用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Clare's
樓主: Julybabe
go

St Clare's [複製鏈接]

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

CFSS & SSGC

如果BAND 2 敢博好彩咪入到聖提OR ST CLARE'S, 穏陣的就要揀跨區的鴨真, 何東.

johnnywalker  聖提好難,位始終少,聖嘉勒機會大好多  發表於 15-12-9 14:12
sum-yan    發表於 15-12-9 11:53

回覆:St Clare's

2015年中西區約有1061 B1位,而B1+B2升中生約有962人;雖然有其他跨區入來,但中西區亦有人(主要B2)跨區到灣仔、南區和東區,亦有部份去了直資,所以中西區B2生都算有很大機會入B1校,但是區内沒有B2校亦是一大危機,萬一不好彩便跌落B3校了。

CFSS & SSGC

回覆 sum-yan 的帖子

BAND 2不是有鴨真嗎?

sum-yan  鴨真 是南區  發表於 15-12-9 15:07

greetings 發表於 15-12-9 14:46
回覆 sum-yan 的帖子

BAND 2不是有鴨真嗎?
教育局分區學校名冊http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/sch-info/sch-search/schlist-by-district/index.html

南區 - 6. 香港真光書院 (鴨真)
http://www.edb.gov.hk/en/student-parents/sch-info/sch-search/schlist-by-district/school-list-sou.html

CFSS & SSGC

sum-yan 發表於 15-12-9 15:26
教育局分區學校名冊http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/sch-info/sch-search/schlist-by-district/i ...
上年鴨真有32個他區位留俾中西區

另外仲有9個培德, 11個聖公會呂明才

王家爸爸  睇鴨真舊年年報,DSE成績又唔係太差。  發表於 15-12-9 15:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

www 發表於 15-12-9 10:30
咁奇怪?咁中西區Band 2的學生去哪裡升學呢,全部跨區?全部入讀直資?唔會掛?

中西區Band 2女仔,乙一放坑真、聖嘉勒女、聖士提反女任何一間,乙二放培德、何東、鴨真任何一間。應該好安全。

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸 睇鴨真舊年年報,DSE成績又唔係太差。

鴨真DSE成績如何? 睇下要點理解各科既"及格率"

節錄自鴨真2013-2014年校務報告:

2013-2014 年第三屆香港中學文憑考試,中六級有143 人應考。中國語文、英語語文、數學及通識教育科及格率分別為97.2%、100%、89.5%及98.6%。合格率高於90%之選修科目共有七科,包括地理、生物、化學、企業、會計與財務概論、健康管理與社會關懷、資訊及通訊科技及視覺藝術。

我會認為鴨真講既"及格率", 係2級而唔係3級, 否則以咁既數據 - 四科主科達3率都係89%以上, 應該可以做到B1英中.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-9 15:59
回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸 睇鴨真舊年年報,DSE成績又唔係太差。
會考年代鴨真好似係B2尾,即使及格率係2級而唔係3級,都應該最少係B2中。

hkpapa852 發表於 15-12-9 15:59
...我會認為鴨真講既"及格率", 係2級而唔係3級, 否則以咁既數據 - 四科主科達3率都係89%以上, 應該可以做到B1英中....

不同學校的[校務報告]越來越多[語言藝術],好多時,要EK[福爾摩斯級]的會員,用抽絲剝繭的推理手法,才能解讀這些資料!

【分享】分析「校務報告」等資料的注意事項和解讀方法

johnnywalker 發表於 15-12-9 19:26
好明顯絕大部分B1A都做唔到中英33有97.2同100%
好多官津B1A都只係5**同入三大嘅百分比高啲,合格率麻麻,皆因都有唔少B1C抽獎入到去!我估合格率超高果啲,可能都唔少係比較谷嘅學校!

王家爸爸    發表於 15-12-10 08:57

Band5 發表於 15-12-9 19:38
好多官津B1A都只係5**同入三大嘅百分比高啲,合格率麻麻,皆因都有唔少B1C抽獎入到去!我估合格率超高果啲 ...
另一個更主要既原因係自己小學既B2生。因為係大抽獎,保留位可能B2A入唔到,B2C入到。呢啲B2C生成為唔少傳統名校嘅頭痛問題。

johnnywalker 發表於 15-12-9 19:23
聖提女我覺得唔安全,因為英華派晒一般就派到聖提女,B1女仔應會填滿呢兩間,之後先到聖嘉勒,好難有位俾到 ...
過去兩年除英華女外,另外兩間都有收B2生,我估唔係自行入,你抽入。

Band5 發表於 15-12-9 19:38
好多官津B1A都只係5**同入三大嘅百分比高啲,合格率麻麻,皆因都有唔少B1C抽獎入到去!我估合格率超高果啲 ...
我認為如果"合格率麻麻", 應該唔可以叫B1A學校

王家爸爸 發表於 15-12-10 09:06
另一個更主要既原因係自己小學既B2生。因為係大抽獎,保留位可能B2A入唔到,B2C入到。呢啲B2C生成為唔少傳 ...
其實直屬小學的band 2(尤其b2c), 如入到直屬band 1中學(聖提聖心聖嘉勒),是不是好事?會不會追得好辛苦???

王家爸爸  唔係好事,但有啲家長唔係咁想法。  發表於 15-12-10 12:43

hkpapa852 發表於 15-12-10 09:21
我認為如果"合格率麻麻", 應該唔可以叫B1A學校
有直屬小學既,合格率都會被B2(尤其是B2C)生拖低。另一個因素係運動員同音樂家,佢地啲DSE成績都有可能拖低學校既合格率。始終唔會有太多人可以好似方力申咁,樣樣都掂。

王家爸爸 發表於 15-12-9 15:43
中西區Band 2女仔,乙一放坑真、聖嘉勒女、聖士提反女任何一間,乙二放培德、何東、鴨真任何一間。應該好 ...

中西區學生在乙部應該不能選擇坑真、培德、何東及鴨真, 對嗎? 請指教!

王家爸爸  大抽獎前EDB會有具體數子,到時小學會比資料你。  發表於 15-12-10 13:22
王家爸爸  應該有位分配俾中西區  發表於 15-12-10 13:19

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-12-10+09:06+另

原帖由 lovebb2 於 15-12-10 發表
其實直屬小學的band 2(尤其b2c), 如入到直屬band 1中學(聖提聖心聖嘉勒),是不是好事?會不會追得好辛苦? ...
如果是一條龍,B3小六生都可直入自家中學。

CFSS & SSGC
‹ 上一主題|下一主題