帖由+rinarina+於+15-11-16+發表其

原帖由 socute 於 15-11-16 發表
無叫叠高,但我囡自己叠左高,老師有問砌緊乜。有數123
其實我只見老師做動作叫我囡叠積木,我坐離他們遠,唔知老師有冇叫叠高積木

引用:有無其他老師都有叫小朋友一齊數123呢?+吾

有無其他老師都有叫小朋友一齊數123呢? 吾通我聰吾倒? 因為我那位老師只係自己數咋, 咁即係我fail 啦, 連聽 ...
Interview 我地個老師數123,可能佢見我囡唔太出聲,所以冇叫佢數123

回覆 tmko 的帖子

我都想呢part計分,因為三個小孩之中,一個周圍走,一個要媽媽陪有旁,我女雖然無造一個圍欄給小豬(不是叠高積木),但總算坐定定.... 但那個老師坐了不到10秒就起身兼顧其他事

回覆:rinarina 的帖子

老師都有叫我囡一齊數123呀

回覆 tmko 的帖子

係呀, 張抬幾大下, 我囡對面個小朋友一坐低就搶晒成籃積木比自己, 所以我囡就好遲先可以拎到積木來玩, 切不夠一陣, 就夠鍾話停, 我反而係覺得老師想看看小孩自控能力, 是否叫停就可以停

引用:回覆+Yeahly_ly+的帖子 但我小朋友in+果場

回覆 Yeahly_ly 的帖子

但我小朋友in 果場, 老師企起身, 無同小朋友玩積木啊, 好似旁觀者多D咋, 係小朋友 ...
老師都係企係度呀⋯⋯但又無問野.....不停扮跌左d Lego 叫我個囡幫佢砌返....又問呢個放唔放到(有d係砌唔到)叫佢試多幾粒~又試幾個位置~同埋老師見另外唔肯玩果個就安撫下....但媽媽要坐遠d自己玩....乜唔係考緊分離咩😅😅

引用:回覆+tmko+的帖子 係呀,+張抬幾大下,+我囡

回覆 tmko 的帖子

係呀, 張抬幾大下, 我囡對面個小朋友一坐低就搶晒成籃積木比自己, 所以我囡就好遲先可以 ...
我囡要望住人點玩跟跟人玩,收拾都係,仲要望住我示意係咪可以收拾先做,樣樣都都慢半拍

引用:Quote:tmko+發表於+15-11-16+14:32+我囡12

原帖由 sw_2013 於 15-11-16 發表
第2 part,3位小朋友同老師一齊坐四方枱,家長要另外坐開,考疊積木同收拾能力....

我見唔到有老師 mark  ...
我覺得玩切積木果part係唔計分,老師就算過黎傾計都係都似係同小朋友warm up 下

引用:Quote:原帖由+sw_2013+於+15-11-16+發表第2

原帖由 yumyumbb 於 15-11-16 發表
我覺得玩切積木果part係唔計分,老師就算過黎傾計都係都似係同小朋友warm up 下

...
我主觀地希望第一間房計分,我囡那時還未發台瘟

yumyumbb 發表於 15-11-16 15:41

我砌積木個part都無見到老師mark低野,按私心論,如果不計梗系好,個女淨系個part不肯坐低但都不知幼稚園點評分選人加上系細b,打定輸數,有真系驚喜

回覆:分享下今年聖心面試內容好嗎?

但第一part老師叫拎物件比佢/放係枱應該計分呀嘛⋯⋯唔會要3個老師對3個小朋友搞warm up ar 都要人力物力同時間

引用:但第一part老師叫拎物件比佢/放係枱應該計

原帖由 Yeahly_ly 於 15-11-16 發表
但第一part老師叫拎物件比佢/放係枱應該計分呀嘛⋯⋯唔會要3個老師對3個小朋友搞warm up ar  都 ...
拎野果part當然計…係之後玩玩具果part我覺得唔會計

引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+15-11-16+發表

原帖由 yumyumbb 於 15-11-16 發表
拎野果part當然計…係之後玩玩具果part我覺得唔會計
但隔離post個媽媽話佢個囝唔肯玩積木...老師望下佢個囝個名就轉身mark低係紙都唔會完全唔計呀⋯⋯

sw_2013  我都希望計   發表於 15-11-16 16:33

我囡囡玩積木時, 自己選位坐, 本來想坐老師個張, 之後老師提示話佢知叫佢坐隔離一張

玩嘅開頭, 囡囡有叫我埋去, 但我冇埋去, 我淨係話我會望到佢, 而老師都係咁講. 老師有同囡囡一齊砌, 又有同另外一個小朋友砌

囡囡玩時隔離枱都同時有另一組, 都有一個老師照顧, 同場有一個老師企係度望住兩張枱, 另外仲有一個老師望下小朋友又寫下野

玩完之後老師叫小朋友: 而家我地一齊收拾, 然後拍返好張凳, 咁就可以去拖返自己爸爸媽媽去隔離房玩

回覆:分享下今年聖心面試內容好嗎?

玩積木係計分既:1. 考小朋友可唔可以自己坐定定同唔使家長陪 2. 考小朋友可唔可以砌積木 ,唔同其他小朋友爭玩具3. 考小朋友識唔識收拾。

我見我個女做到時,老師專登望佢個名。

回覆:sw_2013 的帖子

我果個老師反而叫我個女一齊講嗎呢嗎呢空喎!但我講開magic , 無理老師

回覆:yumyumbb 的帖子

老師仲叫我女俾一件積木另一個小朋友,應該係考肯唔肯分享

‹ 上一主題|下一主題