用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基(九龍塘)
樓主: heyinbb
go

樂基(九龍塘) [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+happymamaTY+於+15-12-07+發

原帖由 colinli 於 15-12-07 發表
我報中英文班不過net 主導,阿仔唔多識聽英文冇反應。有冇人same case?
小朋友聽唔曬,但家長坐後面可以提,我見個個都提。

引用:Quote:原帖由+mrsmartie+於+15-12-06+發表

原帖由 happymamaTY 於 15-12-07 發表
我面試係用廣東話架
咁咪係另一set題目囉。有無唱歌?

引用:Quote:原帖由+colinli+於+15-12-07+發表我

原帖由 mrsmartie 於 15-12-07 發表
小朋友聽唔曬,但家長坐後面可以提,我見個個都提。
我見到有家長好大聲噤提,仲有D兇添,我冇提,只是由得明得幾多得幾多。自己覺得一般老師都唔鍾意提水,又可能佢地覺得中英文班都應該識D英文。冇所謂啦,得噤小位,隨緣吧!

我地都係NET 做導師, 佢問小朋友數字果陣有叫家長可以幫下小朋友, 但我知我小朋友識, 所以冇提佢~ 都係果句, 隨緣啦~

回覆:樂基(九龍塘)

如果hkps同LH, 你地會點揀?

引用:如果hkps同LH,+你地會點揀? +

如果hkps同LH, 你地會點揀?
語境應該兩間都好,但hkps小班,學之園係咪大班d?

引用:Quote:原帖由+mrsmartie+於+15-12-07+發表

語境應該兩間都好,但hkps小班,學之園係咪大班d?
不喜歡LH 係商場入面,但hkps粗約的問題又讓人擔心。

引用:Quote:原帖由+happymamaTY+於+15-12-07+發

不喜歡LH 係商場入面,但hkps粗約的問題又讓人擔心。
LH唔係間間都係商場呀

HKPS租約問題都講左好耐喇,咪又係係度

引用:Quote:原帖由+mrsmartie+於+15-12-07+發表

LH唔係間間都係商場呀

HKPS租約問題都講左好耐喇,咪又係係度
凱帆凱逸校都係商場喎。hkps則只續了三年租,又開新校不知道會否分薄資源。

或者我可以解答下大家既問題!我囡囡已經畢業兩年,當日有份做義工家長!
-如果你係報中英班的話,interview 會用廣東話或英語。
-如果你報international 的話,interview 會用普通話或英語,至於用邊種語言in 就睇吓輪到邊位老師in 黎決定!
-Hkps 所有英文都係net teacher 教的!
-當日最多人既時候,人龍一直排到去真光小學,校長唔想小朋友吹風等得太耐,希望可以安排入校舍等,無奈校舍不大,都有叫interview 老師作出改動,校長係一位好有心既校長,好有教德,阿囡畢業兩年成日都話要返去探老師和校長!Hkps 真的比到小朋友有個快樂學習的童年!

bon3    發表於 15-12-8 02:53

引用:或者我可以解答下大家既問題!我囡囡已經畢

原帖由 ML710 於 15-12-07 發表
或者我可以解答下大家既問題!我囡囡已經畢業兩年,當日有份做義工家長!
-如果你係報中英班的話,intervie ...
Thanks!

祝各位小朋友收到好消息!

凱帆凱逸校都係商場喎。hkps則只續了三年租,又開新校不知道會否分薄資源。

...
唔鍾意係商場入面嘅原因係咩呀?凱帆校有戶外活動空間,我覺得就算係商場入面都ok呀,唔會好侷促,而且嚴格d講佢果個都唔叫係商場,基本上冇超市冇唔係平時行街買野果種商場,所以好乾淨同靜。
定係你淨係鍾意九龍塘金巴倫道果d幼稚園格局?

引用:或者我可以解答下大家既問題!我囡囡已經畢

原帖由 ML710 於 15-12-07 發表
-如果你係報中英班的話,intervie ...
多謝你分享呀!因為ek真係比較少hkps嘅家長上黎傾計。
不過想問下hkps嘅小朋友嘅畢業去向呀,有冇資料可以分享下呀?
另外係咪k2包左學一種樂器架?

其實Hkps 大部份家長都好捨得栽培小朋友,所以大部分都會選擇直資和私校,以我個年畢業生為例都有好幾個去cky, DG,GH ,宣道,SFA , YW,TSL, KTS,ESF,有D因為家姐係津校讀就去左瑪利諾, St .mary ,瑪利曼都有!其實學校沒有公開數據,都係家長私下交流知道的!
至於學樂器k2 好似係有小提琴學,k3 係口風琴,只需要比$30 買吹管,沒有其他額外收費。

引用:其實Hkps+大部份家長都好捨得栽培小朋友,

原帖由 ML710 於 15-12-08 發表
其實Hkps 大部份家長都好捨得栽培小朋友,所以大部分都會選擇直資和私校,以我個年畢業生為例都有好幾個去c ...
感謝你的分享!學樂器是平日的時間還是周末?

回覆:mrsmartie 的帖子

樂器是平日上音樂堂時學的
K2 上學期開始每星期有兩天學口風琴,k2 下學期有小提琴,是請外來老師教的
逢星期四又有外來體育老師教體能平衡木果d

引用:其實Hkps+大部份家長都好捨得栽培小朋友,

原帖由 ML710 於 15-12-08 發表
其實Hkps 大部份家長都好捨得栽培小朋友,所以大部分都會選擇直資和私校,以我個年畢業生為例都有好幾個去c ...
多謝你分享呀!你覺得學校課程方面算係淺定深呀?家長需要幫小朋友外補嗎?

引用:樂器是平日上音樂堂時學的 K2+上學期開始每

原帖由 mntabo 於 15-12-08 發表
樂器是平日上音樂堂時學的
K2 上學期開始每星期有兩天學口風琴,k2 下學期有小提琴,是請外來老師教的
逢星 ...
多謝你的分享!有得學樂器呢樣我真係幾欣賞呀!

回覆 ML710 的帖子

多謝你0既講解。不過我見interview當日內容好簡單,都唔駛小朋友點講野,只有group interview,其實佢0地向來愛收表現怎樣o既學生呢?
‹ 上一主題|下一主題