用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思附幼面試內容?
go

啟思附幼面試內容?

如題,內容? gp in ? 有冇問家長問題? thanks

無Group in.
開同家長傾計。

回覆:巴斯媽媽 的帖子

問小朋友姓名,年齡,食咗飯未,食咗d乜,邊個同你嚟學校,形狀,顏色,數字,指住衫、褲、鞋,問小朋友係乜。
問家長兩、三條問題,點解揀e間學校

請問會問家長咩問題?
聽日in,好緊張啊

回覆:啟思附幼面試內容

老師會引導小朋友,似去玩多d

回覆:啟思附幼面試內容

問點解報佢地,平時邊個帶小孩

回覆:mplala 的帖子

放心吧!這間學校跟其他不太一樣,面試過程,大人和小朋友都很輕鬆

多謝大家回覆!! 我地會加油:)

Thank you so much !

回覆:啟思附幼面試內容?

這學校面試不用太早到,準時便可,早到不會早in

回覆:sushimama 的帖子

大約in幾耐?

引用:大約in幾耐? +

原帖由 signhere@@ 於 15-11-14 發表
大約in幾耐?
我 in 11:30, 大約 12:15 走
(Interview 就唔耐,不過入課室等見老師等咗成半個鐘)

我們可能運氣唔好,面試過程非常唔開心,面試過學校中最唔鍾意呢間面試的老師。
不過小朋友眼訓唔配合,所以應該都無機會。

老師有咩唔好的地方,令到過程咁唔開心?祝其他面試過程順利,加油~

但我地同BB面試啟小幼好開心呀。可以講係我地so far去過最有愛心及耐心既學校,因為BB開頭好怕醜,但面試老師反而同我地講唔緊要、比多D時間小朋友, 先同父母傾計、再之後先同小朋友傾。可能係之前in 過某超名幼後、覺得太機械化同老師無笑容後、感覺啟思附幼係天堂。。

我小朋友也in這家in得最開心

同意,成個過程小朋友都輕鬆愉快,雖然係午睡時間都冇扭計。臨走問佢開唔開心,佢都話好玩開心。 好希望面試成功

其實原本我們收到信係7/11面試,但我見到可以安排普通話面試,最終學校改成12/11 (我台灣人,平時屋企我同仔仔講普通話,爸爸講廣東話,仔仔普通話比較好)
面試當日係中國籍普通話老師面試,仔仔完成Peppa Pig圖卡配對後,因為眼訓5肯配合亦5肯開金口最後甚至離開座位。之後返回座位,面試過程仔仔都5開心,老師同我們講的說話我們都好5舒服。老師亦多次講小朋友慢熱怕醜好難參加面試,講我們竟然讓小朋友來面試時眼訓(我試過調整他午睡時間,不過真的好難控制),講啟思附幼係母語教學,從頭至尾無聽過小朋友講過完整廣東話句子連普通話都無…問我小朋友英文程度,我答簡單如動物顏色形狀生果,老師答都只識少少…跟住講左好多野,我都無機會解釋…短短的面試時間,話已經大概知道仔仔係點樣的小朋友,最後打發我們走,連 byebye都無:(
其實今日靈糧堂面試,仔仔都係眼訓身體5舒服,不過面試老師好溫柔好多笑容,不停鼓勵&引導小朋友,亦不會勉強小朋友,覺得差別好大。
其實仔仔上個星期面試,無論英文定中文(廣東話老師)面試,表現都 ok,幾乎都答完&做晒,以2歲未到小朋友來講(仔仔小b),我已經好滿意。

引用:同意,成個過程小朋友都輕鬆愉快,雖然係午

原帖由 dec2009 於 15-11-14 發表
同意,成個過程小朋友都輕鬆愉快,雖然係午睡時間都冇扭計。臨走問佢開唔開心,佢都話好玩開心。 好希望面 ...
希望你面試成功,我們小朋友或有機會做同學仔呀

回覆:sushimama 的帖子

Thank you, 星期一會積極開信箱