用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 由happy school升上傳統小學辛苦嗎?
樓主: cssmandy
go

由happy school升上傳統小學辛苦嗎? [複製鏈接]

MrBeast 發表於 15-11-16 08:48
這類問題就=有冇細B考到神校,答案肯定是有,但背後父母做過乜,一些細節唔清楚就做唔到效果。自理/習慣 ...
跟唔到冇細節好正常, 因為教得好都係度身訂造, 想買套現成西裝著得好睇? 難矣, 除非你model身形啦, 不過好似好多人誤會自己係
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:這類問題就=有冇細B考到神校,答案肯定是

原帖由 MrBeast 於 15-11-16 發表
這類問題就=有冇細B考到神校,答案肯定是有,但背後父母做過乜,一些細節唔清楚就做唔到效果。自理/習慣 ...
除非係神童,否則以今时今日既教育情況,真係好難唔靠家長背后發功而只依賴學校去教

引用:我孩子讀的是超級happy幼稚園,冇默書冇評

原帖由 longlokma 於 15-11-16 發表
我孩子讀的是超級happy幼稚園,冇默書冇評估更加冇考試,學校有功課但完全唔需要温書,亦根本冇嘢温。      ...

cssmandy 發表於 15-11-15 01:48
有無家長俾小朋友k嗰陣讀happy school之後升上傳統小學?一上小學係甘谷又多功課係咪好難跟得上?thx!

...
同一間happy school, 家姐跟得上, 完全無問題, 阿妹就開咗兩個月學, 激到阿媽血壓持續高企, 要睇專科。

所以, 總論係睇你好唔好彩。

longlokma 發表於 15-11-16 09:19
除非係神童,否則以今时今日既教育情況,真係好難唔靠家長背后發功而只依賴學校去教

...
陪佢睇書算唔算發功?

引用:Quote:longlokma+發表於+15-11-16+09:19+除

原帖由 little_yolky 於 15-11-16 發表
陪佢睇書算唔算發功?
梗係算

引用:我孩子讀的是超級happy幼稚園,冇默書冇評

little_yolky 發表於 15-11-16 13:31
同一間happy school, 家姐跟得上, 完全無問題, 阿妹就開咗兩個月學, 激到阿媽血壓持續高企, 要睇專科。

所 ...
個女讀書, 妳要專科補身...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

longlokma 發表於 15-11-16 13:41
梗係算
原來阿媽我都發咗唔少功。

上次測驗風暴後, 大圍見熊市, 分數衰退, 老師問同學邊個平時讀書係靠自己, 媽媽無幫手的。全班得阿女一個舉手, 鬼咁驕傲, 今晚等我同佢講, 阿媽我係有發功的, 唔係只靠佢自己。

200904    發表於 15-11-18 14:54

引用:Quote:longlokma+發表於+15-11-16+13:41+梗

原帖由 little_yolky 於 15-11-16 發表
原來阿媽我都發咗唔少功。

上次測驗風暴後, 大圍見熊市, 分數衰退, 老師問同學邊個平時讀書係靠自 ...
你呢d係等同傳授佢入門內功心法,初時梗係要陪住佢練引導下佢,等佢有一定內功底子,自然可以自己拎剑譜刀谱拳譜自己練招式啦!    咁將来有幾高武功,就梗要睇佢自己有冇天份,同有冇勤力練武嘞

我個仔都係Happy School 上津小, 過了2個半月了, 是辛苦的.
但現已漸漸識應每天做5-7樣功課+溫習的生活.
雖然第一次測驗成績唔好, 但沒有失去信心.  
所以我們要泠靜點, 俾多少少時間佢地.

little_yolky 發表於 15-11-16 13:31

所 ...

