用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只睇中學成績,聖保羅、高主教和港大同學會(書院),點揀 ...
樓主: babyleung48
go

只睇中學成績,聖保羅、高主教和港大同學會(書院),點揀好

ckcleung 發表於 15-11-16 14:13
回覆 hkpapa852 的帖子

只講經JUPAS入八大的成績??
Bingo!

但問題係, 有幾多%學生係經JUPAS入到8大呢? 無提過喎.... 3322率呢? 都無喎.... 咁我點知有幾多人同實際既百分比呢????

所以, 結論係, 呢幅圖只係用嚟呃人既圖表偽術.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tks for your challenge.

first of all, they did not mention about the base number of graduates...

however, around 67% went to top three sounds too good to be true...

any hidden tricks?

hkpapa852  I think u got my answer in #21 already!  發表於 15-11-16 14:23

that s a biggggggg trick!
that shown only the distribution among those got admission to ugc funded degree.

retriever 發表於 15-11-16 14:27

that s a biggggggg trick!
If the JUPAS degree offer is 40%, then the ratio to 3 major U is just: 40% X 67% = 26.8%.

Without some essential figure, you never know the reality.

So the school report now need to "digest" instead of read/scan.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請教各位:如果不側重入U率,好動、凡事每事問的男孩,較 "不" 適合那間?
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 15-11-17 11:59
請教各位:如果不側重入U率,好動、凡事每事問的男孩,較 "不" 適合那間? ...
我認為港同會好D, 不如問下版主呢位用家意見.

retriever  she is asking which is **not** suitable..  發表於 15-11-17 12:07

Mrs.Luckycat 發表於 15-11-17 11:59
請教各位:如果不側重入U率,好動、凡事每事問的男孩,較 "不" 適合那間? ...
係喎, 剛才睇錯咗, 較不適合, 應該係高主教, 港島版李兆強, 唔谷得唔好入去.

引用:Quote:Mrs.Luckycat+發表於+15-11-17+11:59

原帖由 hkpapa852 於 15-11-17 發表
我認為港同會好D, 不如問下版主呢位用家意見.
Tks, 仔仔今年K2, 明年便要考小一。

他現在的KG是一間Happy School, 兼且他不是一個“書卷型”的男孩,但腦轉數頗快,我私心認為他未必應付到高記。

引用:Quote:Mrs.Luckycat+發表於+15-11-17+11:59

係喎, 剛才睇錯咗, 較不適合, 應該係高主教, 港島版李兆強, 唔谷得唔好入去.
...
知道,明白。

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

如果您小朋友太HAPPY SCHOOL 在K2, 咁首先您而家真係要谷, 否則想入到呢3 間都唔係咁容易

iedummy 發表於 15-11-17 12:42

如果您小朋友太HAPPY SCHOOL 在K2, 咁首先您而家真係要谷, 否則想入到呢3 間都 ...
如果幼稚園太hea, 唔好話入呢3間, 入到求其一間官津小學都有排適應

引用:回覆+Mrs.Luckycat+的帖子 如果您小朋友太

原帖由 iedummy 於 15-11-17 發表

如果您小朋友太HAPPY SCHOOL 在K2, 咁首先您而家真係要谷, 否則想入到呢3 間都 ...
是否呢三間的interview都重學術?Tks。

在今年小一的面試過程中,我有幸見識過以上三所學校的分享,所有都非常重學術要求的。

引用:在今年小一的面試過程中,我有幸見識過以上

原帖由 babyleung48 於 15-11-17 發表
在今年小一的面試過程中,我有幸見識過以上三所學校的分享,所有都非常重學術要求的。 ...
聖保羅,港同重學術?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-11-17+發表

原帖由 Mrs.Luckycat 於 15-11-17 發表
Tks, 仔仔今年K2, 明年便要考小一。

他現在的KG是一間Happy School, 兼且他不是一個“書卷型”的男孩,但 ...
咁試DBS啦~~~

约两星期前,我有幸跟學校見面,他跟我说學校要求好高,入得来讀要有心理准备。

結束後,令我明白... ... "狀元" 一定不是"hea"出来的。

oho1  of course !   發表於 15-11-17 14:28

引用:约两星期前,我有幸跟學校見面,他跟我说學

原帖由 babyleung48 於 15-11-17 發表
约两星期前,我有幸跟學校見面,他跟我说學校要求好高,入得来讀要有心理准备。

結束後,令我明白... ...  ...
港同?

引用:Quote:iedummy+發表於+15-11-17+12:42+回覆

如果幼稚園太hea, 唔好話入呢3間, 入到求其一間官津小學都有排適應
真心請教: 怎樣才算不hea的KG? 是否K2開始已訓練工整抄寫,玩記憶遊戲(即是默生字),懂做句?

Sorry, 太多問題。

Mrs.Luckycat 發表於 15-11-17 13:42
真心請教: 怎樣才算不hea的KG? 是否K2開始已訓練工整抄寫,玩記憶遊戲(即是默生字),懂做句?

Sorry, 太多 ...
中文: K3要學做句, 作句, 重組句子
數學: K3要學加減

唔識呢D, 入到小學好大鑊!

hkpapa852 發表於 15-11-17 13:51
中文: K3要學做句, 作句, 重組句子
數學: K3要學加減
明白 !  看來我要現在開給自己 train 呀仔了 !  謝謝 !