用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問真道,禮賢應怎樣選好
樓主: kswcathy
go

請問真道,禮賢應怎樣選好

簽名被屏蔽

回覆:請問真道,禮賢應怎樣選好

借位問,如以上兩間加高主教呢?

醒目開學勳章

布希亞 發表於 15-11-14 22:25
真道考獲資格入大學率約75%
而禮賢多數升讀的band 1中學如迦密、上智,匯基東九,入大學資格率約六成
數字 ...
資料來源?迦密、上智、匯基東九無理由33222+得6成,迦密同上智都係band 1A,就算匯基今年衰極都仲有7成幾,舊年超過8成。
反而記憶中真道近年好少提DSE成績,7成都唔知有無。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:請問真道,禮賢應怎樣選好

我地住深水埗區,兩個仔都係讀真道,作為用家好滿意,阿仔連放假都想番學校玩。真道係一所好學校,老師好有愛心,課程適中,非常少功課,因為一條龍100%直升,所以小學可以好愉快學習!令小朋友愛上學習愛上自學最重要!

引用:+本帖最後由+布希亞+於+15-11-15+00:28+編

原帖由 布希亞 於 15-11-15 發表
要留意真道DSE2013年係考得好,但今年無聲氣,簡介會校長也有提。

superying 發表於 15-11-15 11:03
要留意真道DSE2013年係考得好,但今年無聲氣,簡介會校長也有提。
真道上年DSE既3322率5x%,今年仲未公佈,估計成績未有進步。如果睇重DSE成績其實唔應該諗真道

wing.2bb    發表於 15-11-15 14:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

引用:Quote:superying+發表於+15-11-15+11:03+要

原帖由 布希亞 於 15-11-15 發表
那如果dse成續不穩定的話,相對再計算,禮賢一藍子投注一堆band 1 中學就更有保障,每年都有70%以上成績

...
揀真道,我覺得是想小朋友舒服小學同中學,大學出外讀

簽名被屏蔽

回覆 superying 的帖子

they only announced the stats of student achieving 5+ for 2013. thereafter, they announced the stats of achieving 3322.

布希亞 發表於 15-11-15 11:21
那如果dse成續不穩定的話,相對再計算,禮賢一藍子投注一堆band 1 中學就更有保障,每年都有70%以上成績

...
真道絕對唔係藍籌股, 只係概念股. 其實所有新派直資都只係概念股. 只有由傳統名校轉做直資中少部份學校, 可以算係藍籌.

相反, 以小學計, 禮賢先係藍籌股.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-11-16 09:35
真道絕對唔係藍籌股, 只係概念股. 其實所有新派直資都只係概念股. 只有由傳統名校轉做直資中少部份學校, 可 ...

Thanks.  Choose 藍籌股 is safer than 新派直資 in term of getting admitted to local University?  Thanks a lot.

真道中学部。。。 建议你多问问校内读过的人和教过的人(不是在网上),会有多一些了解。

winnietingting 發表於 15-11-16 09:59
Thanks.  Choose 藍籌股 is safer than 新派直資 in term of getting admitted to local University?  Tha ...
我會揀藍籌

hkpapa852 發表於 15-11-16 10:06
我會揀藍籌

Why???   Why choosing 藍籌 (聖保羅、高主教, 禮賢) rather than 新派直資(真道)??? I want to know as I am decising to choose 藍籌 or 新派直資.  Thanks a lot.

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-11-16 10:57
很好見解,好奇一問,你是客觀分析 ,還是本身是禮賢用家?
我唔係用家.

要叫得做藍籌股, 首先一定要有歷史和往績, 但大多數新派直資都冇.

禮賢有幾多歷史同往績? 一定比真道多吧!

當然, 你對藍籌既演釋, 可能同我唔同

lovebb2 發表於 15-11-16 10:29
Why???   Why choosing 藍籌 (聖保羅、高主教, 禮賢) rather than 新派直資(真道)??? I want to know as I ...

如果最後都係諗住去考DSE, 藍籌係呢方面水準會穩定D.

如果你要諗其它, 如IBDP, GCH, 或者海外升學.... 咁就另一回事