用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我女小學屬油尖旺區, 也想知有邊間校風ok的B2學校, 請幫 ...
樓主: wongkaka
go

我女小學屬油尖旺區, 也想知有邊間校風ok的B2學校, 請幫忙 [複製鏈接]

jackjackwin 發表於 15-11-14 23:11
回覆 Chowying 的帖子

Hi chowying, 忽然諗起油天有個辯論班,我女小五都有上。我見女有幾日都要係咁寫辯 ...
非常感謝 我都冇留意有辯論班 tim   等我叫女女下學期試吓 , 唔該

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸, 請問銘基同循道比, 那一間較好?

KingNokMa 發表於 15-11-30 13:47
回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸, 請問銘基同循道比, 那一間較好?

數學科銘基好過循道,但係通識科循道好過銘基,中英文差唔多:

循道:
http://www.mckln.edu.hk/school_p ... _Report_2014-15.pdf

銘基:
http://www.cccmkc.edu.hk/web/DSE_result.en.php

引用:循道:+http://www.mckln.edu.hk/school_pl

原帖由 王家爸爸 於 15-11-30 發表
循道:
http://www.mckln.edu.hk/school_plans&reports/School_Report_2014-15.pdf
請問b2頭b1尾,這2間有會?

muima 發表於 15-11-30 15:05
請問b2頭b1尾,這2間有會?
唔敢講無機會,但係自行應該唔容易,始終兩間都係唔錯既學校;反而大抽獎機會大啲。

引用:Quote:muima+發表於+15-11-30+15:05+請問b2

原帖由 王家爸爸 於 15-11-30 發表
唔敢講無機會,但係自行應該唔容易,始終兩間都係唔錯既學校;反而大抽獎機會大啲。 ...
明白,謝謝

王家爸爸,
我女在油尖旺區名小學考全級10名內, 自行其中一間會報英華, 另一間唔知報邊間好。

1.本來心儀St.Mary's, 但位好少, 搏得過嗎?
2.St. Mary's , Marymount, St. Stephen's Girl邊間好D?  呢幾間係咪只要報左都有1st in?
3.HK 真光係咪band 1尾? 功課會唔會少D讀得開心D?

Thanks!

王家爸爸  我估成功機會:MMS>MCS>SMCC>SSGC。  發表於 15-12-2 14:15
王家爸爸  MMS, MCS, SMCC 是但一間。  發表於 15-12-2 14:14
elbar  Marymount   發表於 15-12-1 13:12

回覆 王家爸爸 的帖子

Thanks

04bb 發表於 15-12-1 10:22
王家爸爸,
我女在油尖旺區名小學考全級10名內, 自行其中一間會報英華, 另一間唔知報邊間好。
名小全級10名內,其實唔好太保守。
坑真同SSGC係Band 1尾,所以唔建議你申請。以咁既成績,進取既可以試 SMCC、MCS、BPS;保守啲可以試 MMS。

借位一問, 小女屬油尖旺區! 2 次呈分,第一次應b1c-2a, 第二次派了卷,成績不錯, 應有b1b , 自行不知點揀? 應該揀b1b or b1 c 的學校?

回覆 王家爸爸 的帖子

Many thanks!

那MMS, MCS, SMCC 是否只要交表都有得in ?

LMS 發表於 15-12-2 16:03
借位一問, 小女屬油尖旺區! 2 次呈分,第一次應b1c-2a, 第二次派了卷,成績不錯, 應有b1b , 自行不知點揀? 應 ...

但,都要班主任確實話你知兩次加埋屬甚麼Banding才可決定呢?

王家爸爸 發表於 15-12-2 14:37

坑真同SSGC係Band 1尾,所以唔建議你申請。以咁既成績,進取既可以試 SMCC、MCS、BPS;保守啲可以試 MMS。

請問伊中近年仍算Band 1頭嗎? 和保一算差不多級數嗎?

我女全級10-15,九龍城網, 心儀保一(聯繫).
參觀過伊中之後, 很喜歡校舍環境設備, 對校園氣氛亦感覺良好,  現考慮自行選伊中.
請問是否識當?

回覆 王家爸爸 的帖子

Hi 王家爸爸, 有事想請教. 亞女第二次呈分考入級十名內, 自行可有其他意見俾我參考嘛? 先謝!

jackjackwin 發表於 15-12-3 11:13
回覆 王家爸爸 的帖子

Hi 王家爸爸, 有事想請教. 亞女第二次呈分考入級十名內, 自行可有其他意見俾我參考 ...
視乎什麽小學,如果B1小學,可以試英華女、BPS、SMCC、MCS、HTC、QES等。

jackjackwin  多謝意見 :)  發表於 15-12-3 11:39
jackjackwin  亞女讀新油天, 第一次呈分考級十至十五, 原本自行想QES及英華女, 見佢呈二有進步, 想睇下好無試D勁D學校,    發表於 15-12-3 11:39

=play= 發表於 15-12-3 10:48
請問伊中近年仍算Band 1頭嗎? 和保一算差不多級數嗎?

我女全級10-15,九龍城網, 心儀保一(聯繫).
如果保一是聯繫,建議先問請楚乙一是否必收。如果乙一必收,其實自行可以進取啲,報英華女、SMCC、MSC等。

請問伊中近年仍算Band 1頭嗎?

王家爸爸 發表於 15-12-3 11:25
如果保一是聯繫,建議先問請楚乙一是否必收。如果乙一必收,其實自行可以進取啲,報英華女、SMCC、MSC等。 ...
不是必收, 有三間聯繫小學爭聯繫位.

引用:請問伊中近年仍算Band+1頭嗎?+

原帖由 dorothywjb 於 15-12-03 發表
請問伊中近年仍算Band 1頭嗎?
我也想知QES近年的成績如何?是否仍然B1a?

‹ 上一主題|下一主題