用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一and 聖母
go

聖三一and 聖母

升中邊間好d? 係咪一間好happy一個好谷?
一個九龍城網, 一個黃大仙網。
煩惱中, 謝謝意見

回覆:ecmami 的帖子

聖三一雖然KC網,但佢係kc網就咩競爭力。但就happy school. 聖母係黃大仙來講,學術唔錯,排第二左右,第一就係德望。升中有聖母書院backup. 但聖母小學比較傳統,要坐定定既小朋友先適合。

有心可以再參考兩間升中派位, 小一用書, 了解學程度,

回覆:聖三一and 聖母

Happy school 當然係聖三一,去年都有幾個係聖母插入來的,升中校網都好過佢,不過法動不多,唔係好鐘意運動,這所都可以是一個選擇。

回覆:聖三一and 聖母

謝謝!

Sam1018 發表於 15-11-15 21:01
Happy school 當然係聖三一,去年都有幾個係聖母插入來的,升中校網都好過佢,不過法動不多,唔係好鐘意運 ...
請問你知唔知插入喎幾個聖母, 係咪係聖母最TOP喎D?

Bigtaoc123 發表於 15-11-15 09:55
聖三一雖然KC網,但佢係kc網就咩競爭力。但就happy school. 聖母係黃大仙來講,學術唔錯,排第二左右,第一 ...
聖三一無競爭力?呢個應該係好多人主觀既錯覺
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Bigtaoc123+發表於+15-11-15+09:55+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-16 發表
聖三一無競爭力?呢個應該係好多人主觀既錯覺
hkpapa852可以对兩校比些意見嗎? 謝謝!

ecmami 發表於 15-11-16 18:08
hkpapa852可以对兩校比些意見嗎? 謝謝!
聖三一,上年有~32%升一線中學,今年有~50%,比同區所謂一線官津小學還要出色
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。