用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問真道,禮賢應怎樣選好
樓主: kswcathy
go

請問真道,禮賢應怎樣選好

引用:其實作為真道家長,基本上睇嘅「業績」唔單

原帖由 littlefaith 於 15-11-16 發表
其實作為真道家長,基本上睇嘅「業績」唔單只公開成績,仲包括育人。真道老師有愛心,背後嘅教育理念對小朋 ...

回覆 littlefaith 的帖子

確是不應只看入U 率...

唔好話我倒你米, 我又講下禮賢既好, 跟你最後兩點有D類似...

話說禮賢認為孩子既問題, 好多時係因為夫婦間既問題而起, 所以佢地提供埋夫婦既工作坊....

希望幫到在禮賢就讀既家庭...

retriever 發表於 15-11-16 16:11
其實揀小學就去睇入U率又真係太早..... 過咗5/6小學生涯, 先知子女係龍定蛇, 到時再為佢地決定路向都未遲.

所以我個人傾向係升中時候有時選擇, 而唔係為咗避免升中煩惱而盲目去選一條龍學校.

人生總要有磨練, 適度既磨練係成長既動力, 沒有經過磨練, 缺乏磨練既話, 小朋友長大後既心理質素會好脆弱, 甚至不憾一擊. 選一條龍作校, 到底係認同學校理念與學校共渡11/12年生渡, 定係為逃避升中而作繭自縛呢?

家長自己諗清楚.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 15-11-16 16:11
其實我之前我係某帖講過(好似係尋寶帖), 小一選校, 家長其實最需要既, 唔係升學專家意見, 而且家庭輔導服務
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

絕對贊成。

hkpapa852 發表於 15-11-16 16:21
其實揀小學就去睇入U率又真係太早..... 過咗5/6小學生涯, 先知子女係龍定蛇, 到時再為佢地決定路向都未遲.
...

選一條龍既家長, 有各式各樣... 其中不少確係為左逃避, 逃避昇中, 逃避輔導功課...

但也有相信谷, 相信多勞多得既家長, 選擇一條龍是為了希冀唔駛段段谷(果D 小學無謂開名, 費事比人圍), 起碼拖長左個學年, 或者有什麼理念可以有時間實施下(例如:港同), 或者谷得來有甜品食(例如: 英華), 或者全人發展(例如: DB)

個人覺得, 如果選一些聚左想逃避既家長學生既一條龍唔係辦法.... 好似以前有錢果班人, 係唔係都送仔女去IS.... 結果係.... 大家留意下近年不少藝人送仔女去一條龍傳統學校而唔係好似龍哥果輩送去IS...

講錢講人脈, 呢班藝人(例如:劉華)一定比我地普通家長有條件得多, 點解近年來有咁既轉變?

大家真係要諗真D...

hkpapa852  溫馨提示, 英華小學同中學既模式落差好大(中學仲係較傳統), 少D適應能力會好大鑊.   發表於 15-11-16 16:51

retriever 發表於 15-11-16 16:48
選一條龍既家長, 有各式各樣... 其中不少確係為左逃避, 逃避昇中, 逃避輔導功課...

但也有相信谷, 相信 ...
請問, 我點樣可以知道間一條龍校係咪聚左一班想逃避既家長學生?

kwansara 發表於 15-11-16 16:58
請問, 我點樣可以知道間一條龍校係咪聚左一班想逃避既家長學生?

當A校收咗你, 你已經唔會去將佢同其它學校比較, 就証明你係心儀A校.

如果你係呢類人, 恭喜你, 唔需要為避難既人諗咁多了. 佢地到時就會現真身, 例如: 投訴功課量, 測考次數, 課程內容等等......

不過如果學校會因為呢D家長而改變, 咁你到時要諗吓, 學校是否還是如你預期一樣了!

布希亞    發表於 15-11-16 17:17

hkpapa852 發表於 15-11-16 16:21
揀得真道,梗係唔係為咗逃避咩升中,主要係因為認同其教育理念:育人重於培育考試機器。何況,考公開試,尤其IB,過往幾年真道畢業生都分享過,真係好辛苦,並非一條易行嘅路。
反而,好多津小太著重操練及成績,忽略咗教育最重要係育人,令好多小朋友受苦,失去自信,睇事悲觀。我教嘅中學,年年都有好多嚟自Band1津小嘅學生,眼見佢哋小學時不斷被操練摧殘心志,如此磨練孰利孰弊,不問自知。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-11-16+17:06+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-16 發表
好認同如真正心儀就不會比較。
好多時就是未等到心儀的,有其他offer,咁就唯有盡量選合適嗰間。

littlefaith 發表於 15-11-16 17:17
揀得真道,梗係唔係為咗逃避咩升中,主要係因為認同其教育理念:育人重於培育考試機器。何況,考公開試,尤 ...

反過來說吧, 我也認識一些由真道唔啱channel跳船走的.

沒有最好的學校, 只有適合的學校.

superying 發表於 15-11-16 17:21
好認同如真正心儀就不會比較。
好多時就是未等到心儀的,有其他offer,咁就唯有盡量選合適嗰間。

...

其實自己問心, 考之前, 真係無將堆學校排過次序? 人考我又考走去趁熱鬧?

如果為了一間唔係咁心儀既直資小學, 放棄去抽一間更心儀既官津小學, 咁又值得嗎? 我一定唔會.

不過真正答案只有你自己知

hkpapa852 發表於 15-11-16 17:21
反過來說吧, 我也認識一些由真道唔啱channel跳船走的.

啱﹗所以又唔好一竹篙。我哋真道家長的確好少會為逃避而選真道,係認同其教育理念,適合自己小朋友所以選真道。如果唔係心儀真道,又或只係為咗真道呢幾年IB成績亮麗而選真道,我建議真係唔好揀真道。

hkpapa852 發表於 15-11-16 17:21

最初聽呢句,覺得超廢及後依家煮到埋身,至知係至理名言。自家家情,只有自家最清楚

hkpapa852  開始小學生涯, 就更能體會.  發表於 15-11-16 17:34

回覆:littlefaith 的帖子

我是真道用家,非常贊同 littlefaith 以上10點,除了學業,藝術的著重,真道有一科以家庭倫理,個人社交,心智發展的課堂,又有時事常識的課堂,鼓勵閱讀等等措施,又有引起興趣的科學堂,這完全是孩子全人發展的教育,我孩子將來上不上到大學,真的不太重要,最重要的是他學到教育的真正意義。

另外,講了很多次 ib 課程不是學校揀人,是學生自己選擇。

回覆:Skyhouse 的帖子

是7點,不是10點

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-11-16+17:27+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-16 發表
心儀的有幾間心中有名次,另外兩,三間係後備,因為不打算抽獎。後備的心中無名次吖!

引用:我地住深水埗區,兩個仔都係讀真道,作為用

原帖由 wai_wai_121 於 15-11-15 發表
我地住深水埗區,兩個仔都係讀真道,作為用家好滿意,阿仔連放假都想番學校玩。真道係一所好學校,老師好有 ...
請問你2個小朋友幾點上落校車?同埋有校車去荃灣嗎? thanks a lot!

引用:Quote:原帖由+wai_wai_121+於+15-11-15+發

原帖由 belgiumchoco 於 15-11-16 發表
請問你2個小朋友幾點上落校車?同埋有校車去荃灣嗎? thanks a lot!
你可打電話去學校校車組問,大約6:45am返/6pm(放)荃灣地鐵

06:00pm才下車!!!甘遲