用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區升中
go

中西區升中 [複製鏈接]

請問女仔除了幾間女校,仲有邊間band 1英中?

29    0    0    0

引用:請問女仔除了幾間女校,仲有邊間band+1英中

原帖由 小豬mama 於 15-11-11 發表
請問女仔除了幾間女校,仲有邊間band 1英中?
高主教!

tonychan9 發表於 15-11-11 22:12
高主教!
中西區好既男女校真係唔多,除咗SPCC外,只有高主教。

回覆:王家爸爸 的帖子

咁即係中西區女仔band 1, 只有3間女校揀,如果唔得,就唔知西咗去邊?

dewberry  女校中聖提是最差嗎?  發表於 16-7-7 09:02
王家爸爸  又唔駛擔心,如果係B1女,最差都係聖士提反女。  發表於 15-11-12 17:40

小豬mama 發表於 15-11-12 17:21
咁即係中西區女仔band 1, 只有3間女校揀,如果唔得,就唔知西咗去邊?
如果中西區既B1女生升中都話要驚, 其它區既女仔真係唔知點算好了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小豬mama 發表於 15-11-12 17:21
如果填
乙一:英華女學校
乙二:聖嘉勒女書院
乙三:聖士提反女子中學

或者

乙一:英華女學校
乙二:聖士提反女子中學

應該好穩陣。

謝謝

如果係B1頭(可能B1中都啱用),自行階段千萬唔好揀聖士提反女,因為幾乎必入。
所以自行階段可以考慮庇理羅士、瑪利曼、英華女之類既學校。 港島(除南區外),自行階段可以進取啲,等到大抽獎先保守啲。

謝謝你,人人都話女仔中西區升中校網好,但始終有點顧慮

引用:謝謝你,人人都話女仔中西區升中校網好,但

原帖由 小豬mama 於 15-11-12 發表
謝謝你,人人都話女仔中西區升中校網好,但始終有點顧慮
中西區的B1女(包括邊緣人)在這幾年基本上穏入B1校。

CFSS & SSGC

中西区band1位比band1生多—倍~只要係band1生,真係可以高枕無憂~
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3166079&extra=page%3D2

回覆 王家爸爸 的帖子

其實聖士提反女校是否B1 頭學校? B1頭女仔真的必入? 比起英華如何?真心請教.

回覆:中西區升中

中西區網,女仔 band 1, 真係sure win, 係男仔煩 d。

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 其實聖士提反女校是

原帖由 孺子牛 於 15-11-12 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

其實聖士提反女校是否B1 頭學校? B1頭女仔真的必入? 比起英華如何?真心請教. ...
聖提女已微跌了,雖然我囡囡在讀…… 女英華成積較高

CFSS & SSGC

引用:中西區網,女仔+band+1,+真係sure+win,+係

原帖由 aeiou_drm 於 15-11-12 發表
中西區網,女仔 band 1, 真係sure win, 係男仔煩 d。
睇年份,千禧龍女便不是全穩,我大囡是邊緣人,經詳細分析下她應可入到聖嘉勒,但我們不喜歡這校所以入了直資。當年便有幾位和她差不多或叻少少的入了,但有一位較他差點點但都是邊緣人去了鴨真。

bobbob  我都麻麻地聖嘉勒,個人認為SSGC同英華啲學生乖啲同純品啲  發表於 15-11-13 11:36
CFSS & SSGC

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 其實聖士提反女校是

回覆 王家爸爸 的帖子

其實聖士提反女校是否B1 頭學校? B1頭女仔真的必入? 比起英華如何?真心請教. ...
你亦可查閱 '請問 St Stephen Girl, 英華女學校及庇理羅土的特色?',我在今天都有回應。

CFSS & SSGC

其實St Stephen Girl 的校風如何? 請問知唔知自行大約有幾多人報?
英華好似成5-600 佰人報自行?  

引用:其實St+Stephen+Girl+的校風如何?+請問知唔

其實St Stephen Girl 的校風如何? 請問知唔知自行大約有幾多人報?
英華好似成5-600 佰人報自行?   ...
平時聽囡兒講學校生活和事情,同學多數很乖,似乎沒有壞學生,但每級都有幾位公主。
而學姐多很照顧學妹。在校園內要説英語。

CFSS & SSGC

回覆 王家爸爸 的帖子

Stephen 排三都可以抽到?
‹ 上一主題|下一主題