用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母同啟基點揀?
樓主: whitepurin
go

聖母同啟基點揀?

whitepurin 發表於 15-11-17 13:18
我現住41網,但都唔排除遲d會搬(始終住正名校網都係貴d), 現在阿女係龍係蛇都未知,但當然希望佢爭取到頭3 ...
兩間小學有幾多B1學都係一個謎..... 但純以女仔升中角度去睇, 九龍城 > 深水埗 > 黃大仙
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:whitepurin 的帖子

既然你住在41網,都好大機會抽到九龍城聖家,讀聖家咪仲好。分分鐘比你博到瑪利諾添。

回覆:lamwingyee84 的帖子

會抽,但始終人多咗唔敢講一定得,所以都要認真諗註冊邊間

如果讀聖母, 升中時搬屋轉校網, 就等於放棄埋直屬位<<<可唔可以解釋多少少?
THX

回覆:cani09 的帖子

不是説搬屋會放棄直屬位,搬咗升得到當然可以直升,但老實説當然希望上高一層。我現住九龍城,但將來有機會搬走,將來自住校網不是九龍城,升中就未必可用屋企靚校網抽。深水埗網對女仔較有利,咁入啟基將來就算搬去第二區都肯定可用學校網抽嘛。