用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福附與 St Margaret, 會選那一間?
樓主: cchappyforever
go

福附與 St Margaret, 會選那一間? [複製鏈接]

Ocean419 發表於 15-11-16 11:33
St Margaret 小一收幾多學生?我想知道由小一入學計起到最後入到local U 同三大分別有幾多%

...
其實計嚟無謂, 中間一定好多人跳船. 好似3年前CKY, 又係走剩唔夠30人中六畢業, IBDP平均分仲要全港倒數第三.

但依家呢? 大家咪有仆到去爭佢D位 (咁佢近兩年IB成績又大有改進)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Ocean419 發表於 15-11-16 11:33
St Margaret 小一收幾多學生?我想知道由小一入學計起到最後入到local U 同三大分別有幾多%

...
教育局未實行少班教學前, 學校收約每級80人, 1112年開始就收每級66人. 中學部會收外來生, 全級合共約110人.

所以 中途已有一班跳船, 餘下只有67人考DSE.

其實係一家四口子

一家三口 發表於 15-11-16 11:43
教育局未實行少班教學前, 學校收約每級80人, 1112年開始就收每級66人. 中學部會收外來生, 全級合共約110人. ...
我會認為, 咁多人跳完船後仲有咁既成績先致難得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:一家三口+發表於+15-11-16+11:43+教

原帖由 hkpapa852 於 15-11-16 發表
我會認為, 咁多人跳完船後仲有咁既成績先致難得
但係跳得船唔多唔少係對學校升U冇信心,而且聽聞學校中文偏弱難跳去本地更好的中學,姐係家長要有心理和經濟準備中學時要出國為升學鋪路

hkpapa852  無人跳船亦唔代表間學校一定好, 無絕對.  發表於 15-11-16 12:26

回覆 ppmmbb 的帖子

ppmmbb 睇清楚,係講Offer,唔係Degree喎!如果是Degree,咁味100%入U。

聖瑪加利係講: 大學offer, 的確無話係100% degree

但福中都只係講: 海內外大專院校學位課程 (咩叫大專院校學位課程先? 咪有係degree+AD+HD之類)

所以, 無分別.

100%入U無可能?! 睇你入咩U啫! 菲律賓大學又係U, 劍橋又係U, 肯俾錢既話Open U/珠海書院都有degree俾你去讀添!

St. Margaret Local U Degree有84%真係好勁!

睇返2011年網上舊資料 - F5會考6科14分:
St. Margaret:41%
褔中:59%

咁St. Margaret真係大進步,而褔中就

請問2015年參加DSE考試的中六生,是全部福小自行招生的學生(未包括臻美學生),還是已經有相當一部分2009年臻美學校小六生?

引用:St.+Margaret+Local+U+Degree有84%真係好勁

原帖由 ppmmbb 於 15-11-16 發表
St. Margaret Local U Degree有84%真係好勁!

睇返2011年網上舊資料 - F5會考6科14分:
其中一個原因是 : 今屆是第一屆throungh train 學生考DSE

其實係一家四口子

hkpapa852 發表於 15-11-16 13:42

聖瑪加利係講: 大學offer, 的確無話係100% degree

但福中都只係講: 海內外大專院校學位課程 (咩叫大專院校學位課程先? 咪有係degree+AD+HD之類)

所以, 無分別.

我唔知學校有無寫錯, 但你的理解卻是錯的.

學位課程 = degree course,
可以係 bachelor degree course / master degree course / doctor degree course,

但絕對唔可以係 higher diploma / advanced diploma / associate degree,
呢個係學術上既明確界定.

diploma course 叫 "文憑課程",
associate degree course 叫 "副學位課程".

所以如果福中無寫錯, 佢係指 bachelor degree course, no other meaning.

frederickw 發表於 15-11-16 20:02
我唔知學校有無寫錯, 但你的理解卻是錯的.
你可以用你既觀點去演釋, 那是沒有問題的.

不過建議你睇多D中小學既校務報告, 你就會瞭解今時今日學校發放既資料有幾多語言/統計/圖表偽術.

