用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基(九龍塘)
樓主: heyinbb
go

樂基(九龍塘) [複製鏈接]

回覆 happymamaTY 的帖子

Hkps 既課程唔算淺的,校長好鼓勵小朋友閱讀,所以每星期都有中英文圖書要家長同小朋友一齊睇,老師會係學校再同小朋友讀一次,如果唔識,要多讀一至兩個星期。至於學嘢!由於阿囡係讀英普班,我都怕自己讀音唔太準確,所以我有出去補普通話,英文就補phonic 等等!

回覆 Cigaretteyip 的帖子

我知道老師會喜歡揀家長同小朋友都一齊投入interview 個D!

回覆 ML710 的帖子

我果group小朋友成group都無咩反應,都係凍過水

引用:回覆+Cigaretteyip+的帖子 我知道老師會喜

原帖由 ML710 於 15-12-08 發表

我知道老師會喜歡揀家長同小朋友都一齊投入interview 個D! ...
我個仔要我一齊起身唱歌跳舞,所以我就起身一齊跳咋, 唔知咁算唔算投入😝

我果group無家長起身,自己起身好異樣

請問知唔知其實K1收外來生嘅位係咪真係得幾個位?

引用:+本帖最後由+Cigaretteyip+於+15-12-8+11:2

原帖由 Cigaretteyip 於 15-12-08 發表

我其實都冇諗住起,但我知唔起身個衰仔實發脾氣,所以先起;跟住我見都有其他家長一齊起身

引用:回覆+ML710+的帖子 請問知唔知其實K1收

原帖由 DIKE 於 15-12-08 發表

請問知唔知其實K1收外來生嘅位係咪真係得幾個位?
好似k1開多一班,應該唔係好似劍鳴咁得咁少

回覆 DIKE 的帖子

以下係之前有人講,本人唔知資料是否正確。

「PN是直升 K1, 咁一定留位比 PN 學生的,但 K1 會多一班。小班敎學,就算 classroom size 的 capacity 是 20 個人,也唔會收足 20個學生。」

佢開多一班都係得果二三十個位,佢少過km,km pn不一定直升,有起碼60個k1位。

Cigaretteyip 發表於 15-12-8 10:31

我果group小朋友成group都無咩反應,都係凍過水
我地成GROUP家長都有起~

Thanks~

引用:回覆+happymamaTY+的帖子 佢開多一班都係

原帖由 Cigaretteyip 於 15-12-08 發表

佢開多一班都係得果二三十個位,佢少過km,km pn不一定直升,有起碼60個k1位。 ...
Icic....咁真係少過劍鳴喎,噢,咁都真係唔駛咁大希望lu, 我本身以為係上下晝都開多班

其實我覺得真係想知都可以打去問下,呢0的佢0地都應該會答,咁就唔駛估估下。

收生數字我唔記得太清楚了!
當年我都係call waiting 入的,所以大家唔好灰心!如果真係好like Hkps 的話,k1入唔到可以試吓插k2,佢地每年都有收插班生的!good luck !

回覆:樂基(九龍塘)

其實Pn 有78個位,k1-k3得大概90個位,而學校會留位俾所有pn生,所以一月頭有offer的有數得計
到二月頭學校會出信問家長要否留位同下年揀咩班(am pm 英普英粵),到時才知有幾多個existing Pn 生不留位,可能會有少量位call offer;
到六月要交下年書簿費,甘可能有些已留位的又做最後決定唔讀又call offer

回覆 mntabo 的帖子

咁第一階段咪得十幾個位?
‹ 上一主題|下一主題