用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 portfolio 是否必要及重要?
go

portfolio 是否必要及重要? [複製鏈接]

請問各位有經験爸媽, 交入學申請表時,要否付上Portfolio?
我去官校briefing時,講者説不用,甚至説不收; 但我校叫我們先預備。其實基幾乎所有個人資料和附件都會申報在application form内, 真的有沒有必要再夾上portfolio? 學校們得看成千份申請,夾咁多野, 不怕太煩人嗎?
(Also, I am trying to find an excuse for not doing it, I am L-A-Z-Y !)

5    0    0    0

始終跟學校要求, 頂多直資睇, 有D官津睇
叩門至重要

TwinWong 發表於 15-11-12 09:01
始終跟學校要求, 頂多直資睇, 有D官津睇
叩門至重要
Got it, thanks!

BCHK 發表於 15-11-12 08:27
請問各位有經験爸媽, 交入學申請表時,要否付上Portfolio?
我去官校briefing時,講者説不用,甚至説不收; 但我 ...
真係睇你報嘜學校,預備定無壞。試過面試時,有學校攞出來問裡面既內容。

王家爸爸 發表於 15-11-12 09:34
真係睇你報嘜學校,預備定無壞。試過面試時,有學校攞出來問裡面既內容。 ...
好! Thanks!我也有聽聞,我不能再懶了!

回覆:portfolio 是否必要及重要?

請問portfolio 是要準備中文還是英文?

hi_baby 發表於 15-11-12 16:22
請問portfolio 是要準備中文還是英文?
中中用中文,英中用英文。

引用:Quote:hi_baby+發表於+15-11-12+16:22+請問

原帖由 王家爸爸 於 15-11-12 發表
中中用中文,英中用英文。
唔該晒!

引用:請問各位有經験爸媽,+交入學申請表時,要否

原帖由 BCHK 於 15-11-12 發表
我去官校briefing時,講者説不用,甚至説不收; 但我 ...
是多餘的,根足申請表交齊已填寫成績獎項的副本已足夠,如交多過表格已列上限,在交表時更會要求家長即場刪減。
為什麼會有學校問所交portfolio内容,皆因不是學校規定格式,而且有些portfolio非常花巧,查收的校務員可能看不明白。
現實説,各中學校務繁重,自行額佔極少量但報考數每每百倍,我認識的教育界中人都說只檢閱表格内的資料和副本,因統一格式讓他們更容易和劃一做篩選。

私校另議。

www  Agree!  發表於 15-11-15 10:16
rickykan1  Agree  發表於 15-11-13 00:28
CFSS & SSGC

sum-yan 發表於 15-11-12 20:23
是多餘的,根足申請表交齊已填寫成績獎項的副本已足夠,如交多過表格已列上限,在交表時更會要求家長即場刪 ...

回覆:portfolio 是否必要及重要

我上年都有準備,但沒有用,很多津校都唔收

想請教各位,如自行表格內獎項只有五欄可填,但小朋友有十幾項有代表性的獎項,是否可釘多一張附頁列出所有獎項名稱和獎項的副本?請指教!

引用:想請教各位,如自行表格內獎項只有五欄可填

原帖由 Hasoluck 於 15-11-12 發表
想請教各位,如自行表格內獎項只有五欄可填,但小朋友有十幾項有代表性的獎項,是否可釘多一張附頁列出所有 ...
很多學校會在收表時要求家長選擇最有代表性的成績和獎項,多出要拿走。不要抱僥倖,否則學校不會制訂上限。

CFSS & SSGC

回覆:Hasoluck 的帖子

學校網會寫可以加白紙,亦有學校要你選五項最重要的獎項,depends學校

我其實都準備咗, 但睇睇下張申請表都要你填哂D活動同獎項, 又限住交紙張數, 所以都唔諗住交portfolio, 交申請表同cert算喇. 反而想請問大家交嘅時候, 就咁用夾定用plastic folder, 定bind咗佢呢?  請賜教

回覆:jackjackwin 的帖子

黑夾仔,學校多唔收folder

jackjackwin  謝謝  發表於 15-11-13 12:50

jackjackwin 發表於 15-11-13 09:43
我其實都準備咗, 但睇睇下張申請表都要你填哂D活動同獎項, 又限住交紙張數, 所以都唔諗住交portfolio, 交申 ...
當年我只用釘書機釘住。

回覆:portfolio 是否必要及重要?

機會永遠係留給有準備的人。上年阿仔升中,我用左幾個月時間將他的各類成績分類整理,搞得清清楚楚,甚至想到要讓面試官如何更為方便翻開查閱,甚至有機會引導面試官能一眼看到阿仔的優點與特長。成個portfolio用專業裝訂。第一輪面試返來,阿仔好自豪講佢的protfolio好過其他人,勁自信。第二輪面試官從頭看到尾,對他讚賞有加。當然,其中的實際內容很重要,包裝再好但空洞無味都係無用。現在我們的portfolio已經被之前的小學作為範本給師弟師妹做參考。

引用:機會永遠係留給有準備的人。上年阿仔升中,

原帖由 yinyuemao 於 15-11-13 發表
機會永遠係留給有準備的人。上年阿仔升中,我用左幾個月時間將他的各類成績分類整理,搞得清清楚楚,甚至想 ...
我都想參考你做嘅手portfolio可以嗎?

yinyuemao 發表於 15-11-13 14:56
機會永遠係留給有準備的人。上年阿仔升中,我用左幾個月時間將他的各類成績分類整理,搞得清清楚楚,甚至想 ...
我都想參考下!
‹ 上一主題|下一主題