你專科專教個女,梗系要睇專科。

simonwan 發表於 15-11-17 16:38
你專科專教個女,梗系要睇專科。
我真係好佩服教全科既媽咪, 我剩係教英文一科都差D無命。
我終於投降了, 特事特辦, 終於報咗補習, 今個禮拜六開始, 阿妹要去專補phonics

引用:Quote:simonwan+發表於+15-11-17+16:38+你

little_yolky 發表於 15-11-17 17:00
我真係好佩服教全科既媽咪, 我剩係教英文一科都差D無命。
我終於投降了, 特事特辦, 終於報咗補習 ...
補phonics? 好似用處不大啊! 我比較懶, 平日叫佢地多做練習, 一星期先溫一次書. 暫時還可以啦!

回樓主問題, 由happy school升上傳統小學辛苦嗎?

無一定, 主要問題係小朋友既"適應能力"同所需要既"適應期" (要幾耐先適應到?)

讀happy school既小朋友, 理論上係自理能力較高, 但亦非百份百係咁. 如果小朋友本身有番咁上下自理能力, 適應力又唔差, 加上基本學術能力 (讀寫中英文, 甚至基本加減運算), 咁問題不大.

如果真係擔心, 不如早D做定嘢, 買定D小一中文閱讀理解俾小朋友睇 (小學成日要做), 甚至其它科既補充練習俾佢睇 (記住係睇咋, 唔駛一定要做), 等佢習慣下先.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-11-18 08:29
補phonics? 好似用處不大啊! 我比較懶, 平日叫佢地多做練習, 一星期先溫一次書. 暫時還可以啦!

回樓主問題 ...
做練習一D用都無, 因為阿細測驗係高分的, 只有默書教到嘔血。默書唔掂, 即唔識字啦, 上到小二點作文?

little_yolky 發表於 15-11-18 08:35
做練習一D用都無, 因為阿細測驗係高分的, 只有默書教到嘔血。默書唔掂, 即唔識字啦, 上到小二點作文? ...
小二就英文作文了嗎?

默書我唔理, 反正唔計分, 佢自己考得好自己會覺得威D, 佢想威自然會比心機, 唔想就算.

唔識字我都係叫佢地睇多D書. 識字但唔睇書既, 到時 grammar 又係錯晒, 整D港式唔啱既英語 I likes eat apple, 都係死!

(2個錯處, I 後面個 like 唔需要加 s, 呢句入面唔需要同時用 like 同 eat, 要用既都唔係 like eat)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-11-18 08:43
小二就英文作文了嗎?

默書我唔理, 反正唔計分, 佢自己考得好自己會覺得威D, 佢想威自然會比心機, 唔想就算 ...
係啊, 小一下學期作句, 小二作文, 中英都係。其實默書計分無所謂, 因為每次佔好少分而已, 只係唔知佢係唔係有障礙, 點解識聽唔識寫。今日識咗, 聽日可以又唔記得。

你小朋友仔嚟架? 咁要威, 我果個遊戲人間, 無乜所謂喎。今日俾人狂趙完, 轉個頭又哈哈大笑了。問佢點解成日咁開心, 佢話細個時食好多開心果, 所以開心喎。

200904  反應快,幽默,叻女!  發表於 15-11-18 14:56

little_yolky 發表於 15-11-18 08:48
係啊, 小一下學期作句, 小二作文, 中英都係。其實默書計分無所謂, 因為每次佔好少分而已, 只係唔知佢係唔係 ...
我個仔同個女都要威, 所以唔理佢地默書都唔會太差.

妳阿女成日咁開心都好吖!

回覆 hkpapa852 的帖子

我整日都覺得這樣的孩子最幸福。

人生是否幸福,不是用成就來衡量,而是她本人自己覺得開不開心。所以,我好羡慕這樣的孩子/這樣的人生。

我其中一個女,好好勝,拿不到第一,心中會很不開心,如果拿不到前三名,會哭。所以,我好擔心她。

hkpapa852  有好也有不好.... 最怕萬一佢係善於用笑遮掩真我個類資優  發表於 15-11-19 10:24
‹ 上一主題|下一主題