用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 林文燦有功課輔導班嗎?
go

林文燦有功課輔導班嗎? [複製鏈接]

想請教另一問題:林文燦有功課輔導班嗎?即有時間讓小朋友在校完成功課。
功課多嗎?小朋友在定一般要做幾耐?

0    0    0    0

回覆:katrinacedric 的帖子

星期一至四下午有 self study period,但時間短只能做少少。功課量時多時少,有時多得好緊要,連小一都好多功課,放學後要分秒必爭。

回覆:helenli 的帖子

Helen 謝謝妳!我都知依家好少學校少功課。其實就算揀左間少功課既,做家長又擔心程度太低,考唔到好中學。不過最緊要功課是合理的,唔好做 d 無謂操練或者考智力的

回覆:helenli 的帖子

咁放學後通常要做幾耐?
最近有人話我知林文燦二年級要睇拼音寫中文字,甚至睇中文文章,然後寫番拼音。我都有點擔心小朋友唔知做唔做到呢個程度,如果係真我唸我會出去補補拼音先

有一堂自修課,但坐校車的學生要提早落操場集合,所以實際做功課時間好短。

是的,中文拼音教得好快,建議出去學左先。中文科好深,要有心理準備。

拼音的確幾難,我地全家都無人識,我自己學國語的時候係學注音符號,無學過拼音,所以小朋友只能靠老師教佢。不過拼音所佔的分數其實都不算太多,先應付好其他功課,在其他方面攞好成績,純拼音的功課留到最後才做,萬一唔識就靠估(尤其是拼音的選擇題,有時明明唔識都可以估中),成績都無咩影響。

回覆:alanchan11 的帖子

謝謝兩位的用心解答喔!您們都很很心幫新家長。咁聽落我都冇咁擔心

‹ 上一主題|下一主題