用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫出左result
樓主: hoalan
go

金巴倫出左result

引用:呢個都係我仔第一個offer! 其實學校算唔算

原帖由 tick 於 15-11-14 發表
呢個都係我仔第一個offer!
其實學校算唔算多位? 佢今日仲有一日interview都咁快出offer既

...
251? 這是教育局幼稚園個 app

引用:Quote:原帖由+tick+於+15-11-14+發表呢個都

原帖由 booxxjac 於 15-11-14 發表
251? 這是教育局幼稚園個 app
今年冇收甘多,簡介會校長話今年只收160學生。

引用:Quote:原帖由+booxxjac+於+15-11-14+發表25

原帖由 ozduckie 於 15-11-14 發表
今年冇收甘多,簡介會校長話今年只收160學生。
係,Briefing 時講今年位少D。

回覆:金巴倫出左result

之前briefing 講超過2500個申請只收180個。

有用家分享下嗎?

引用:有用家分享下嗎? +

原帖由 cheerfuljoy0423 於 15-11-14 發表
有用家分享下嗎?
我都想知

小女k2,讀左兩年,老師大部分很好,我覺得對每個小朋友都熟。兩位副校都對學校小朋友熟,講得出名;而校長積極做聯絡小學、提升學校知名度的工作。

小女當時一開始已有兩個am offer,而SN是囡囡見得最開心、和老師傾得最投契的一間,雖則有擔心雜費多問題,但最後都㨂左這間。

呢幾年學費大約如下:
2013-2014 $3380
2014-2015 $3880
2015-2016 $4380

加幅不少,不過九龍塘幼稚園來說,學費過得去。

今年學校有些改革,多了很多蒙特梭利教學的時間,學校就話買左些教具,而上學期雜費$2800,有部份可退;雜費方面個人認是高了些。
至於其他,如聖誕表演、親子旅行、各興趣班、講座、Cambridge/ GAPSK考試等等,都要可決定參加與否而再比錢。

教學方面,每天40分鐘NET教,數學亦是英文教的。我問返囡囡,一些自理,如扣褸、刷牙、揸筷子、洗碗等等,老師都有教佢哋,這方面我幾欣賞呢。

功課,每日一版,K2每日兩版。寫字不算多,K1下學期開始寫字,佢哋學校老師教用手指寫⋯真正寫堂課時間不多,要家長教多些。
我對比過SN功課,中文程度中等,不算太深。欣賞功課都是自己編,K2寫字大約寫十次就可,對比不少幼稚園寫格仔簿每次寫十二至十六次,SN算抄寫得少的。一般comment SN英文程度不錯,每週有show and tell,小朋友不怕講英文。數學教得中等,K2上學期已學單雙數、二十以內的數字和組合、簡單數學推理。

家長不是非常摧谷型的,相處尙可。

總結,只要有個預算,金巴倫在各方面是很平均的幼稚園。而校長和一些小學關係不錯,相信對將來小一扣門會有些少幫助

希望幫到大家去選擇合適的學校

引用:小女k2,讀左兩年,老師大部分很好,我覺得

原帖由 daisylhn 於 15-11-14 發表
小女k2,讀左兩年,老師大部分很好,我覺得對每個小朋友都熟。兩位副校都對學校小朋友熟,講得出名;而校長 ...
好詳細,謝謝你。請問書簿費,茶點費幾$?

引用:Quote:原帖由+daisylhn+於+15-11-14+發表小

原帖由 立青BB 於 15-11-14 發表
好詳細,謝謝你。請問書簿費,茶點費幾$?
這些我已無記錄,茶點可選擇參加與否,我女一路都自備茶點的

回覆:daisylhn 的帖子

Thanks your sharing

Still not yet receive e mail

Pm offer, still thinking, i prefer am more

請問有無人收waiting or reject?

Got PM offer
你們會接受嗎?知不知道校巴安排?謝謝

今日收到PM offer

引用:Got+PM+offer+ 你們會接受嗎?知不知道校巴

原帖由 tomorrowbb 於 15-11-16 發表
Got PM offer
你們會接受嗎?知不知道校巴安排?謝謝
校巴九龍塘都係個幾間校巴公司

收到OFFER 的會唔會20號照交左錢先? 
感覺咁早交錢係要想收一筆留位費先。。。

回覆:janvis 的帖子

現在未諗得掂,應該會交左先再等埋其他offer慢慢諗

請問是上星期六14號ln ,今日已有offer? 這麼快?
請問各jm, 如啟思小學附幼(牛津道)及金巴倫,你地會點揀?