有好多大家認為理所當然既嘢, 係某些學校既校務報告講出嚟, 可能意思係完全不同.

作為家長,其實我比較想知福中 最後經jupers 取得香港各大學的數據,但沒有公開的數字,查了14,15年都沒有,只有跟海外大學混合總%的數據。

回覆:福附與 St Margaret, 會選那一間?

如不考慮中學問题, St Margarnet語境真系一流, 打好語言底同要自己帮補中文科, 中學出去再博殺過 褔附就煩小D..

littlestar_2009 發表於 15-11-17 09:05
作為家長,其實我比較想知福中 最後經jupers 取得香港各大學的數據,但沒有公開的數字,查了14,15年都沒有 ...

Most of the schools will not disclose 經jupers 取得香港各大學的數據.  

引用:回覆+ppmmbb+的帖子 ppmmbb+睇清楚,係講O

原帖由 hkpapa852 於 15-11-16 發表
回覆 ppmmbb 的帖子

ppmmbb 睇清楚,係講Offer,唔係Degree喎!如果是Degree,咁味100%入U。
我已打去問 smc, 3大數字係 degree course, 8大都係 degree course, 但有少量係自資 degree, 其餘係 jupus offer

hkpapa852 發表於 15-11-17 08:10
你可以用你既觀點去演釋, 那是沒有問題的.

不過建議你睇多D中小學既校務報告, 你就會瞭解今時今日學校發放既資料有幾多語言/統計/圖表偽術.

學位是指 degree, 不包括 diploma, 這不是觀點, 是嚴格定義.
你的錯誤理解會誤導其他人, 必需更正.

資料是你找的, 又是你 quote 的,
如果你認為那些資料可能是 語言/統計/圖表偽術, 請不要 post 出來.
你 post 了出來作比較, 還以此為子女選校, 我猜你認為資料可信.

1) 你 post 了出來, 跟住比較兩間學校的成績
2) 有網友指出了問題 - 你推說 "學位" 可能包括 diploma, 繼續堅持你的比較 "無問題"
3) 我告訴你學位不可能包括 diploma - 你就再推說資料可能是 語言/統計/圖表偽術

當你做比較的時候, 資料就可信,
當有人指出你的比較有問題的時候, 同樣的資料就可能是 語言/統計/圖表偽術.
你有又試圖將錯誤說成為觀點.

誰在玩 語言偽術, 顯然易見.

DevilPig 發表於 15-11-17 10:14
我已打去問 smc, 3大數字係 degree course, 8大都係 degree course, 但有少量係自資 degree, 其餘係 jupus  ...
即係 smc 畢業生 100% 入讀 degree course, 非常高呀!

frederickw 發表於 15-11-17 10:18
學位是指 degree, 不包括 diploma, 這不是觀點, 是嚴格定義.
你的錯誤理解會誤導其他人, 必需更正.
你要堅持己見我沒意見.

如果版主認為我說的話有誤導成份, 自會處理, 不用你多說.

引用:Quote:DevilPig+發表於+15-11-17+10:14+我

原帖由 frederickw 於 15-11-17 發表
即係 smc 畢業生 100% 入讀 degree course, 非常高呀!
100%好的讓人不敢相信

hkpapa852 發表於 15-11-17 10:29
你要堅持己見我沒意見.

如果版主認為我說的話有誤導成份, 自會處理, 不用你多說.
我當然堅持 "學位" 不包括 diploma. 這不是意見, 是定義.

但點解要版主才可以說你的話有誤導成份?

只有版主才可以 operate 你的 post, 對的.
但任何人都可以作理性討論指出你說的話有錯, 有誤導成份.

this is a public forum. 什麼叫 "不用你多說"? 你都好惡.
錯左唔肯更正仲咁惡, 你都真係好過份.

frederickw 發表於 15-11-17 10:39
我當然堅持 "學位" 不包括 diploma. 這不是意見, 是定義.
你其實知唔知聯招學位係包括D乜?
‹ 上一主題|下一主題