用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問真道,禮賢應怎樣選好
樓主: kswcathy
go

請問真道,禮賢應怎樣選好

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-11-16 12:39
如果有人統計出每間小學畢業生入三間大學率就好啦,那是最准確的業續
理論上, 教育局係有晒資料, 不過佢一定唔會公佈囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lovebb2 發表於 15-11-16 10:29
Why???   Why choosing 藍籌 (聖保羅、高主教, 禮賢) rather than 新派直資(真道)??? I want to know as I ...

why?

same as you invest on stock market.

blue-chips give you moderate return with proven track record.

concept stock allows you much more anticipation hence higher pe ratio, but without proven track record.

藍籌剛上市時也不過是新股吧!

你們覺得真道有潛力成為藍籌嗎 ?

簽名被屏蔽

回覆:請問真道,禮賢應怎樣選好

我覺得真道同樣都是非常有愛心的學校!

去注冊時,我們在音樂室等候期間,有位小朋友上完音樂堂漏了物件在課室,我見校工姨姨開門比小朋友入嚟取回物件時也非常愛惜地摸摸這位大頭蝦小朋友的頭,而註冊的老師也很有禮貌地耐心講解學校情況。

如之前幾位家長所講,不考慮地點的話,真道真是一所很好的學校。我有留意過學校的老師,學歴普遍都很高,他們可以做到少功課,而成績高,相信老師應該很會啟發小朋友主動求知,主動學習。

引用:藍籌剛上市時也不過是新股吧!你們覺得真道

原帖由 kwansara 於 15-11-16 發表

你有時間/肯take risk等佢成為藍籌嗎? 天曉得佢出年定10年後先成為藍籌?如果中途有營警, 你賣股嗎?

kwansara 發表於 15-11-16 12:54

you could not say so, to be exact you could not judge by the results.

like tucent (QQ), yes it is now a blue chip stock but you should judge from the batch of concept stocks in the years when qq was ipo. you would see a huge nos of concept stocks had disappeared.

same for the schools.

do u know the predecessor of the now popular fuk kien primary school? it was named "美" which was hottie at their times.

anyway, i am not saying anything bad about logos, just about the difference between bluechips and concept stocks, hehehe.

retriever 發表於 15-11-16 13:02
you could not say so, to be exact you could not judge by the results.
概念股, 可以一飛衝天, 亦可以一沉百踩, 藍籌股亦言, 過去不少名校, 到今時今日, 都變了明日黃花.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

回覆:請問真道,禮賢應怎樣選好

讀得真道就要轉心態,用適合自己家庭期望及小朋友學習模式為前題。將來的事很難預計。邊種學習模式可以讓自己小朋友將來好?要家長觀察!

布希亞 發表於 15-11-16 13:08
但另一重考慮是,香港教育制度越來越爛和香港越漸大陸化,真道行IB可能是逃生口,也有落注本地dse,將來展 ...

你講呢樣我又唔係咁睇, 反而唔係睇學制, 係睇校董局.

譬如: 辦學團體有信仰底線, 可能仲頂得兩咀...

唔好話我講政治, 你睇下TSL 突然要求明年所有學生, 包括在讀既NCS(NON-CHINESE SPEAKERS) 轉哂讀本地中文課程, 理由係唔理你什麼國藉, 在香港生活就要融入本地社會. 同時間TSL 昇入得最多既NPL, 取消埋FRENCH STREAM.

出手之快, 真係CY 都不及!

大家不如諗下, 去年9-10月本地學界發生什麼事, 北方大人對事件又有什麼COMMENT...

仲有辦學團體PLK, D 大佬大姐輩又係咩界別既人.....

retriever 發表於 15-11-16 13:21
仲有某大辦學團體高層係都係政協, 另外又有一D當年高調支持國民教育既校長, 呢D先係隠藏既禍患.

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-11-16 13:08
但另一重考慮是,香港教育制度越來越爛和香港越漸大陸化,真道行IB可能是逃生口,也有落注本地dse,將來展 ...
非常同意

引用:Quote:布希亞+發表於+15-11-16+13:08+但另

原帖由 retriever 於 15-11-16 發表
從教育到政治⋯⋯

咁似乎留多個出口比自己好喎!

kwansara 發表於 15-11-16 13:44
從教育到政治⋯⋯

咁似乎留多個出口比自己好喎!

But condition is saving 2M HK dollars for studying abroad.

回覆 hkpapa852 的帖子

你講既辦學團體高層係政協, 唔係話無問題, 但問題應該比慈善團體少...

因為宗教團體, 始終有信仰底線, 你睇果兩位高層比教友丙得咁勁就知...

但係某慈善團體高層基本上係商家佬/呀姐. 對佢地來講只係一個NETWORKING 既平台...

對呢方面有顧累既家長, 唔理係咪讀IB (IB 其中一大特色, 係LOCALISATION), 都要考慮埋辦學團體既理念...

所以藍籌有保證, 係因為有長久歷史傳承, 唔係某某校長不在位, 就可以輕易改變.

hkpapa852  中學校友影響力, 尤其著名既官津中學係非常大  發表於 15-11-16 14:08

retriever 發表於 15-11-16 14:06
回覆 hkpapa852 的帖子

你講既辦學團體高層係政協, 唔係話無問題, 但問題應該比慈善團體少...
言下之意, 宗教團體辦學比慈善組織來得好

其實作為真道家長,基本上睇嘅「業績」唔單只公開成績,仲包括育人。真道老師有愛心,背後嘅教育理念對小朋友有正面影響:

1. 小朋友有自信,又肯承擔(鼓勵同學發展不同興趣技能,任何小朋友都有機會出外比賽,不存在揀蟀)。
2. 學到如何分析傳媒真偽,如何製作不同媒體以有效地傳訊(媒體課,小一已經開始教授攝影技巧)。
3. 懂得欣賞詩詞及培育中國心(中文用內地蘇教版,課文包含大量中國古代典故)。
4. 小學已經熟悉中國歷史(社會課內有中史,由夏商周讀到清代)。
5. 小學已經了解世界歷史(社會課內有西史,由巴比倫、埃及讀到現代)。
5. 懂得欣賞美學及音樂(很重視美術課及音樂體)。
5. 小一已經養成從實驗探究科學的習慣(小一已經有科學課)。
6. 既能了解本地事務如土地規劃,又有國際視野(社會課內有地理及經濟)。
7. 懂得如何建立健康家庭(家庭教育課)。

做得真道學生,唔會只單單追求成績好,呢樣係我哋真正希望小朋友健康成長嘅地方。