用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試視藝和音樂
樓主: eatmonmon
go

呈分試視藝和音樂

bbforever 發表於 15-11-16 11:22
我都好擔心這兩科……我仔又係好唔掂哩兩瓣……強烈要求計埋P.E.,實在對我哋p.e.好既同學仔唔抵! ...

好難,PE的範圍太大,識游水既人未必識打波,識打波既人又未必做到柔軟體操,都唔知考得邊樣,照性別年齡定係照高矮肥瘦嚟分組考試又係一個問題,而且有D小朋友唔做得太劇烈的運動,如果要考,就只能劃一考筆試。

chesswin 發表於 15-11-16 14:02
其實我諗大家唔使太擔心, 老師其實都好反對教育局點解將視藝比率調到同中文閱讀一樣, (阿女班主任話, 唔止3 ...
你哋學校降低咗視藝對排名嘅影響,視藝叻嘅小朋友覺得唔公平,我仔學校高嘅9字頭,低嘅5字,我仔6字,十隻手指有長短,我接受仔係呢方面冇天分。

見到同學主科成績好, 連畫晝,音樂都唔差, 真羨慕

亞仔主科已一般, VA直情係恐怖, 諗住暑假去上下堂, 睇下醫得幾多得幾多

我又未見过学校有人音/視攞C喎……差極都有B.

回覆 978212 的帖子

我個人認為你學校做法......對視藝差的學生好唔公平, 以標準分計, 本身都加唔少分, 若果去到5X-9X, 嘩.............

引用:我又未見过学校有人音/視攞C喎……差極都有

原帖由 Yanamami 於 15-11-16 發表
我又未見过学校有人音/視攞C喎……差極都有B.
我仔呢兩科真係攞C架
不過應該大部份同學都會係 B 0r C,A應該佔好少數  

引用:同埋跟據呢度前度高人分析,+視藝音樂只對邊

原帖由 chesswin 於 15-11-16 發表
同埋跟據呢度前度高人分析, 視藝音樂只對邊緣人有大影响, 所以最點係讀好其他中英數常 ...
我覺得科科都對邊緣人有影响

引用:無理,擺明五音不全,畫功其差,唔拎+C+已

原帖由 miriam 於 15-11-14 發表
無理,擺明五音不全,畫功其差,唔拎 C 已經偷笑。
知音

bbforever 發表於 15-11-16 11:22
我都好擔心這兩科……我仔又係好唔掂哩兩瓣……強烈要求計埋P.E.,實在對我哋p.e.好既同學仔唔抵! ...
不太可能計體育科,因為涉及的範疇很廣泛,每個人擅長的運動項目也不同,學校不可能提供所有運動項目考試給學生選擇,如果強行要所有學生一律參與某種運動項目的考試,在不計分的情況下就沒關係,但如果計算呈分試,必定引起很大爭議,為何要考這個項目,為何不考哪個項目... ...大家都一定希望學校考自己擅長的項目,到時爭議一定沒完沒了。

大件仔 發表於 15-11-16 16:29
見到同學主科成績好, 連畫晝,音樂都唔差, 真羨慕

亞仔主科已一般, VA直情係恐怖, 諗住暑假去上下堂, 睇下 ...

視藝、音樂其實有得讀的,考試都係考平時上堂教過既野,不是考天才,只不過無得死記硬背,要靠小朋友自己去領悟。主科成績好的同學,可能本身的領悟能力都好D,所以連視藝、音樂都考得不錯。

引用:Quote:bb560+發表於+15-11-15+11:18+我曾經

原帖由 little_yolky 於 15-11-16 發表
我諗學校就算俾你check卷, 都只係check你自己細路份作品, 唔可能俾其他人作品你check, 因為人哋家長無同意 ...
我自己聽過,有查詢術科嘅家長,查嘅時候,除咗有老師系度,另外仲有個主任系側邊,唔准影相。點解我覺得查卷時系會有得睇其他同學嘅作品,系因為我覺得,老師會話比你知,點樣先至叫做有A,(俾家長睇,但當然唔會講係邊個,可以係上幾屆)等個家長知道個分數距離系邊。唔好意思,查得卷嘅家長,都想同老師講數,同佢小朋友加分姐。
我囡間小學好醒,派返視藝作品時,會講最高分係邊個同學,幾多分,跟住派俾嗰個同學,聽完我囡嘅形容,我都跟住講句:真係抵佢擺95分喎!

bb560 發表於 15-11-17 08:23
我自己聽過,有查詢術科嘅家長,查嘅時候,除咗有老師系度,另外仲有個主任系側邊,唔准影相。點解我覺得查 ...
係架, 有時真係抵人囉高分的。好似阿女有時派返視藝作品, 我都會點佢一兩招點樣可以畫好D。佢有時話老師叫畫D題材唔鐘意, 小朋友真係鐘意就好有心機畫, 唔鐘意就是旦畫, 真係無佢哋符。

alanchan11 發表於 15-11-17 07:46
視藝、音樂其實有得讀的,考試都係考平時上堂教過既野,不是考天才,只不過無得死記硬背,要靠小朋友自己 ...
音樂真係堅有得讀,除咗平時表現分, 仲有樂器、唱歌、拍子、筆試四張卷,樂器、唱歌同拍子全部平時都可以練習, 勤唔勤力, 老師一聽就知。當然, 有時小朋友音準係天生既, 五音不全真係無辦法。

多咀撘一撘...
我個女今年小六...由一年級到六年級...視藝同音樂都係唔掂...佢真係五音不全...絶對係冇天份...畫功奇差...不過冇法...呢D真係冇興趣就冇興趣...得過且過我就算了...

回覆:eatmonmon 的帖子

簽名被屏蔽

今日派左音樂,阿女話有人100分~~巧

TwinWong    發表於 15-12-1 09:33

我仔呈分前都係頭5名, 呈分後跌出10,主科冇大跌, 應該關音樂同視藝事, 因為呢兩科一向拎c, 第二次呈分拎到B 即時入返10名內, 資質差冇計, 因為咁好多女仔追左上前

Yanamami  自己無大上落,可能其他人進步得多所以影响名次都唔定~  發表於 15-11-24 11:04

回覆:joetsang 的帖子

原某VA同音樂有咁大影響?!我以為主科為主,但好彩阿女VA次次攞A/A-,音樂A/B都試過,兩樣唔洗去理,但佢主科中文唔好,如VA都幫到D就好啦

Yanamami  杯水車薪  發表於 15-12-1 08:40

eatmonmon 發表於 15-11-14 09:14
有無小朋友因視藝和音樂而影響全級名次跌了很多而要求學校查卷?
我朋友的仔又係比視藝拉跌了起碼10名。我個仔都因视藝跌了不知幾名。

benny2014 發表於 15-11-16 20:21
不太可能計體育科,因為涉及的範疇很廣泛,每個人擅長的運動項目也不同,學校不可能提供所有運動項目考試給 ...
咁其實視藝都係有好多範疇啫, 有同學仔用筆叻D, 但有同學仔直接用手做(例如陶塑)叻D, 咁呈分都係老師話做乜就做乜啫, 都唔公平啦。

我唔係挑機, 係真係有疑問。利申:我女女體育長年攞C, 視藝B-A之間, 所以現況係對我有利的。

benny2014  帶齊用具都有分加,不過有些人總是忘記帶。  發表於 15-12-1 07:45