用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日收到封教育局的信
樓主: 牛村BB
go

今日收到封教育局的信 [複製鏈接]

AgapePa 發表於 15-11-12 11:30
私校個學校牌是由教局發, 教局當然有權管
唔係咁講, 在一定條件符合下發牌, VIOLATE 就釘牌, 唔代表行政佢管埋, 大陸就會!

姐係食店個牌係食環發, 但食環唔會理你賣食物俾邊個, 餐牌賣物...

其實你與私校在註冊時已有mutual agreement!  Breach the agreement, 後果自負!

若要人不知.....!

retriever 發表於 15-11-12 11:43
唔係咁講, 在一定條件符合下發牌, VIOLATE 就釘牌, 唔代表行政佢管埋, 大陸就會!
可能發牌條件之一, 就係要私小每年要將註冊學生名單交俾教育局.

因為教育局每年要向立法會申請撥款, 同埋估計每年各區升小/升中既學生人數, 以決定是否需要加班/縮班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:今日收到封教育局的信

教育局無話管理私校行政,但學校收生係教育局工作。都話註冊就係通知教育局咁解。唔係咩叫註冊唧。無論私校,直資定官津,一註冊,教育局就知。小朋友友個岀世紙no. 教育局一輸入就知你報左乜啦。

私校都講明教局會通知番學校如果有學生參加抽獎。另外教局就會直接取消你參加抽獎如果見你註冊了直資。

問題只係私直之間就應該無互通消息。教局見到學生有直私都無其他野可做。

另外當然都係睇清楚offer letter點寫。
剛才有家長已教取消留位要打個電話去學校好啲,不用等9月,我都覺合理。

引用:Quote:AgapePa+發表於+15-11-12+11:30+私校

原帖由 retriever 於 15-11-12 發表
哈哈!有趣的例子。不過小心留意一個事實,教育局有責任確保所有適齡兒童入學,但食環署沒有責任確保每個人都食嘢。

kennycwk 發表於 15-11-12 12:12
哈哈!有趣的例子。不過小心留意一個事實,教育局有責任確保所有適齡兒童入學,但食環署沒有責任確保每個人 ...

"教育局有責任確保所有適齡兒童入學"

係, 不過佢責任可能只在提供足夠學位. 私立應該唔計.

在普及教育政策底下, 資助學位數應大過適齡兒童數, 如果計埋私校條數, 咁同偷野無分別...

另外, 適齡兒童上唔上學, 係咪被動式管理? 姐係如果有人報串, 差佬才上門拉人?

究竟私校對教局有什麼具體責任, 真係唔知!

但係個人資料轉移, 無論佢地有無責任咁做, 係咪都應先獲得有關人士授權?!

私穩條例唔係咁既咩?

retriever 發表於 15-11-12 12:30
建議你打去:

電話:                                                2827 2827
                                                傳真:                                                2877 7026
                                                電郵:                                                [email protected]

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 15-11-12 12:30

mouth:" />你常日彈乜乜乜私隱,自己打電話問,而且不喜歡去投訴點解會甘,私隱得起來你揸十幾個位都得啦,對其他人公平咩,而且你叫人地點統計點安排工作,香港教育制度(游戲是甘玩),一是你去外國讀或自己教

回覆 hkpapa852 的帖子

actually i did call them two month ago to check for diff scenario of accepting dss/ps offer any impact on the lottery.

the guy who first responded to my call answered like a dummy.... i had to escalated twice to get someone who were helpful and capable of answering all my queries.

for anyone who like to call edb, don't hesitate to escalate to someone you feel comfortable with their answers. some of their first line staff would sound like reading straightly out of the application notes, know little about the application procedures and process.

+3金熱血 貢獻勳章

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-11-12+12:36+

如果你懷疑私校將註冊咗的學生資料交畀教育局係犯咗私穩條例,點解唔打去問私穩專員?

同埋可能私校張 offer letter 已經講咗會咁做,家長簽名接受學位就已經順手授咗權畀間學校咁做呢....

//但係個人資料轉移, 無論佢地有無責任咁做, 係咪都應先獲得有關人士授權?!

私穩條例唔係咁既咩?//

簽名被屏蔽

自己看第4點啦。
總之教育局理所當然會有所有註冊左的學童資料。一見你有私立位,大抽獎前就會通知私校。

私校點處理就按個別學校自己規定。
有乜可能你覺得教育局無權有你們的資料?整個學位分配都係教育局管理的。

引用:相信學生考學校狀況就算教育署知曉,也不會

原帖由 布希亞 於 15-11-12 發表
相信學生考學校狀況就算教育署知曉,也不會在法律上構成任何私隱問題
法官會講:「香港教育制度下,教署有 ...
同意,不知道才怪!唔通有人以前制度下,上午班官津讀完,去下午班私立再讀咩!

回覆 chan803 的帖子

私穩資料轉移既授權, 係講明邊D 資料會轉移, 有咩用, 轉俾邊個.

唔係講個OFFER 既後果...

唔同概念.

譬如: 申請信用卡, 有人可以介意資洩漏既風險, 多於係咪成功申請... 所將資料放比人查, 係要預先得到申請人授權.

回覆 Kidultdaddy 的帖子

"總之教育局理所當然會有所有註冊左的學童資料。"

唔明點解係理所當然喎.

簽名被屏蔽

Kidultdaddy 發表於 15-11-12 14:34
同意,不知道才怪!唔通有人以前制度下,上午班官津讀完,去下午班私立再讀咩!

...
WELL,  你講既其中一間係AIDED SCHOOL...

但幼稚園真係不少人咁做, 就算你話D 家長變態... 但兩間私校點解唔得? 資源角度講...

+3金熱血 貢獻勳章

引用:回覆+chan803+的帖子 私穩資料轉移既授權,

回覆 chan803 的帖子
你有無睇晒我個回帖

//同埋可能私校張 offer letter 已經講咗會咁做,家長簽名接受學位就已經順手授咗權畀間學校咁做呢//

同埋你咁關心私穩,打咗去問私穩專員未呀?

何必在此想當然呢?

retriever  offer letter 無講通知會邊個, 只講出現什麼情況, 佢點處理個OFFER.  發表於 15-11-12 17:18

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:Kidultdaddy+發表於+15-11-12+14:34+

WELL,  你講既其中一間係AIDED SCHOOL...

但幼稚園真係不少人咁做, 就算你話D 家長變態... 但兩間私校點解 ...
但要知道幼稚園同小學唔同,接受的監管亦不同....

哈哈!算吧!不用深究了。總之註冊私小不影響自行和抽獎,除非私小特別說明不允許,私小一定會知道妳參加咗抽獎的。如果有人介意為什麼私小會知道,才研究私穩問題吧!

‹ 上一主題|下一主題