用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才? ...
樓主: goyoki
go

有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?   [複製鏈接]

orange2 發表於 15-11-14 09:32
1st waiting 3rd in 完,出第一批conditional offer,無offer繼續1st waiting.
Waiting 3rd in 完,上1st w ...
The G.1 application process time table had been updated.  It seems that those with conditional offer will register in mid-Jan 2016.  Check Admission Schedule.

jadeklleung    發表於 15-11-14 18:07

2010_papa 發表於 15-11-14 11:59
The G.1 application process time table had been updated.  It seems that those with conditional offer ...
1月中都未上晒家長堂,相信唔會咁快做注册。就算比你注册,到最後家長堂未達八成又會被除消。

orange2 發表於 15-11-14 12:24
1月中都未上晒家長堂,相信唔會咁快做注册。就算比你注册,到最後家長堂未達八成又會被除消。 ...
1月是注册Conditional Offer , 六月中才是交大訂正式取録

siumanma 發表於 15-11-14 11:42
請問15/11 幾點deadline?
仍未寫起
In the first parenting class, Ms Tai said that they were not strict on deadline.  She said that as long as the assignment is there when they check mail the next day, it's OK.  So you should have the whole Sun to write the report.

回覆 Momum 的帖子

死啦,我冇數下幾多只字就交左

回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

身邊有朋友中意優才的入不到1st waiting,很可惜!不過另一些朋友雖不是首選,卻有1st waiting,他們都很願意做呢份功課,他們很會作文。沒有難度。

回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

請問需要閱讀那本書?
雖然我不是 GT 準家長,如對教養兒童有幫助我也想參考和學習。
先謝謝分享。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:我揾唔到書呀,行左好多書局都話本本冇貨。

原帖由 ozduckie 於 15-11-13 發表
我揾唔到書呀,行左好多書局都話本本冇貨。點算?
不是可自選書嗎?一定要買 book list 上的書嗎?

好像我呢類讀書唔多的家長,冇緣GT!

請問幾時有3rd In?

引用:不知所謂的要求,我儍了也不會考慮這學校!

原帖由 Lovelebron 於 15-11-13 發表
不知所謂的要求,我儍了也不會考慮這學校!
非常認同

已經做完,感受到GT對家長有一份苦心。其實佢大可以好似其他直資早早出offer,或者好似私立咁要人交留位費或簽字commit會放棄統一派位,但佢冇。佢選擇用一個只要有心就做得到既方法去俾家長反省,到底認識GT有幾多,係唔係真係想小朋友入去讀。考小一並唔只係小朋友去競爭,我寧願學校要求我,都唔想小朋友受太大壓力去考咩證書學才藝考幾多級。
書我一直有睇,但好似做功課咁lun一本書,真係畢業後都冇做過,亦學到更多。報告並唔難,類似自己中學程度的功課,只係要花時間閱讀同抄寫。我用左比較多時間去睇書,兩晚去寫。

選書方面,gt只係要求有言之有物(非泛泛之談),和教育、管教、心理、思考方法等有關,並設有書單方便家長參考。

Will give up 3rd interview n will not attend the course further. Hope the people like GT will have more chance later fr th interview. Good luck to all people they like this school to have offer soon!

引用:Quote:muimui2+發表於+15-11-13+23:53+其實

原帖由 布希亞 於 15-11-14 發表
相信很多人都非常喜歡閱讀,但如規定閱讀後就做報告,相信就違反了閱讀的本義,閱讀是休閒和興趣,而非指標 ...
那麼之後小學的閱讀理解和閱讀報告你如何面對?

如果係喜歡閱讀,應不會介意甚至樂於分享意見。

我選了book list 外的書,因我真的推介這本書,我上第一堂聽佢話要選書,我已選定,這是我一年前已看的書。其實在book list 內都有書我看過,亦感受很深。很多都是十分出名的書。我都唔算成日看書,我覺得有閱讀習慣的家長,應該不會覺得難!

引用:已經做完,感受到GT對家長有一份苦心。其實

原帖由 jadeklleung 於 15-11-14 發表
已經做完,感受到GT對家長有一份苦心。其實佢大可以好似其他直資早早出offer,或者好似私立咁要人交留位費 ...
感覺到GT係有心的學校,希望真正喜歡GT的家長都得到offer!没有最好,只有最適合。不過會建議校方在入學申請程序上再寫得清晰D,例如需有3rd int 及交兩份功課等。祝大家好運。

好有興趣想知 book list 上既書, 可否比書名來看看

真的有兴趣知道,对于那些觉得写报告和上课可以得着很多,很有正面评价的家长,如果这些要求只是optional, 不是compulsory, 你们还会参加吗?会的话,我觉得你们这些才是优才一定要收的家长。

回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

得罪講句,我有陪小朋友閱讀習慣,但強迫做閱讀報告又要迫上堂我就好反感,我無報呢間

‹ 上一主題|下一主題