用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔好意思我已删左啊
go

唔好意思我已删左啊 [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆:ST.C再通知我小朋友面試唔知係米做場戲甘

其實那問卷,老師話只作家長意見調查,真的不計分的!

引用:其實那問卷,老師話只作家長意見調查,真的

回覆:Nicole777 的帖子

應該有機會嘅⋯⋯唔好擔心咁多,等上天安排啦!

引用:應該有機會嘅⋯⋯唔好擔心咁多,等上天安排

原帖由 Galaxy88 於 15-11-13 發表
應該有機會嘅⋯⋯唔好擔心咁多,等上天安排啦!

又奇怪 我仔當日好鈕計 喊 都冇叫簽放棄

其實好唔明校方為何會作出此安排,面試信上都寫明面見時間都不能改,即每人都只有已安排好的唯一面見機會,這也相當公平,如當日未能出席或小朋友不合作也只好算與學校無緣,如今校方被迫得要給他們多一次面見,實在是對其他小朋友好唔公平,每人都要對自己嘅行為同表現付責任,但大前題係要唔影響到別人為先。被邀請再次面見的家長們也應該當心的考慮吓其他家長的感受。

只是有感而發,絕不是攻擊樓主,亦相信樓主是不知情。如有任何冒犯,敬請見諒。

Hazb  Agree !!!!  發表於 15-11-14 03:23

回覆:Happymama330 的帖子

我都覺得in多一次唔公平,但可能因為有老師出錯所以出了呢個結果

boyandes 發表於 15-11-14 04:54
我都覺得in多一次唔公平,但可能因為有老師出錯所以出了呢個結果

其實咁多學生要簽give up letter都唔會只係某老師出錯啦,而根本是校方的安排(咁多間只有佢呢間要家長薟give up))。不需理會學校是什麼動機,是真的發生了,但又不肯承認錯誤出來道歉,咪做番場戲去補救。但此方法又會惹來其他家長不滿,真係越搞越禍。證明間學校冇乜原則,混亂,處理得好差。以為自己是名幼隨時唔俾你繼續in就叫你簽give up, 又隨時因學校處理不好又要小朋友家長陪學校去做呢場戲向公眾交代(當然我係該家長就唔會so佢)。其他學校亦會有小朋友interview時唔講野,冇反應,但都唔會要簽give up,講真俾個位我我也不會入讀。
今次interview其實真係睇到好多嘢。有些名幼真的入不到也不可惜。有些真的會用心把場地怖置成嘉年華讓小朋友快樂interview,有些只是5分鐘就考完,(在我來說這是efficient)有些搞到過五關斬六將(以為佢考政府工),兩歲小朋友喳。

學校做佐多餘嘢,其實佢咁多人申請,我好相信再次見嘅小朋友都唔會收,只不過做場戲。

引用:其實好唔明校方為何會作出此安排,面試信上

原帖由 Happymama330 於 15-11-14 發表
其實好唔明校方為何會作出此安排,面試信上都寫明面見時間都不能改,即每人都只有已安排好的唯一面見機會, ...
吓? 宜家係St Catherine主動要求樓主再去面試喎 , 你叫樓主顧你感受

In 得就有機會,同其他小朋友一樣,吾會in 多次機會大D。要做既已經做左,吾好諗咁多!

回覆:Happymama330 的帖子

我都認同!仲有家長話如果冇諗住收就吾好call佢,如果個個in親都收仲洗乜interview 呀!

bvlswsp 發表於 15-11-14 08:37
吓? 宜家係St Catherine主動要求樓主再去面試喎 , 你叫樓主顧你感受

...
要其他家長顧及家長感受,咁邊個顧及第一次被要求簽give up 的家長及小朋友感受

請問樓主見完第二次幾時知結果?

回覆:margarita0510 的帖子

做場戲遮,不用太認真

上星期先話你個小朋友差到評估唔到,

叫你自動放棄,

今次會收你? 唔好呃自己

叫家長勞師動眾去多次,

只係場戲雖要臨記, 因為學校要向公眾交代,

依間學校真係.........................笑料百出 !!!

引用:當時收到學校電話通知再比機會面試都幾開心

原帖由 Nicole777 於 15-11-13 發表
當時收到學校電話通知再比機會面試都幾開心,原來睇新聞係因為太多家長投訴簽放棄,我都唔例外,當日我小朋 ...
咁諗啦,第一次in,就算無人叫簽give up,以小朋友狀態,都無可能有offer,in多次對你無損失,收唔收又控制唔到,做好自己就得。

好多人話做場戲,除非佢係SC校長,否則唔明憑乜咁講!其實入到機會不嬲都低,莫非成個interview又係做戲?

我覺得如果真心唔鐘意學校就唔好讀,香港大把好學校!

引用:做場戲遮,不用太認真 +

原帖由 Kim679 於 15-11-14 發表
做場戲遮,不用太認真
agree! 俾著我唔會去見多次了。只當與學校無緣罷。

引用:Quote:原帖由+Kim679+於+15-11-14+發表做場

原帖由 Vickyblah 於 15-11-14 發表
agree! 俾著我唔會去見多次了。只當與學校無緣罷。
no offense. 樓主。 只是個人選擇不同。不要想太多。相信你小朋友。哩間唔得咪下一間。加油。

‹ 上一主題|下一主題