用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔好意思我已删左啊
樓主: Nicole777
go

唔好意思我已删左啊 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-14+12:54+

原帖由 manimumi 於 15-11-14 發表
omg.我老公同你老公講同一番說話。原來佢永遠開係長實樓。我無留意!

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+15-11-14+發表

原帖由 creambun 於 15-11-14 發表
最怕那些唔淮人批評自己小朋友學校,但又鐘意批評他人學校的父母。批評是可以但唔好誇張失實,影響他人選擇 ...
yes。所以我每次俾comment都係自己親身感受有去過interview的。講真外人感受多少會同在讀人仕有出入係好正常。但點解要話人地否決人地? 我唔需要人地為學校平反,我只係講我感受都唔得?!

引用:Quote:原帖由+ensy+於+15-11-14+發表我覺得

原帖由 RRRRGGGG 於 15-11-14 發表
應該係因為大家都睇唔過眼,特別係某d fans高高在上既言論,我平時都好潛的,但個d什麼“口裡說不,身體卻 ...
講得無錯。。。我唔信全世界個個都想要offer.至少我識的確有人放棄offer選他校。亦有人連報都唔想報。

引用:Quote:boyboy_b+發表於+15-11-14+14:30+Rej

原帖由 mmav 於 15-11-14 發表
「迫」你give up? 其實叫你give up 只係一個字眼,係一個「即場reject」,所有例子都係小朋友表現不佳,所 ...
咁學校可以直接講reject直接出result, 點解要人簽give up呢?
呢D家長真係好膚淺,成日以為人地係接受唔到自己小朋友表現差輸打嬴要。根本唔係呢個問題,小朋友表現唔好唔得我覺得無所謂喎,一場面試代表到D咩姐?
即係你個仔考試表現唔好,老師叫佢你自己give up啦,成績表都唔比佢,咁得唔得呀?
放唔放棄係我家長學生既權利,reject係學校既權利。你明唔明?你應該永遠都唔明。

boyboy_b 發表於 15-11-14 16:01
咁學校可以直接講reject直接出result, 點解要人簽give up呢?
呢D家長真係好膚淺,成日以為人地係接受唔到 ...
無錯!我完全唔明你既道理!叫你give up 已經係你想要既「成績表」啦!

我自己係家教比較嚴的家長,如果小朋友去餐廳食飯喊、大叫、唔入去,只會有一個結果,就係大家返屋企,我好怕騷擾其他人,以及唔想係街失儀,講得出做得到。食飯如此,更何況interview,如果小朋友大喊,俾左機會佢都冷靜唔到,我會二話不說帶佢走,不要失禮自己,亦唔好影響其他人(小朋友好易俾人影響)。但係咪個個會咁做?咁個老師俾幾多時間你才好?咁去到一個地步係不停喊,唔入課室,與其勉強interview, 3星期後收reject, 同即場inform 你assess 唔到小朋友,有什麼分別?可能家長情感上會唔開心,但實際上係冇分別。

如果你個小朋友喊到咁你都一定要人地in佢,仲話係你既權利,呢個只係無謂既堅持。因為大家心知肚明最後都係reject。

而且學校係叫你give up interview(因為你真係掛住喊in唔到), 唔係give up 你個小朋友,你唔需要咁反感呀?

mmav 發表於 15-11-14 16:27
無錯!我完全唔明你既道理!叫你give up 已經係你想要既「成績表」啦!

我自己係家教比較嚴的家長,如果小 ...

