用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試視藝和音樂
樓主: eatmonmon
go

呈分試視藝和音樂 [複製鏈接]

ms.aeroplane 發表於 15-11-28 00:10
原某VA同音樂有咁大影響?!我以為主科為主,但好彩阿女VA次次攞A/A-,音樂A/B都試過,兩樣唔洗去理,但 ...
咁要努力D啊, 因為中文呈9啊, 一科開9科, 視藝音樂加埋先X5, 中文唔好hurt D。努力!

little_yolky 發表於 15-11-17 09:30
音樂真係堅有得讀,除咗平時表現分, 仲有樂器、唱歌、拍子、筆試四張卷,樂器、唱歌同拍子全部平時都可以練 ...
仲有試过, 要改少旋律吹木童笛, 或合奏
無改旋律都得, 不过無BONUS MARKS

回覆:呈分試視藝和音樂

我小朋友小四時老師提議我哋比佢去上畫班, 因為佢畫畫比較差 (畫隻手掌大過塊面果種), 怕佢小五呈分時比較蝕底。

咁就幫佢响屋企樓下間畫室報名, 一星期一堂。

好明顯佢畫畫進步好多。  一學就二年, 依家唔洗擔心。

到小五時老師提議我哋比佢學吓學理!  因為佢開始跟唔上。

所以去佢學開打鼓間樂室問吓, 先知原來純學樂理以應付學校考試的人是很多的!!!

所以唔好以為呢二科係純講天份, 如果只要求過關, 是有方法的。

醒目開學勳章 王國長老

引用:我小朋友小四時老師提議我哋比佢去上畫班,

原帖由 boscochengsh 於 15-12-01 發表
我小朋友小四時老師提議我哋比佢去上畫班, 因為佢畫畫比較差 (畫隻手掌大過塊面果種), 怕佢小五呈分時比較 ...
我都係為呈分畀我女 P.4 時再學畫畫,音樂做卷無難度,唱歌呢下就………………

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:我小朋友小四時老師提議我哋比佢去上畫班,

回覆:eatmonmon 的帖子

音樂臨考前有貓紙派,低分就自己問題。

引用:有無小朋友因視藝和音樂而影響全級名次跌了

原帖由 eatmonmon 於 15-11-14 發表
有無小朋友因視藝和音樂而影響全級名次跌了很多而要求學校查卷?
跌七八名算多嗎?

回覆:呈分試視藝和音樂

我見以往全級頭十名的音藝都冇影響佢,依舊一列A! 我囡視藝得C!

老師先俾分,主任再核實,所以我覺得是主觀的,但肉隨針板上,重邊有得揮

引用:我見以往全級頭十名的音藝都冇影響佢,依舊

原帖由 123smile 於 16-06-27 發表
我見以往全級頭十名的音藝都冇影響佢,依舊一列A! 我囡視藝得C!

老師先俾分,主任再核實,所以我覺得是主 ...
這次呈分我仔中英會話都由A跌到B,有同學仔差過仔的,但是因為考試老師唔同,可以有A,睇運氣!

引用:阿女學校做法係基本上得3個grade,+75,80,85

原帖由 chesswin 於 15-11-16 發表
阿女學校做法係基本上得3個grade, 75,80,85, 大部份人80, 我阿女75......不過算了, 佢畫功差, 音樂又唔好,  ...
我覺得咁樣分很好啊!如果有人得55分,有人得85分高分,差成30分,影響太大

‹ 上一主題|下一主題