用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY 2nd in 完結,一齊分享下
樓主: amy_0101
go

CKY 2nd in 完結,一齊分享下

引用:我估3rd+in+會有三百幾個小朋友+(由2nd+in

原帖由 Eytc 於 15-11-18 發表
我估3rd in 會有三百幾個小朋友 (由2nd in時篩選一半人), 然後校長二揀一, 純粹推測 😊
唔知幾時會3 ...
個人覺得兩間嘅3rd in只係想睇家長是否正常,CKY可能要家長識簡單英語溝通,3rd in時會有一兩題用英文問家長

retriever    發表於 15-11-18 14:05

引用:回覆+lydia_keng+的帖子 CONFIRMED?唔係15

原帖由 retriever 於 15-11-18 發表
回覆 lydia_keng 的帖子

CONFIRMED?
上次second in時問過副校,但佢話有可能不會收盡

回覆 lydia_keng 的帖子

請問你問了副校長怎麼問題,點解她會答不會收盡呢!thx

我也想知,點解她答不會收盡?不會收盡什麼?

回覆:CKY 2nd in 完結,一齊分享下

我估是關乎班房問題,cky第一屆畢業生只有10數人,第二/三屆逐漸增多。當高年級班數增加,一年級開班便未必開足6班了。

因為副校話一年級有6班,每班28人,buffer可以收到30人。如果有人開左學才通知學校唔讀,為免影響小朋友要佢地轉來轉去,影響適應,學校就會寧願收少個學生都不會再收,等新學年再收插班。

請問一下各位家長,一般來說,大概什麼時候會收到3rd-in的通知? 12月初嗎?多謝答覆先!!!

如有第三次interview, 是見校長嗎?