用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華收portfolio 嗎?
go

英華收portfolio 嗎? [複製鏈接]

如題

6    0    0    0

引用:如題 +

原帖由 JasperMelody 於 15-11-13 發表
如題
交表時只收成績表,之後等信面試,第一次面試時,我叫阿仔帶响身,但没有機会交比老師,再收信第二次interview, 好像最後也沒有交

引用:Quote:原帖由+JasperMelody+於+15-11-13+發

原帖由 ChapmanMa 於 15-11-13 發表
交表時只收成績表,之後等信面試,第一次面試時,我叫阿仔帶响身,但没有機会交比老師,再收信第二次interv ...
請問小朋友有冇result?

引用:Quote:原帖由+ChapmanMa+於+15-11-13+發表

原帖由 JasperMelody 於 15-11-14 發表
請問小朋友有冇result?
收左,但我地因經濟問題,負擔吾到學費,最後放棄了

引用:Quote:原帖由+JasperMelody+於+15-11-13+發

原帖由 ChapmanMa 於 15-11-13 發表
交表時只收成績表,之後等信面試,第一次面試時,我叫阿仔帶响身,但没有機会交比老師,再收信第二次interv ...
正常,大部份中學都不收portfolio,因為太花老師時間去找有用資料,我認識的教育界中人全部都說只看申請表內填寫的成績獎項和副本,因學校用統一格式方便和公平地做篩選。個別學校甚至個別老師肯收portfolio多是基於禮貌。因為大家都很清楚portfolio不是學生本人做的,尤其那些非常專業非常精彩的只是家長們的功力,請問是家長還是學生報考?

不過見到部份家長很陶醉和自豪不停講自己的portfolio點點點,不好意思潑他她們冷水。

現實是中學申請表列出要甚麼填甚麼,做足和交齊副本便可,多出甚至多餘的並不會有加分。

CFSS & SSGC

sum-yan 發表於 15-11-14 15:53
正常,大部份中學都不收portfolio,因為太花老師時間去找有用資料,我認識的教育界中人全部都說只看申請表 ...
正如 ChapmanMa 所講,去年英華只收成績表副本,其他申請表內列舉嘅校外獎項,相關嘅證書副本全部被抽起,如果有人虛報佢都唔知。
不過去年考完之後,我覺得除非係特異人仕,否則英華應該係基於兩次面試表現來選學生。其實英華嘅面試都幾深。

引用:Quote:原帖由+ChapmanMa+於+15-11-13+發表

原帖由 sum-yan 於 15-11-14 發表
正常,大部份中學都不收portfolio,因為太花老師時間去找有用資料,我認識的教育界中人全部都說只看申請表 ...
同意,其實作為家長我都唔鍾意太花巧,簡簡單單指定格式佢要乜我填乜仲好,又公平,總之比心機考好呈分試,有能力嘅小朋友學校係會睇倒嘅。

回覆:CPLA 的帖子

英華面試好深咁即係冇行了

引用:英華面試好深咁即係冇行了 +

原帖由 JasperMelody 於 15-11-14 發表
英華面試好深咁即係冇行了
是,面試真的颇深,考小朋友要好醒目,我好欣賞英華、踏實、低調、有內函……可惜我負擔吾起學費

回覆:英華收portfolio 嗎?

我上兩星期有去聽簡介會,校長講明只收十張紙喎。

回覆:sammag 的帖子

十張紙,包括奬狀+表格

引用:我上兩星期有去聽簡介會,校長講明只收十張

原帖由 sammag 於 15-11-14 發表
我上兩星期有去聽簡介會,校長講明只收十張紙喎。
上年簡介會都係咁講,不過收嘅時候就抽起晒,或者你地今年試下交。

回覆:英華收portfolio 嗎?

請問面試內容問什麼?

引用:Quote:原帖由+sammag+於+15-11-14+發表我上

原帖由 CPLA 於 15-11-14 發表
上年簡介會都係咁講,不過收嘅時候就抽起晒,或者你地今年試下交。
既然係咁,我覺得唔應該答人只收十張紙,一係講明唔收啦,人地聽左一番誠意做好十張紙比人當廢物,我覺得好唔尊重人。仲要係簡介會上多次強調十張紙內內容係乜都得。(不喜勿插,個人感受)

引用:Quote:原帖由+CPLA+於+15-11-14+發表上年簡

原帖由 sammag 於 15-11-14 發表
既然係咁,我覺得唔應該答人只收十張紙,一係講明唔收啦,人地聽左一番誠意做好十張紙比人當廢物,我覺得好 ...
利申,我都贊成唔收,只係唔認同學校口講話收又唔收既做法。

回覆:CPLA 的帖子

平常不過,直資是基於成績+兩次面試收生

CFSS & SSGC

回覆:ChapmanMa 的帖子

可以申請免學費

今日親身去交表,淨係收了申請表格,成績表/ID副本和獎項表(唔夠填,用紙續填收咗),但證書副本沒有收。
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

回覆 ChapmanMa 的帖子

ChapmanMa,

請問英華面試難度在什麼地方? 可否告知. 謝謝!

回覆:mamayatlun 的帖子

要中英文能力強,邏輯組織加急才。首次面試係一個老師對五個考生,去年每位考生獲發同一篇中文文章,每人輪流讀一段,內容講及友誼同金錢嘅價值觀,讀完後老師會引導考生小組討論:你們認為友誼應該建基於什麼,如何維繫友情等。英文方面每位考生獲發不同嘅短文,輪流朗讀並會被老師問個人相關內容,例如呀仔嗰篇係講北京奧運場館,就被問及有冇睇過奧運、喜愛項目、以及覺得香港嘅體育設施是否足夠給市民用。

第二次面試係兩位老師對一個考生,中文題要跟老師討論一個議題,小學生大多參加很多課外活動及興趣班以增廣見聞,你認為學校應否配合並減省小學生功課量?英文就要描述一幅相,並會引申至個人觀點同日常生活問題。

‹ 上一主題|下一主題