用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才? ...
樓主: goyoki
go

有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?  

面对强权,人会有各种反应,其中一种叫“斯德哥爾摩綜合症”。

回覆:猴子爸 的帖子

閱讀報告:本身有閱讀的家長,其實求其在家都可以找本書做。而相對我的工作,一千字真係a piece of cake。

講座:一個月只係去一次,父母可take turns, 其實每人去4,5次。有些topic 我係真係想聽,加上住得唔遠,所以唔覺一會事。

得罪講句,這樣可screen out 家長的知識水平,align 對學校的期望。但所有事都係相對,有些家長唔fit 這些要求,還是要不斷批評。其實找學校係matching game, 你覺得這間唔適合,還有其他選擇。

反問,很多學校的面試都考得很深,超出小孩子的能力,家長花大量時間去train. 那麼又點平衡?

反思,點解要孩子面對的挑戰,家長沒有這麼多批評和反感?但要家長做點事,就有這麼多反彈?

jadeklleung 發表於 15-11-14 18:06
唔想小朋友受太大壓力去考咩證書學才藝考幾多級。...

大部份都是考小朋友能力和品性,唔會睇certs,除非好有代表性

每一次睇GT的post, 都有所得著。

回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

其實學校係想收家長讀小一?定以後d功課都係由家長完成就可以?呢間學校理念好奇怪。

ac917 發表於 15-11-15 09:15
其實學校係想收家長讀小一?定以後d功課都係由家長完成就可以?呢間學校理念好奇怪。

...
其實GT的理念就係要家教合作, 家長需相對高度參與。

回覆:dwkw333 的帖子

明買明賣,總好過入到去先知係另一回事。

請問若有幸有conditional offer,還可以大抽獎嗎?

引用:閱讀報告:本身有閱讀的家長,其實求其在家

原帖由 iamadc 於 15-11-15 發表
閱讀報告:本身有閱讀的家長,其實求其在家都可以找本書做。而相對我的工作,一千字真係a piece of cake。
...
同意,can't agree more! 如很喜歡間學校,好適合小朋友,做多少少嘢沒什麼問題,有付出才有收穫。

利申: 小朋友上年考小一,沒有報gt, 因地區問題

引用:請問若有幸有conditional+offer,還可以大抽

原帖由 leung720 於 15-11-15 發表
請問若有幸有conditional offer,還可以大抽獎嗎?
應該唔得

引用:其實學校係想收家長讀小一?定以後d功課都

原帖由 ac917 於 15-11-15 發表

...
係想揾相同理念嘅家長,同真心喜歡學校的。若不喜歡,讀書報告同堂都都不會上。我想還有一羣會deeply involve into kids' education 的家長。

引用:其實學校係想收家長讀小一?定以後d功課都

原帖由 ac917 於 15-11-15 發表

...
覺得學校理念奇怪的就不是學校想找的。

引用:閱讀報告:本身有閱讀的家長,其實求其在家

原帖由 iamadc 於 15-11-15 發表
...
非常同意!

引用:Quote:原帖由+leung720+於+15-11-15+發表請

原帖由 Babyarsene 於 15-11-15 發表
應該唔得
但都未正式註冊,点解唔得呢?GT冇理由交個叫“conditional註冊“嘅status 上EDB呱……

引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+15-11-15+發表

原帖由 dwkw333 於 15-11-15 發表
但都未正式註冊,点解唔得呢?GT冇理由交個叫“conditional註冊“嘅status 上EDB呱……

...
最後一堂同第二份功課幾時交?

2/6/2016 最後一堂
功課就唔知

引用:Quote:原帖由+dwkw333+於+15-11-15+發表但

原帖由 Babyarsene 於 15-11-15 發表
最後一堂同第二份功課幾時交?
唔知,你要問些前輩了……

引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+15-11-15+發表

原帖由 dwkw333 於 15-11-15 發表
唔知,你要問些前輩了……
我不是今年考,路過

leung720 發表於 15-11-15 09:59
I think if your child got the conditional offer and you register your child with GT in mid-Jan, your child will not be eligible for the "lucky draw".  If you don't register in mid-Jan, you can still play the game.