用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學? ...
樓主: mw7183
go

請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 16-6-18 23:12
可風一向都參加不少比賽, 荃官自行時只是著重學業成績
所以荃灣得可風岩我囡
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

miriam 發表於 16-6-18 23:18
所以荃灣得可風岩我囡

me too, 所以自行時阿女報了體藝,黃笏南及可風

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-06-18+發

原帖由 miriam 於 16-06-18 發表
用五個月操校際少事喇!

我囡全年無休咁操,呈分試都要打比賽,P.6 開學幾日就飛去第二度打比賽,仲要考埋 ...
honesty我個人覺得你阿女係supergirl!

但係,BAAA+公開無用獎會比學術全A+校內獎+活動好嗎?阿女操個樣似乎無乜學校會重視喔。

little_yolky 發表於 16-6-19 08:37

但係,BAAA+公開無用獎會比學術全A+校內獎+活動好嗎?阿女操個樣似 ...
我都明白~~你最了瞭解阿女能力同需要,如果佢学術需要加把勁,的確係要抽番d時间出黎,所以你要認清前路,係直升定外闖,齋成績我諗係难自行入WFN的,大抽獎就得。都係其他家長教我,印定心儀中学既申請表俾女自己試填,等佢自己心裏有数人地要求係乜~不过你放棄課外比賽,就真係可以4A+嗎?最怕两头唔到岸。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-19+08:37+

原帖由 Yanamami 於 16-06-19 發表
我都明白~~你最了瞭解阿女能力同需要,如果佢学術需要加把勁,的確係要抽番d時间出黎,所以你要認清前路, ...
係,佢4A應該無問題,阿妹就4B都投笑

Yanamami  禁都係差-科啫……唔洗擺哂全部時间?  發表於 16-6-19 12:35

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 16-6-19 08:55
我都明白~~你最了瞭解阿女能力同需要,如果佢学術需要加把勁,的確係要抽番d時间出黎,所以你要認清前路, ...
上年同學仔只用成績自行時入了WFN

peggy 發表於 16-6-19 13:18
呢两年升中人数少,到佢女果年又開始回升就可能难dd?

我心儀的學校WYK 也是要小四至小六的成績表及成就。課外活動,暫時諗到游水及乒乓球,畫畫。因三樣都是他喜歡的,容易入手。但游水不喜操練,祇為興趣,所以,不會入校隊,乒乓球就不抗拒入校隊(如入到)。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 16-6-19 08:37

但係,BAAA+公開無用獎會比學術全A+校內獎+活動好嗎?阿女操個樣似 ...
我囡唔係 supergirl, 只係佢合現實係點, 所以努力去配合.

古箏有學就繼續喇, 你依家只係爭一科, 無謂全部 cut 晒咁去谷, 怕你適得其反咋.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 16-6-19 13:18
呢兩年就係, 過多兩年升中人數多返時, 你係學校會點揀人丫, 真係齋睇成績?

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 16-6-19 13:57
所以只睇成績..............假如成績一樣, 但另一位多佢幾樣活動非齋讀書, 你係學校都識點揀啦.

最紧要係足夠既資訊下作出最適合自己既決定,無怨無悔就足夠了~

王家爸爸  同意  發表於 16-6-19 21:07

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 16-6-19 13:57
WFN有新校舍後,真係多左人選,明年升中人數開始多左,咁真係會難dd ,

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-6-19+13:57+呢两

原帖由 peggy 於 16-06-19 發表
WFN有新校舍後,真係多左人選,明年升中人數開始多左,咁真係會難dd ,
我參觀完如果無乜問題,應該先揀銀禧或丘中,因為學校年年都有人入,反而WFN無乜。

不用多加課外興趣
多鼓勵孩子, keep穏成績
keep操行
弱科找老師針對性單對單補習
參加一下社區活動, 例如賣旗

mcl203 發表於 16-6-17 15:29
我小朋友當年由P6 9月開學...一路爭比賽位....玩學界/音樂節....去到3月都未得閒過
所以D成績係....散散地: ...

玩學界即是咩黎架?即係代表學校出賽和其他學校比實嗎 ?

2jkidsfather  I would recommend to learn something at P3. Start to join competition at P4 to get experiences.
Join   發表於 17-2-18 09:32
2jkidsfather  Yes.  發表於 17-2-18 09:30
‹ 上一主題|下一主題