用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日收到封教育局的信
樓主: 牛村BB
go

今日收到封教育局的信 [複製鏈接]

引用:回覆+retriever+的帖子因為我就0甘打去問

原帖由 szesze1812 於 15-11-19 發表
回覆 retriever 的帖子

因為我就0甘打去問, 接TEL 個0個就話因為我註冊第2間時, 佢都會上報教育局, 佢0地 ...

你叫佢地搵個另一個答你啦!

都講過佢地前線唔係咁熟…

當時佢地轉左兩次,第三個人先答到我,相信最後果個係officer!

前線果個,你會聽到個答覆唔係好對路(唔係岩唔岩聽)

都係教局個諮詢電話…

你係度問,無人比到official answer 你, @ your own interest, 一定問教局,記著問埋答覆你果個既名!

回覆 retriever 的帖子

謝謝回覆, 等我再打去問清楚先... THANKS THANKS !!

引用:哈哈!算吧!不用深究了。總之註冊私小不影

原帖由 kennycwk 於 15-11-12 發表
哈哈!算吧!不用深究了。總之註冊私小不影響自行和抽獎,除非私小特別說明不允許,私小一定會知道妳參加咗 ...
看完上面全部回文,我覺得私小做法很自然,故且不談論已經注冊私小、直資小朋友私穩資料,學校為了減省行政手續,令三心兩意家長當機立斷,向教育局申報有關學童已經有著落,既合情又合理吧

舊年11月底註冊完私校後,到12月中就收到教育局既信。內容係得悉我已獲得xxxx學校取錄,請於12底前回覆是否繼續參加統一派位。並列明:[本局會將已獲私立小學取錄而仍然沒有撤銷參加小一入學統籌辦法的兒童名單,送交有關的私立小學參考]。所以如果嗰間學校講明唔可以參加大抽獎,就一定會係註冊後儘快將資料呈上教育局,同埋註冊時學校亦要求簽undertaking, 白字黑字寫明有咩注意事項同學校會點做。所以家長理應知道學校會點做,唔存在咩私隱問題。

回覆:今日收到封教育局的信

咁我想問如果註冊咗直資,大抽獎前又再通知學校放棄直資學位,教局仲俾唔俾得番個抽獎位我架?

hkpapa852 發表於 15-11-12 10:49
再講多一次, 過往既做法:

所有私立小學同直資小學, 都會將已註冊既學生名單交俾教育局.

(至於在自行階段取後學位, 而又已註冊私校既學生會點呢?)

EDB replied that 私校 will not know the 學生已註冊自行階段津校 until MAY.  MAY!!! amazing, so long!!!

回覆 Nath 的帖子

yes, that s the portion that eb is authorised to inform the concerned ps u have entered into the lottery.
however, for the issue whether ps is probably authorised to pass your info to eb, that is not their scope, and that relies on how the ps handle the issue.
‹ 上一主題|下一主題