用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才? ...
go

有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?  

回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

我連書都未買

引用:我每日寫D,+寫左幾日,+上個月中交左.優才既

原帖由 punlik 於 15-11-13 發表
我每日寫D, 寫左幾日, 上個月中交左.
優才既信都寫明, 因為家長及小朋友表現良好, 所以俾你FIRST WAITING
Agree. 每日寫DD,已完成。

引用:我仲未寫完,+好倦了.....我仲未放棄,+我一

原帖由 goyoki 於 15-11-13 發表
我仲未寫完, 好倦了.....我仲未放棄, 我一定要為孩子而令到自己更加努力!
Add oil!

佢咁做啲確可以篩選出好有心讀的家長,但是否First waiting 上夠堂做好功課就有Offer?

引用:佢咁做啲確可以篩選出好有心讀的家長,但是

原帖由 Doray 於 15-11-13 發表
佢咁做啲確可以篩選出好有心讀的家長,但是否First waiting 上夠堂做好功課就有Offer? ...

No. Still has 3rd int and then release the conditional offers to certain applicants.

The conditions are likely to be completion of 2 assignments + attending the lessons.

Doray  woh, so harsh~  發表於 15-11-13 11:53

報名嗰刻相信絕大部分家長都知要上堂同做讀書報告. 除非已有更好嘅offer, 否則點會喺呢刻因此而放棄.

ozduckie 發表於 15-11-13 11:42
我連書都未買
Sunday deadline喎

書睇到一半,在努力中!
副校話每部份百零字就ok, 貴精不貴多。
過程比結果重要。

我用咗兩星期,每日睇10頁左右,中間有停睇一兩日,最終睇完;尋日就用咗3小時多d完成了閱讀報告,好開心。做落唔難做,其實上半部分閱讀報告大都係抄寫番書中精華同撮要,下半部分就寫下自己得著、感受等,比想像中容易,最終寫了1400字。

我揾唔到書呀,行左好多書局都話本本冇貨。點算?

ozduckie 發表於 15-11-13 12:50
我揾唔到書呀,行左好多書局都話本本冇貨。點算?
Use Hong Kong's public library...

引用:Quote:ozduckie+發表於+15-11-13+12:50+我

原帖由 punlik 於 15-11-13 發表
去圖書館借,大部分都有, 不過兩日寫完絕對有壓力..
甘我用校長的online book啦。thanks thanks

回覆 punlik 的帖子

用螢光筆邊睇邊highlight....好似以前讀書噤