用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Hilary 德萃
樓主: musicjack
go

St Hilary 德萃

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-11-13+發

原帖由 SoLM 於 15-11-13 發表
咁話人校名又好似冇勿point? 唔通長江是做船運、英皇做女王⋯?
商業上改乜名當然有自由,英皇珠寶,長江實業任改冇問題,但學校唔同商業機構,如果呢間學校當自己係一間商業機構就別論。

回覆 Soundervolt 的帖子

"萃華" 出靚仔!

無記錯 "泥濘" 係果度畢業.... 噢, 唔知畢唔畢到業

SoLM 發表於 15-11-13 16:55
咁話人校名又好似冇勿point? 唔通長江是做船運、英皇做女王⋯?
咁如果我話佢擺明想滔人地著名國際學校既光又得唔得? 中文校名讀音一模一樣.....

Soundervolt  GSIS!   發表於 15-11-13 17:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

唔好咁陷害人....

中文讀音, 係應用強國漢語發音, 唔係南蠻方言!!!

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-11-13+發表咁話人

retriever 發表於 15-11-13 17:31
回覆 hkpapa852 的帖子

唔好咁陷害人....
呢度係東夷西戎南蠻北狄中既南蠻地帶, 係度辦學唔用南蠻方言, 注定無運行, 咁唔知中文書係咪用天朝既"簡易漢字"定係南蠻既"繁體中文字"呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:retriever+發表於+15-11-13+17:31+回

原帖由 hkpapa852 於 15-11-13 發表
呢度係東夷西戎南蠻北狄中既南蠻地帶, 係度辦學唔用南蠻方言, 注定無運行, 咁唔知中文書係咪用天朝既"簡易 ...
唔用天朝漢字…

“你c 不 c 中 果 仁 呀”

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-11-13+發

回覆:St Hilary 德萃

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-11-13+發表私校都

原帖由 SoLM 於 15-11-13 發表
老實說,一個40幾年前男拔校長哈佛教育碩士、一個澳洲著名專家CCKG17年校長、一個香港PISA委員及教育學院顧 ...

就係呢班人(除咗徐先生外)讀過咁多書,咁有教學經驗都改埋呢啲名先至更令人失望。況且佢地未必係老細,對改校名話唔到事呢!如果真係連校名都話唔到事,將來學校嘅教學政策仲難講。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-11-13+19:1

Mr Tsui's acedamic profile is not so impressive. He only spoke Cantonese in the St Hilary Primary talk. From the St hilary kindergarten talk, other parents from this forum said his English is very poor. I have no confidence in the school if his English is that poor and too many unknown factors given that it is a new school.

新野初初出場時就無端端被人鏟,到時出名紅左,d人又一窩蜂咁撲入去搶。可否理性d?好唔好,真要等起碼幾年之後先有定論。邊間學校唔係第一日由零做起逐步發展?最為難的反而是用家家長,想搵d有價值的資訊似乎好難。

引用:新野初初出場時就無端端被人鏟,到時出名紅

原帖由 麥田守望 於 15-12-18 發表
新野初初出場時就無端端被人鏟,到時出名紅左,d人又一窩蜂咁撲入去搶。可否理性d?好唔好,真要等起碼幾年 ...
絕對認同!
請問有冇已經註冊0既朋友仔?

回覆 Soundervolt 的帖子

徐唔係校長,佢係好似老闆咁,校長係MISS CHAN, MRS FIELDING 係榮譽校長

麥田守望 發表於 15-12-18 00:45
新野初初出場時就無端端被人鏟,到時出名紅左,d人又一窩蜂咁撲入去搶。可否理性d?好唔好,真要等起碼幾年 ...

我諗起以前CKY開校時送都冇人讀,講都冇人知呢間在鳥不生蛋的馬騮山學校在乜地方。如果唔係有保良局招牌,分分鍾真係冇人敢試。
依家啲人識貨識寶,身價十倍

令我諗起吳業坤

將來會唔會受歡迎,真係話唔埋。

引用:+本帖最後由+siden+於+16-1-1+22:26+編輯+\

原帖由 siden 於 16-01-01 發表

當年CKY創校時嘅情況好唔同,因為當時又未有花果山美倫美煥嘅新校舍,而且大部份家長對International Baccalaureate 認識有限,只係對IB有顧慮啫。

回覆:Soundervolt 的帖子

保良局係大機構,有經驗,有錢,有人脈; 請老師,建校都比較有優勢。
其實,如果有得俾我再揀,揀保良局,聖公會之類,你就明白辧學團體($)有幾重要。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:保良局係大機構,有經驗,有錢,有人脈;+請

原帖由 virgokaren 於 16-01-02 發表
保良局係大機構,有經驗,有錢,有人脈; 請老師,建校都比較有優勢。
其實,如果有得俾我再揀,揀保良局, ...
當日交留位費時(最後1日及最後1小時),我問adm夠唔夠人開小一,學校話已超額留位,可能要加開到5班小一。
咁多人比留位費!

引用:Quote:原帖由+virgokaren+於+16-01-02+發表

原帖由 老太太 於 16-01-02 發表
當日交留位費時(最後1日及最後1小時),我問adm夠唔夠人開小一,學校話已超額留位,可能要加開到5班小一。
...
其實間間學校都滿座,德萃一定有市場的,英普,活動教學,大埔至上水都冇呢類學校。
我覺得佢維持中中地都大把捧場客。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]