用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只睇中學成績,聖保羅、高主教和港大同學會(書院),點揀 ...
樓主: babyleung48
go

只睇中學成績,聖保羅、高主教和港大同學會(書院),點揀好 [複製鏈接]

真心講: 邊個唔想小孩可以好似"星爺"咁,一腳可以將個足球射穿牆啊。但現實不是個個都有特異功能, 盡力啦!

Mrs.Luckycat 發表於 15-11-17 13:56
明白 !  看來我要現在開給自己 train 呀仔了 !  謝謝 !
因為依家小學課程好緊湊, 一個星期教一至兩課書, 建議你去書局睇下小一需要既知識(至少要睇上學期), 唔係升到上小一就追到氣咳.

Mrs.Luckycat  Understand !  Very good advice.  Thanks   發表於 15-11-17 14:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Mrs.Luckycat+發表於+15-11-17+13:42

原帖由 hkpapa852 於 15-11-17 發表
中文: K3要學做句, 作句, 重組句子
數學: K3要學加減
港同, 早兩年我仔in時有考雙位減數

最後想總結吓,按近幾年成績...

1. 聖保羅書院 band 1b
2. 港大同學會書院 band 1b to 1c
3. 高主教書院 band 1b to 1c

唔知大家同不同意呢?謝分享...

回覆:只睇中學成績,聖保羅、高主教和港大同學會(書院),點揀好

揀學校當然不會只看成績,本人只是想更深入了解中六成績報告。因本人未有近年升中學經驗,請別誤會。

‹ 上一主題|下一主題