用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選擇會考慮什麼因素
go

升中選擇會考慮什麼因素 [複製鏈接]

除了成績、遠近、校風,大家還考慮什麼因素?如果有了幾間區內外心水學校,在自行應該點排位?煩死人,大家幫幫忙比D意見

王家爸爸  其實每個人既情況唔同,好難一褱而論。  發表於 15-11-12 09:21
   7    0    0    0

metrochung 發表於 15-11-12 08:31
除了成績、遠近、校風,大家還考慮什麼因素?如果有了幾間區內外心水學校,在自行應該點排位?煩死人,大家 ...
會考慮其高中課程組合是否靈活, 有無(可能)心儀的科目, 心儀科目的DSE成績如何, 因為直接反映讓科的師資, 有陣時, 唔係話學生肯努力就得, 尤其高中, 家長已經愛莫能助了, 有好的師資, 好過到時週圍撲補習老師。

如果有幾間心水, 就攞張紙list晒各校的優/缺點, 再衡量小朋友的成績來報自行。記得要參觀埋, 因為實地觀察感受一下都十分重要, 始終數字都只係客觀材料。

引用:Quote:metrochung+發表於+15-11-12+08:31+

原帖由 little_yolky 於 15-11-12 發表
會考慮其高中課程組合是否靈活, 有無(可能)心儀的科目, 心儀科目的DSE成績如何, 因為直接反映讓科的師資,  ...
但心儀科目,小朋友咁細未接觸過都唔會清楚喎,我仔小四黎緊我都會去一兩間open day,仲有咩我可以留意?謝

little_yolky  所以要看靈唔靈活,有D學校得幾個packages揀,唔係A餐就B餐,咁就無咁好。  發表於 15-11-12 09:24

最重要既考慮因素係:小朋友鍾唔鍾意。原因係書係小朋友讀既,小朋友喺未來六年都要在學校識朋友、學習、玩,所以應該有最大決定權。

妹妹頭  岩, 所以我會比個女自己揀一間佢鍾意既學校, 但一定要在佢的BANDING內  發表於 15-11-12 09:42

回覆:升中選擇會考慮什麼因素

記得以前讀書会好羡慕人地学校校舍、設施、校服……。到現在,這幾項都会列入考慮因素。

妹妹豬 齊來做個好朋友)

但,仍然以學生品格及素則排第一。

妹妹頭  岩, 做唔到狀元, 都唔好做一件垃圾, 壞人  發表於 15-11-12 09:43
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 15-11-12 09:37
但,仍然以學生品格及素則排第一。
學校整體成績、學校校風、學生品格、學生素質等因素既相關性很強。基本上無嘜校風差、整體學生素質差、整體學生品格差既B1學校。同樣情況,雖然話B3學校唔一定校風差、學生素質差、學生品格差,但係可以肯定呢幾方面B3學校一定比B1差。

一定要親身和小朋友去簡介會.最為重要. 去之前記下想問的問題. 不是問台上的演講者. 而是問台下的學生.最後你會有答案了.15-16年位多人少是不爭的事實.

wonderbaby 發表於 15-11-12 09:15
但心儀科目,小朋友咁細未接觸過都唔會清楚喎,我仔小四黎緊我都會去一兩間open day,仲有咩我可以留意?謝 ...
寫作有墨水~文科
數理分明~理科或商科
富有幻想~術科
運動了得~体藝

唔多唔小, 會睇到小朋友嘅潛能,
再睇多几間學校資訊日再決定
見过有JM 囡囡鐘意VA, 但學校無開依科,
我朋友仔仔鐘意天文, 佢1A生, 就係為咗要入天文學會,
決定选擇去1C校, 选得其所, 至係明智決策

TwinWong 發表於 15-11-12 10:42
寫作有墨水~文科
數理分明~理科或商科
富有幻想~術科
如果為咗要入天文學會,應該揀QC。

TwinWong  佢近北区  發表於 15-11-12 11:28

回覆:metrochung 的帖子

多謝大家嘅分享。但高中選科方面,好多學校都冇提供資料,通常只話有什麼科目,冇講是乜組合。唯有去多D學校了解,仔介乎B1C-2A,要做兩首準備有D吃力

引用:Quote:wonderbaby+發表於+15-11-12+09:15+

原帖由 TwinWong 於 15-11-12 發表
寫作有墨水~文科
數理分明~理科或商科
富有幻想~術科
㨂中學學問真係難過㨂小學幼稚園,暫時我都覺無㨂錯小學幼稚園,但一到中學,個人真係比較迷惘

引用:除了成績、遠近、校風,大家還考慮什麼因素

原帖由 metrochung 於 15-11-12 發表
除了成績、遠近、校風,大家還考慮什麼因素?如果有了幾間區內外心水學校,在自行應該點排位?煩死人,大家 ...
一定係校風,中學頭三年最易學壞

出門計45分鐘內返到學校,算太遠嗎?

引用:出門計45分鐘內返到學校,算太遠嗎? +

原帖由 sammag 於 15-11-15 發表
出門計45分鐘內返到學校,算太遠嗎?
我覺得可接受,有D同區都要埋個時間

回覆:little_yolky 的帖子

請問九龍城邊D b1中學高中課程是靈活的?

metrochung 發表於 15-11-12 08:31
BANDING, 校風, 小朋友喜愛, 遠近.  頭2樣一定係家長選, 選完帶小朋友去睇, 再決定, 因係小朋友讀, 比佢選下佢喜歡既都好(如果有得選既話).

醒目開學勳章

校風,遠近,

因唔想每日用很多時間在交通上,所以會盡量揀返11網.

醒目開學勳章 王國長老

早排同朋友傾, 我叫佢係講座答問時可以問下 DSE 揀科時係點.

1.  揀科係以套餐形式 or 主科 + 自選配搭
2.  以級名次排名揀科 or 以學科名次排名揀科
3.  通識用中定英教 (以我所知用英文教係好好多, 但好多家長怕英文教會好難)

其餘既校風或課外活動或功課量問下已升中家長意見.

其實最終都要子女岩 banding 之餘, 都要配合子女性格, 商量過後先再決定.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

‹ 上一主題|下一主題