用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新都城翠茵
樓主: gloomy1115
go

新都城翠茵

回覆 chuchu218 的帖子

我都想知,唔記得有無提過,有無家長記得?

引用:Quote:原帖由+eunice1102+於+15-11-21+發表

原帖由 chuchu218 於 15-11-21 發表
請問由地鐵站行去要幾耐?和有否說校舍有幾大?
佢話大人行係5mins, 小朋友10mins
11000呎大,如有記錯請指正

引用:今日去個家長會,簽到紙都有200-300幾個名

原帖由 eunice1102 於 15-11-21 發表
今日去個家長會,簽到紙都有200-300幾個名,無到齊人,應該係怕收唔夠人,全部要左先!

...
問過佢地點分配am pm, 佢話以住址去分,真係唔知佢點分
今日講校巴情況又唔清唔楚,樣樣都話比個名佢會再安排

回覆 菲菲菲 的帖子

會唔會現在講點安排校車,會早左少少!講真頭一兩個月打死都唔俾小朋友坐校車,N班,好細個點到睇定d先決定校車問題!咁大間學校,點到會處理到!

回覆:chuchu218 的帖子

地鐵站行去大人行5分鐘
校舍室內比而家大2000尺,另外還有9000尺戶外玩樂地方

回覆:appdee 的帖子

回覆:新都城翠茵

可以自己湊當然唔搭校車最好啦
但好多爸媽要返工,老人家/工人接送,去到康城,就算搭mtr都超不方便,寶琳上車坐兩個站去將軍澳轉線去康城,老人家/工人湊住小朋友轉黎轉去😓😓

其實今次校長同園長都承受了好大壓力, 搬學校係一個好大的考驗. 今日校長都認之前沒有預早係interview前通知各家長, 向大家道歉!
我係畢業生家長, 妹妹都係報了這一間學校, 同大家一樣下年讀PN班. 當收到offer信非常高興, 但搬遷信令我手腳陣亂, 大失預算.
我都住在寶琳區, 要搬日出康城感覺太遠, 但了解過後日出康城近港鐵站行數分鐘,  起碼沒有學之園咁遠同咁近堆填區.😄
經過家姐由2011月1月入讀PN到畢業, 感覺英文底子打得幾好, 另有家長同我一樣同感令我會給妹妹試下新校舍. 感覺應該會比翠茵校舍更好.

引用:其實今次校長同園長都承受了好大壓力,+搬學

原帖由 ws_ada 於 15-11-21 發表
其實今次校長同園長都承受了好大壓力, 搬學校係一個好大的考驗. 今日校長都認之前沒有預早係interview前通 ...
家姐係主流班還是國際班?

聽完今日briefing 只覺得地點不便,冇瓦遮頭由地鉄到學校!加上很多unknown issue冇答案!苦惱中

回覆:咩樹幹 的帖子

家姐由PN至K3係讀主流班

回覆:咩樹幹 的帖子

其實明白她們今日好多野係答覆唔到. 1/3/16先交收又要裝修, 所有物品要換新, 加上重有K1 - K3 學生, 好多野乜都未定下來 (校車)...... 一定有轉接同適應期. 我好buy今日有家長提議如果PN school bus可在一期上落一站個都好. 不用浪費時間站站停.

如果適應期3個月有school bus都可以接受.
不過開頭要辛苦工人姐姐, 自己都會擔心她們出入 .

回覆 ws_ada 的帖子

咁就係啦,辛苦幾個月,學校又唔差,辛苦少少都值得的,向好看,學校無理由唔處理好的,見個校長都講道理的,或者大家有問題,問清楚,我估校長一定會答的!

回覆:菲菲菲 的帖子

引用:佢個日講行4mins條路係經緻藍天,知吾知係

原帖由 Ctswa 於 15-11-23 發表
佢個日講行4mins條路係經緻藍天,知吾知係咪所有人行得?定係住戶先得?我怕個條路吾俾其他人行要由外圍繞 ...
請問有無提一定八月搬得成?會否成個緻籃天未入伙,但翠茵已可開校?我怕到時好大麈同裝修味。

回覆:boboapril 的帖子

緻籃天12月出收樓信. 大家有無擔心康城的空氣質數?但學之園都係康城咪一樣好多人報.

回覆:ws_ada 的帖子

我其實諗,大部份佢而家收嘅學生主要都係寶琳住,寶琳學生自己包一架校車(16或29座位)我覺得唔難呀,架車接晒寶林嘅主要屋苑,直接去康城返學,都唔會太耐。 最緊要係學校安排到校車比我地,工人姐姐湊返學同搭校車,各有利弊,我自己都要諗諗。

引用:緻籃天12月出收樓信.+大家有無擔心康城的空

原帖由 NessNess 於 15-11-23 發表
緻籃天12月出收樓信. 大家有無擔心康城的空氣質數?但學之園都係康城咪一樣好多人報. ...
係今年定出年12月?sorry, 無留意,有無人可以答一答?

請問國際班係咪有am ?
收到pm offer 又康城,真係要諗諗
但個人真係幾鐘意呢間