用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學? ...
樓主: mw7183
go

請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學?

引用:Quote:原帖由+mw7183+於+15-11-14+發表小朋

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-11-14 發表
個人意見,如為考中學學琴作用不大,除非係演奏級或獲獎無數,游泳都一樣,如非代表學校出賽或獲獎,真係只 ...
去年校際鋼琴攞左第三
今年會再參加
而家有系學校做午善大使明年會叫佢做風紀
朗誦小朋友無興趣唔想參加

哲哲寫真 哲哲私相集

引用:英文oral +

原帖由 TSEHANG 於 15-11-14 發表
英文oral
報英文Oral ?

哲哲寫真 哲哲私相集

小四学太遲了~~小五已係收成期。仲可以入既辯論隊~

亞仔明年呈分, 佢學2種樂器, 其中鋼琴我打算明年改為2星期上一次, 主力谷學術

引用:Quote:原帖由+TSEHANG+於+15-11-14+發表英

原帖由 mw7183 於 15-11-14 發表
報英文Oral ?
好多面試會英語对話,朗讀文章,所以oral好重要!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-11-14+發表我囡

咁系唔系報專科補習?
係專科補習

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+mw7183+於+15-11-14+發表明白

原帖由 miriam 於 15-11-14 發表
我囡上過操卷班,佢話無用,上堂一對六,畀份卷佢做,做錯改正,再錯個導師就寫答案落份卷度。

我囡科數係 ...
我覺得操好成績,若仲有時間,多傾計、天南地北,個人興趣,時事新闻,生活鎖事,見下陌生人……乜都討論下……已足夠

醒目開學勳章 王國長老

ChapmanMa 發表於 15-11-14 23:18
我覺得操好成績,若仲有時間,多傾計、天南地北,個人興趣,時事新闻,生活鎖事,見下陌生人……乜都討論下 ...
我囡除成績外, 有去社區中心做義工, 學到既野絕非學校可以教到, 點同社工傾活動, 去宿營時要安排小朋友幾日既活動, 照顧同帶恆常班小朋友, 最大得益係訓練耐性, 社工又會講下佢既經驗, 呢 d 有錢都買唔到.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:ChapmanMa+發表於+15-11-14+23:18+我

原帖由 miriam 於 15-11-15 發表
我囡除成績外, 有去社區中心做義工, 學到既野絕非學校可以教到, 點同社工傾活動, 去宿營時要安排小朋友幾日 ...
仲有時間?

哲哲寫真 哲哲私相集

引用:Quote:ChapmanMa+發表於+15-11-14+23:18+我

我囡除成績外, 有去社區中心做義工, 學到既野絕非學校可以教到, 點同社工傾活動, 去宿營時要安排小朋友幾日 ...
me too ,我仔間中都有響中心幫手做下義工,上次同爸爸以親子形成式幫手看守住攤位遊戲,企足3粒鐘,社工都有讚佢,下個月頭星期六又會去幫手,佢自己都想去,呢啲經驗的確對小朋友黎講好珍貴。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-11-15+發表我囡

原帖由 mw7183 於 15-11-15 發表
仲有時間?
小學時由做實習義工到正式義工,只要星期四同五有堂就會去幫手,暑假都係。

依家升中後校隊操練時間多左,好難做足全堂,佢都會襯補習前去一陣幫手或同社工傾偈。

有 d 活動自小去做時,佢會自己安排好温書時間,我完全唔使操心,當然係要佢鍾意先得。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-11-15+發表我囡

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-11-15 發表
me too ,我仔間中都有響中心幫手做下義工,上次同爸爸以親子形成式幫手看守住攤位遊戲,企足3粒鐘,社工都 ...
升中後既星期五我囡會係補習前去一陣,當然唔似以前去到足晒,但對佢黎講真係唔去唔安樂咁架,得半個鐘都要出現。

自細有活動玩開係鍾意,學壞機會少好多。

引用:小朋友而家有學緊鋼琴同游泳 請問仲要唔要

小朋友而家有學緊鋼琴同游泳
請問仲要唔要學多樣樂器?可幫助考中學?

...
1.) 出身名小學成績A哂,攞晒獎好威威,思想成熟又主動,屋企又住半山。
2.) 運動學界攞晒獎好威威,預定未來六年都好大機會繼續橫掃學界做靚學校個名好威威。
3.) 出身名小學成績A哂,思想成熟又主動,屋企又住半山。
4.) 出身名小學成績A哂,思想成熟又主動
5.) 出身名小學成績A哂,屋企又住半山。
6.) 成績A哂,思想成熟又主動。
7.) 成績差點A哂,思想成熟又主動。
8.) 成績A哂。
9.) 成績差點A哂
10.) 成績無A,玩過下野,無獎。

如果你係校長,以上咁多種細路,你會收邊種先?

ABC-DAD  好明顯,得啖笑  發表於 16-6-17 10:22
王家爸爸  第一種,可能係SPCC既至愛。  發表於 15-11-16 12:41
王家爸爸  第二種,好明顯係DBS、DGS、LSC既至愛。  發表於 15-11-16 12:40

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-11-15 發表
me too ,我仔間中都有響中心幫手做下義工,上次同爸爸以親子形成式幫手看守住攤位遊戲,企足3粒鐘,社工都 ...
系唔系咩任何社區中心都有?

哲哲寫真 哲哲私相集

引用:Quote:原帖由+mw7183+於+15-11-14+發表小朋

原帖由 星運教授 於 15-11-15 發表
1.) 出身名小學成績A哂,攞晒獎好威威,思想成熟又主動,屋企又住半山。
2.) 運動學界攞晒獎好威威,預定未 ...
照你咁講唔系住半山就入唔到B1

哲哲寫真 哲哲私相集

關鍵是小朋友英文要好, 一定要催谷小朋友的英文,. 要想上BAND 1 中學小朋友英文考試一定要全部取得A.  Oral 對答如流

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-15+發表

有部份唔係話做就做。

好多小朋友係由細係中心讀課程,到大時社工再按情況揀小朋友學做義工。

我囡係讀兒童課程,讀左年幾後畀佢做實習義工,到 P.5 時社工畀多左機會佢去帶活動,P.6 先做到正式課程義工。

中心有好多義工都係同一課程出黎,有部份讀到大學只要暑假有活動都會返去幫手,有部份去左外國升學,暑假返黎香港都會負責宿營同暑期活動閉幕禮等。

所以好多野唔係到高小時先去諗點樣加插落去,凡事非一朝一夕可以做到。

當初我囡做評估後有問題所以去讀兒童課程,估唔到一路讀落去社工發掘到佢長處,希望取長補短所以畀佢試。

引用:Quote:原帖由+mw7183+於+15-11-15+發表系唔

有部份唔係話做就做。

好多小朋友係由細係中心讀課程,到大時社工再按情況揀小朋友學做義工。
原來系咁明白謝謝

哲哲寫真 哲哲私相集

miriam 發表於 15-11-15 16:01
有部份唔係話做就做。

絶对贊成,好多野係要時间浸,擺心机落去~唔係到高小先臨急抱佛腳~

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-15+發表

我仔係響果間中心託管數年,同中心社工已經好熟,所以有時會叫佢幫手,好似上次攪嘅智障童生日會,仔仔都有去幫手,不過佢呢啲又唔算係咩正式義工,只係間中幫下手囉。不過如果你有興趣想做,其實可以問下部份中心,我好耐之前層經問過,eg.ywca,你可以填表申請登記,佢地會安排,有課堂會叫你上 ,如合適就會安排去做。