用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學? ...
樓主: mw7183
go

請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-11-16+發表我

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-11-17 發表
同意,我仔做服務都冇拎證書,學saxophone都冇考級純為興趣並非為升中選校,我諗培養小朋友品德修養比為取 ...
agree. 我囡囡喜歡畫畫和鋼琴,琴只有考級試,完全沒有參加音樂節比賽,畫畫更加冇去比賽,呢兩項係佢用來減壓及消遣,我唔想參加比賽後反而成為佢嘅壓力,本末例置!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學?

小四先諗,就真系遲左少少啦。依家先開始做嘅,都可以用泥填下表嘅,但系我惗都冇乜大作為。係填自行表時,有野填左,老師都可以問下小朋友問題啦!
我覺得,儘做啦。如果小朋友無天分,都唔使太勉強,做得幾多就幾多。冇乜其他天分,就儘量讀好d書。

奬項証書,請問要通常報名時,幾年級才開始要填寫呢?依個遊戲睇黎好難玩!我真的好需要你地意見及分享

peggy  操跑都要用好多時間, 不是一朝一夕, 不如專注在學業上  發表於 15-11-17 23:29
Yanamami  中学只关心五、六年班既獎項,頂多插埋四年班㗎咋~  發表於 15-11-17 23:14

引用:奬項証書,請問要通常報名時,幾年級才開始

原帖由 Chun_ng 於 15-11-17 發表
奬項証書,請問要通常報名時,幾年級才開始要填寫呢?依個遊戲睇黎好難玩!我真的好需要你地意見及分享 ...
大部份學校只睇小五及小六,少部份會睇小四,所以太早拎証書都冇用

醒目開學勳章 王國長老

Chun_ng 發表於 15-11-17 23:13
奬項証書,請問要通常報名時,幾年級才開始要填寫呢?依個遊戲睇黎好難玩!我真的好需要你地意見及分享 ...
舊年我囡自行兩間得一間會睇晒 P.4 - P.6 課外活動, 成績兩間只睇 P.5 & P.6.

有玩開運動既 P.4 已經係收成期, 若果到 P.4 先黎谷, 倒不如留時間睇成績.

如果去到 P.5 先至黎參加比賽, 比賽前點都會加堂訓練, 再加埋恆常補習班同其他興趣班, 相信你會好煩惱點樣安排時間.

唔好彩比賽撞正呈分試期間進行, 你會顧呈分試定比賽呢?

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-11-16+13:11+起

miriam 發表於 15-11-18 00:35
舊年我囡自行兩間得一間會睇晒 P.4 - P.6 課外活動, 成績兩間只睇 P.5 & P.6.

有玩開運動既 P.4 已經係收 ...
真係無陰功, P5, P6又要呈分, 邊得有咁多時間操比賽。

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-11-16+發表起

原帖由 JJDBB 於 15-11-16 發表
我女都是填買旗。
賣旗,sorry

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 16-6-17 12:18
真係無陰功, P5, P6又要呈分, 邊得有咁多時間操比賽。
咁我囡一直都有比賽唔係突然加基本上問題不大.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 little_yolky 的帖子

我個女都係獨孤一味, 游水, 同童軍

游水岩岩學界叫做游到個名次, 升上小五要再努力, 目標係首三
童軍岩岩都升上做隊長, 領袖話有須要時, 會幫我向童軍總會出一封信, 証明係屬於邊一旅, 做左幾耐隊長....

我都只係得依D咋

little_yolky 發表於 16-6-17 12:18

又要考呈分試, 又要去比賽, 先睇到小朋友既潛在能力, 又考得又砌得不過咁
都係考边D中學, 佢地又係睇乜啫
大把小朋友一路考呈分試, 一路出戰不同比賽/學界/音樂節, 唔可以睇少佢地

回覆 mcl203 的帖子

可能這樣也是舒緩呈分壓力的一種方法因為一切照常,假裝給小朋友看是平常考試一樣。。。

cmchang0927 發表於 16-6-17 14:36

可能這樣也是舒緩呈分壓力的一種方法因為一切照常,假裝給小朋友看是平常考試 ...
減到無晒壓....仲要加操留校練歌....仲好似係考呈分試前一日出戰

係哦!試過p6最後ㄧ次呈分試考完ㄧ科後去打學界球賽,和考其中ㄧ科前去校際orchestra比賽。

cmchang0927 發表於 16-6-17 15:22

係哦!試過p6最後ㄧ次呈分試考完ㄧ科後去打學界球賽,和考其中ㄧ科前去校際orchestra比 ...
我小朋友當年由P6 9月開學...一路爭比賽位....玩學界/音樂節....去到3月都未得閒過
所以D成績係....散散地

cmchang0927  我女呈二後個人好似日日去左Hawaii渡假咁。。  發表於 16-6-17 15:35

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-17+12:18+

原帖由 miriam 於 16-06-17 發表
咁我囡一直都有比賽唔係突然加基本上問題不大.
我阿女都係小二開始比賽啊。但呈分試⋯⋯堅cut晒佢D比賽and表演,讀書、讀書、讀書and讀書

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-6-17+14:57+編輯

原帖由 mcl203 於 16-06-17 發表
我⋯對阿女無信心⋯雖然佢今日派卷,終於打破宿命連續兩個學期都好成績了。但係一邊呈分一邊比賽,我諗我仲未有咁大勇氣。出年小四我已經打算cut佢古箏加oral同游泳了。沒辦法,減肥同呈分緊要D。

little_yolky 發表於 16-6-17 23:18
我⋯對阿女無信心⋯雖然佢今日派卷,終於打破宿命連續兩個學期都好成績了。但係一邊呈分一邊比賽,我諗我仲 ...
古箏.....考中學有數so喎

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-17+23:18+

英文好緊要好多。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-17+23:18+

其實我係咪應該先同佢傾下?

‹ 上一主題|下一主題