用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人已收到St. Clare's 的 offer
樓主: Connie12747
go

有冇人已收到St. Clare's 的 offer [複製鏈接]

其實result 已經好清楚,全部都係幼稚園直上,根本只收2-3個外來生,學校只是做一場show! 浪費左家長和小朋友的努力

回覆:有冇人已收到St. Clare's 的 offer

咁佢的而且確有收幾個校外生   不過我諗 old girl 或有家姐讀緊

引用:其實result+已經好清楚,全部都係幼稚園直

原帖由 bon173173 於 15-11-11 發表
其實result 已經好清楚,全部都係幼稚園直上,根本只收2-3個外來生,學校只是做一場show! 浪費左家長和小朋 ...
Agreed

咁如果學校一早已決定收返晒幼稚園學生,不如一早唔好公開招小一,浪費左大家心機

佢有收外來生   不過唔多   所以都要招生

You should have considered the slim chance for outsiders before you filled out the application. I think no one could force you to apply if you think it is a waste of effort.

katebb    發表於 15-11-11 14:01

引用:You+should+have+considered+the+slim+chan

原帖由 Ackl1002 於 15-11-11 發表
You should have considered the slim chance for outsiders before you filled out the application. I th ...
同意!

bon173173 發表於 15-11-11 12:42
其實result 已經好清楚,全部都係幼稚園直上,根本只收2-3個外來生,學校只是做一場show! 浪費左家長和小朋 ...

如何推論只有2-3個?

以往(保證100%上時) 都約有10人, 更何況現在.  

另外, 有些同學攞左OFFER再出去考其他私小OR叩津小.  所以會再有位放出, WAITING LIST 的小朋友都會有機會.

引用:You+should+have+considered+the+slim+chan

原帖由 Ackl1002 於 15-11-11 發表
You should have considered the slim chance for outsiders before you filled out the application. I th ...
agree

wankapo 發表於 15-11-11 12:49
咁佢的而且確有收幾個校外生   不過我諗 old girl 或有家姐讀緊
如果媽咪係old girl 或有家姐讀緊, 也理應係K時收左啦. 不會再考P啩.

引用:Quote:wankapo+發表於+15-11-11+12:49+咁佢

原帖由 katebb 於 15-11-11 發表
如果媽咪係old girl 或有家姐讀緊, 也理應係K時收左啦. 不會再考P啩.
我正想知道,我是舊生但想搏大抽獎,即是説我小一才決定就算舊生都機會很微

引用:Quote:原帖由+katebb+於+15-11-11+發表如果

原帖由 socute 於 15-11-11 發表
我正想知道,我是舊生但想搏大抽獎,即是説我小一才決定就算舊生都機會很微

...
小朋友讀緊St Clare's 幼稚園,來年考?

引用:Quote:原帖由+katebb+於+15-11-11+發表如果

原帖由 socute 於 15-11-11 發表

...
我認識的 old girl 媽咪,都係俾女女由幼稚園讀起。

引用:Quote:wankapo+發表於+15-11-11+12:49+咁佢

原帖由 katebb 於 15-11-11 發表
我識個 old girl, 囡囡入唔到 k

回覆 socute 的帖子

st clare's k 唔ALLOW大抽奬意思-你大抽獎就唔留位.

好多家長都係照讀K , 到K3 時再決定大抽獎OR直升.

如果係OLD GIRL 唔須要唔讀K, 大可以照入K, 3年後再揀.

wankapo 發表於 15-11-11 14:42
我識個 old girl, 囡囡入唔到 k

即學校不是以OLD GIRL 或有姊姊在讀為主要考慮因素囉.

當年小女入K 都係N冇人士.

其實佢中學DSE 成積比起其他中西網 係咪一般?! 佢仲要比咁多年學費

其實宜家好多龍幼都唔保證收舊生仔女,舊生只係睇落去好似有啲優勢而已,所以不少落選既舊生子女會再戰舊校既小一。

回覆 hippoo 的帖子

睇去年DSE成績...第一, 我相信唔係一般
第二, 唔止中西區, 相信對比全香港九龍新界都唔係一般

引用:其實宜家好多龍幼都唔保證收舊生仔女,舊生

原帖由 HauMiranda 於 15-11-11 發表
其實宜家好多龍幼都唔保證收舊生仔女,舊生只係睇落去好似有啲優勢而已,所以不少落選既舊生子女會再戰舊校 ...
反而家姐讀緊就收番好多

‹ 上一主題|下一主題