用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試視藝和音樂
樓主: eatmonmon
go

呈分試視藝和音樂 [複製鏈接]

有啲學校一年級開始就計呢兩科,咁樣排名同依架相差唔會太大嘅。我仔次次計埋視藝平均分跌2分,因為佢有學樂器同參加樂團,所以音樂幾好。視藝經常6字,有時仲5字

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-14+發表

原帖由 miriam 於 15-11-14 發表
我就係有家長通知唔好死 VA,所以 P.4 時要我囡再學畫畫咋。

音樂考卷唔驚,考唱歌就…………
好彩我仔啲老師響呈分試一般都手下留情,所以通常同學仔都唔會太差

回覆:TEMPO123 的帖子

其實我都想查卷,而且我覺得只有一位老師評分好唔公平,但又驚會唔會查卷後,視藝分會更低,真係好煩

引用:其實我都想查卷,而且我覺得只有一位老師評

原帖由 eatmonmon 於 15-11-14 發表
其實我都想查卷,而且我覺得只有一位老師評分好唔公平,但又驚會唔會查卷後,視藝分會更低,真係好煩:naugh ...
視藝好主觀,就算查卷都攞唔到分

回覆:brianshe 的帖子

Quote:miriam 發表於 15-11-14 09:54
無理,擺明五音不全,畫功其差,唔拎 C 已經偷笑。

身同感受

eatmonmon 發表於 15-11-14 20:59
其實我都想查卷,而且我覺得只有一位老師評分好唔公平,但又驚會唔會查卷後,視藝分會更低,真係好煩:naugh ...
表示同情!客氣問下如何呢?
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

回覆 TEMPO123 的帖子

Our headmaster made it clear that we could not check or even review the exam paper during this round 
unless the marks were wrongly added, otherwise, no 
adjustment。

引用:Quote:miriam+發表於+15-11-14+09:54+ 無理

原帖由 Namson 於 15-11-14 發表
Quote:miriam 發表於 15-11-14 09:54
無理,擺明五音不全,畫功其差,唔拎 C 已經偷笑。
same

回覆 marble2004 的帖子

其‘實學校閉門自己玩晒,甘不公平,如果家長係專業畫家可否同學校講可提供自已的專業經驗可以與老師一起評分,這樣才公平公開,否則可否去平機會告它?

就算你比低分我,我都有權看看全班同學的畫和分數,睇下是否比起其他人真的咁差?

marble2004 發表於 15-11-14 23:34
回覆 TEMPO123 的帖子

Our headmaster made it clear that we co ...
我女學校可以。不過其實視藝老師都不通人情,明知孩子呈分,為何給分咁手緊?很無奈!
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

引用:回覆+marble2004+的帖子 其‘實學校閉門自

原帖由 Hasoluck 於 15-11-15 發表
回覆 marble2004 的帖子

其‘實學校閉門自己玩晒,甘不公平,如果家長係專業畫家可否同學校講可提供自已的 ...
家長一定不可參與,否則與人口實。

回覆:呈分試視藝和音樂

我曾經都懷疑過,學校老師會唔會太主觀評分。但系我女三、四年班的時候,我翻去學校參觀過,我見貼堂的作品,真系做得好好,(我女一定做得無佢哋咁好)我女仲要話系堂上做嘅,等於唔系出蠱惑啦。所以我女呈分試嘅時候,我從來都冇惗過話要check卷。有啲細佬仔嘅天分好高,再加埋出去學下,真系可以做得好好架。我覺得你都可以試下check 卷,但系你可以話系睇下人地高分嘅作品系點樣,咁你咪可以檢討下小朋友系咪有做得唔系咁好,咁你同老師都可以易d落台。我惗老師都曾經見過類似想check嘅家長,佢地應該有經驗點樣回應你。

阿女學校做法係基本上得3個grade, 75,80,85, 大部份人80, 我阿女75......不過算了, 佢畫功差, 音樂又唔好, 冇計. 個升中玩法係咁, 都冇乜野可以做

回覆 chesswin 的帖子

我都好擔心, 我個女小四, 岩岩派左視藝測驗果個分數, 佢只有60分, 唉, 視藝又差, 音樂又差, 真係想搵人救下佢

RE: 呈分試視藝和音樂

我都好擔心這兩科……我仔又係好唔掂哩兩瓣……強烈要求計埋P.E.,實在對我哋p.e.好既同學仔唔抵!

醒目開學勳章

引用:我地個VA老師仲要係偏心+玩針對 +

原帖由 mylovelyBB 於 15-11-14 發表
我地個VA老師仲要係偏心+玩針對
我仔當年的視藝老師真係好好, 我仔係sen, 手不靈活,做乜都差,佢會鼓勵我仔,教佢點做得好d, 又影佢d作品比我看,我初初都本住合格就算,但最後猛車邊拿b, 輸得不太難看

bb560 發表於 15-11-15 11:18
我曾經都懷疑過,學校老師會唔會太主觀評分。但系我女三、四年班的時候,我翻去學校參觀過,我見貼堂的作品 ...
我諗學校就算俾你check卷, 都只係check你自己細路份作品, 唔可能俾其他人作品你check, 因為人哋家長無同意。

醒目開學勳章 王國長老

bbforever 發表於 15-11-16 11:22
我都好擔心這兩科……我仔又係好唔掂哩兩瓣……強烈要求計埋P.E.,實在對我哋p.e.好既同學仔唔抵! ...
咪傻喇~~~

計埋 P.E. 可能死得仲慘..................

可能做卷同個人體能運動好既可以拎到好高分, 到小組考試時遇著個對手唔掂時, 你真係喊得一句句丫.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

其實我諗大家唔使太擔心, 老師其實都好反對教育局點解將視藝比率調到同中文閱讀一樣, (阿女班主任話, 唔止3倍), 我諗學校都內部調節左, 令到大家分數唔會相差太遠, 我阿女的畫功可能只有2-3年級的程度, 但上次呈分80, 今次75, 我睇完都覺得老師好鬆手....

同埋跟據呢度前度高人分析, 視藝音樂只對邊緣人有大影响, 所以最點係讀好其他中英數常
‹ 上一主題|下一主題