用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 portfolio 是否必要及重要?
樓主: BCHK
go

portfolio 是否必要及重要? [複製鏈接]

jackjackwin 發表於 15-11-13 09:43
我其實都準備咗, 但睇睇下張申請表都要你填哂D活動同獎項, 又限住交紙張數, 所以都唔諗住交portfolio, 交申 ...

jackjackwin  收到,謝謝  發表於 15-11-14 09:36

醒目開學勳章 王國長老

我用 excel 分項目打晒所有資料, 之後就按申請表刪減唔需要既野, 同時係份申請表上寫明請 "未能列出所有資料, 請參考附加之文件檔".

自行交兩間都無打回頭重做, 仲核對返部份證書同份 excel 表係咪一樣.

咁我英文唔好, 同埋好多證書都係得中文名, 所以我成份都係用中文打.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:portfolio 是否必要及重要

我大仔以前升中冇做,到今年細仔升中都冇做,我發覺好多學校根本唔會收,如非要考神校或叩門,根本唔多須要。

引用:機會永遠係留給有準備的人。上年阿仔升中,

原帖由 yinyuemao 於 15-11-13 發表
機會永遠係留給有準備的人。上年阿仔升中,我用左幾個月時間將他的各類成績分類整理,搞得清清楚楚,甚至想 ...
你好!可以分享下個 封面 同埋 第一頁 你係點做嗎?

如果係非尋常嘅學生,又或者報非尋常嘅學校,profolio應該用得著。否則我睇唔到會有幫助,甚至可能扣印象分!

非尋常嘅學生係指有特別技能不能在表格列出,非尋常嘅學校係指直資或私立神校之類。

引用:請問各位有經験爸媽,+交入學申請表時,要否

原帖由 BCHK 於 15-11-12 發表
請問各位有經験爸媽, 交入學申請表時,要否付上Portfolio?
我去官校briefing時,講者説不用,甚至説不收; 但我 ...
我上年見學校,人家眼尾也沒看!

回覆:Band5 的帖子

年年都有家長分享portfolio是無用的,更有很多曾經做了但學校不收的事實,但仍然有很多家長以為成人所做的功課可為子女報校加分。
學校方面為何要花時間額外看不是標準的資料?更重要是學校應該以他們已定的申請表格格式作公平和劃一的對比所有申請同學。
今次讀了你的回應,更加清楚比所有家長知那類學生和報那些學校才有需portfolio。

CFSS & SSGC

回覆 yinyuemao 的帖子

請指教,想參考你的 profolio.

引用:機會永遠係留給有準備的人。上年阿仔升中,

原帖由 yinyuemao 於 15-11-13 發表
機會永遠係留給有準備的人。上年阿仔升中,我用左幾個月時間將他的各類成績分類整理,搞得清清楚楚,甚至想 ...
想參考你的portfolio 萬分感激 謝謝

Me too

加油

回覆:portfolio 是否必要及重要?

唔好意思,由於屬於私人物件,不便在此展示,如有問題可以pm我,我會盡量同大家分享相關經驗,多謝!

醒目開學勳章

同阿女申請津校/直資時都冇交過portfolio,只是把申請表、奬狀、證書等文件釘埋一齊便交。最後2間B1直資都收左阿女

sum-yan    發表於 15-11-20 09:02

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請勿在版面要求PM資料,否則本文將會被關閉,謝謝合作

預備定,但其實好多學校都唔睇,成績最重要。

預備定未必會得,但係無預備就萬萬唔得!

peggy 發表於 15-11-15 14:21
同阿女申請津校/直資時都冇交過portfolio,只是把申請表、奬狀、證書等文件釘埋一齊便交。最後2間直資都 ...
舊年小女都係冇交過portfolio,BAND1學校收左

sum-yan    發表於 15-11-20 09:02

醒目開學勳章

未用過,就算叩門都冇用過

好多學校雖然講唔使交portfolio,但係你交他們都會照收,同樣都會參考,所以是否需要就自己決定,冇人要求。

‹ 上一主題|下一主題