用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Hilary 德萃
樓主: musicjack
go

St Hilary 德萃

老太太 發表於 16-1-2 15:02
當日交留位費時(最後1日及最後1小時),我問adm夠唔夠人開小一,學校話已超額留位,可能要加開到5班小一。
...
又話只開三班既?學校會唔會係人都收架呢?我真係冇聽過有reject case 喎?!
如果同學質素唔好,敎得點好都冇用!

hppa    發表於 16-1-2 23:04

我有朋友個小朋友係waiting list

引用:大部份官津學校辨得差,只有直資私校一定辨

原帖由 Soundervolt 於 15-11-13 發表
大部份官津學校辨得差,只有直資私校一定辨得好?
我正想講。太多人覺得比錢就係好d既心態~

引用:Quote:原帖由+virgokaren+於+16-01-02+發表

原帖由 老太太 於 16-01-02 發表
當日交留位費時(最後1日及最後1小時),我問adm夠唔夠人開小一,學校話已超額留位,可能要加開到5班小一。
...
請問留位費幾錢?我有意下年申請

soso3509 發表於 16-2-3 13:01
我正想講。太多人覺得比錢就係好d既心態~
呢盤生意睇落唔錯, 牌都未有就已經收咗一地註冊費, 可以攞去放定期收息.

抽獎後點都有家長棄offer, 咁就賺咗註冊費.

即使到開學都仲未有牌, 最多話退還註冊費, 但到時可能其它家長大多數都已考入/叩入/派入唔錯既學校, 真係會要求退學費應該極少, 又賺一筆..... 果然係生意人!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

德萃小學已成功獲發學校註册證明文件