咁即係你個小朋友第時考oral一句聲都唔出,老師叫你小朋友簽放棄考試或學額都冇問題嗎?

manimumi 發表於 15-11-14 16:34
咁即係你個小朋友第時考oral一句聲都唔出,老師叫你小朋友簽放棄考試或學額都冇問題嗎?
你覺得一句聲都唔出同放棄有分別咩?

mmav 發表於 15-11-14 16:38

有。因為可能只是小朋友怯埸或準備不足罷了。或狀態不佳。(考試都可以有突發事件:如身體不適)

同放棄係兩回事。

引用:Quote:boyboy_b+發表於+15-11-14+16:01+咁

就算你話你家教嚴但我睇唔出你家教好。

好簡單同你講,我教小朋友係唔會鼓勵佢give up, 就算佢喊住in完成個interview都係一件事既完成,并唔係中途放棄。唔係自己表現唔好就要選擇放棄。你小朋友去比賽表現唔好你猛叫佢你算啦你唔得架啦你放棄啦?反正你唔會有獎唔會有機會入決賽架啦,唔好試啦咁呀?

喊到好勁騷擾人,學你地呢D怪獸家長話齋,你地小朋友咁勁人地喊成點會影響到你咩?如果你小朋友因為人地喊而影響到自身表現,咁可能你家教要再嚴D!!!

引用:Quote:boyboy_b+發表於+15-11-14+16:01+咁

你將小朋友interview喊同家教畫上關係, 你既價值觀好有問題。

引用:我覺得...+近排好多新用戶不滿SC...+ +

原帖由 ensy 於 15-11-14 發表
我覺得... 近排好多新用戶不滿SC...
又想話人係打手?講真,自己小朋友要揾學校,上ek開個accoun,可以問嘢t好正常!唔通10年前就開定咩?

boyboy_b 發表於 15-11-14 16:45
就算你話你家教嚴但我睇唔出你家教好。

好簡單同你講,我教小朋友係唔會鼓勵佢give up, 就算佢喊住in完成 ...

同意。小朋友表現一次半次就教佢自動放棄?不怪得這么多少年輕生事件.

做父母要教子女再接再勵,勇於嘗試,不斷進步。而非随便放棄!

回覆:ST.C再通知我小朋友面試唔知係米做場戲甘

我都覺得安排第2 次interview嘅做法係對只可以in一次嘅小朋友好唔公平!

引用:Quote:manimumi+發表於+15-11-14+16:34+咁

其實好多事情并唔係只睇結果。我就算做得唔好你都應該比返failed, 而唔係要迫give ip咩grade都無。

不過都唔需要同你解釋嘞,學你話齋你完全唔明,因為你自身無呢種價值sense.

manimumi 發表於 15-11-14 16:41
有。因為可能只是小朋友怯埸或準備不足罷了。或狀態不佳
同放棄係兩回事。
...
怯場、準備不足、狀態不佳,只係好聽的形容詞。喊到assess 唔到、小朋友冷靜唔到(之前reject的家長話老師有俾機會冷靜)一定要走,叫你不如不要in,其實係俾個落台階你,我覺得冇問題。

你覺得勉強捉個小朋友入房,明知佢喊晒唔會答,勉強都要問佢好d?

睇到某家長已用詞人生攻擊
好快哩個topic 又會被ban

引用:Quote:manimumi+發表於+15-11-14+16:41+有

怯場、準備不足、狀態不佳,只係好聽的形容詞。喊到assess 唔到、小朋友冷靜唔到(之前reject的家長話老師有 ...
就算情況係咁,呢個都係我同小朋友既選擇,唔輪到學校攞張紙出黎叫我即刻走囉。

引用:Quote:manimumi+發表於+15-11-14+16:41+有

怯場、準備不足、狀態不佳,只係好聽的形容詞。喊到assess 唔到、小朋友冷靜唔到(之前reject的家長話老師有 ...
咁我又想問你,之前開post既家長小朋友係無喊既,無影響到人,只係無積極回答問題。咁響唔影響到人既情況下,你又用咩理由要人地放棄呢?又因為唔答都係reject所以唔洗in?

mmav 發表於 15-11-14 16:53
有許多家長的小孩並不是喊唒。而只是不懂回答問題或沒有作聲亦被要求簽give up.並沒有影响其他小朋友。

請爬多些文才回應。

‹ 上一主題|下一主題