用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 In 完民生
樓主: SumYausumsum
go

In 完民生 [複製鏈接]

回覆:In 完民生

其實在waiting room已有計分。。。我仔揀玩blocks,其他人揀看書。d媽咪見到老師俾分,即刻出盡力講故事伴讀。好大聲,超好笑。假到爆。

引用:其實在waiting+room已有計分。。。我仔揀玩

原帖由 wballp 於 15-11-14 發表
其實在waiting room已有計分。。。我仔揀玩blocks,其他人揀看書。d媽咪見到老師俾分,即刻出盡力講故事伴讀 ...
x 2 又唔可以話佢地假,可憐天下父母心 !

引用:Quote:原帖由+wballp+於+15-11-14+發表其實

原帖由 maylulu 於 15-11-15 發表
x 2 又唔可以話佢地假,可憐天下父母心 !
但太作狀。。

我都見有mark 分,抬面有本囡囡睇咪睇囉,之後玩玩具,都感覺都好學術

今日in 應該係最後知批,因出黎時已經無人係門口排隊。

早15分鐘去,但企左幾分鐘已經入得,考左30分鐘。入去playroom 可能個檯入淨我最後,所以無玩具揀 局住講故事。囡囡都算合作都幾投入。過程中我唔知原來有計分,所以貼紙貼左係衫底下部份,講講下故事老師問我拎返紙先知。

玩左大約十分鐘然後轉班房,係門口等左一陣,逐個考官出黎叫名,輪到我囡時個心係咁叫 本地本地,比個本地老師我。點知真係比我中左,係本地老師in。

老師好細心同耐性,佢可能知我囡係細B 無問名,無問歲數,直接問邊個帶佢黎考試。阿囡怕羞答得好細聲老師好有耐性一直引導左佢幾次。然後開始問問題,老師講中文 阿囡唔明 我幫手引導,提左D水。 阿囡有d答錯(顏色,英文字) 老師見到佢教返佢 (依樣比到驚喜我,好少 interview 老師會考緊試時仲會糾正返你既錯誤)。

考完之後感覺,老師係有愛心,耐性 (考試期間 老師感到我小朋友應該係英文比較好少少,佢會問問題時自動轉英文問)依樣又係比到驚喜我。

最後一個驚喜,係老師全程無mark 分,淨係專注考小朋友,考完後等我地出門口佢先拎份文件出黎填。我唔鍾意一路考一路比分 我覺得 對小朋友黎講太大壓力,好似唔準人錯咁,一錯就就低。

我最失望係個考試題目,上年又係同一個題目,數字,英文字,顏色。。 係我角度 我覺得學校只注重學術,其他野完全忽略,小朋友 手腳協調,識唔識聽指令 等等。。。學校應該係要多元化既,單靠認字 我覺得小朋友不夠全面。

Anyway, 佢係一間好既學校,設施好,有口脾,可惜佢要求既野 唔係一個普通八月小朋友可以做到。(不過,而家間間都係咁既方針)

唉,我怪我自己做得唔好,連累個仔....我interview時轉去第2個班房時太心急,老師一叫呀仔個名我地無拍櫈就起身跟老師走,而家諗返起就超後悔,越緊張就累咗佢

14/11已經in完?估唔到咁多人報只需用兩日,學校安排得好!

K1 interview 考數字,英文字已經好多年係咁,完全唔覺得深,而且報考人數眾多,用這方法out人,有問題?介意太學術大可放棄報讀。

相反只考pn的內容人人做到更加沒有準則。

每年答對所以問題的小朋友沒有三千也有二千,所以答對都不代表有offer。

原來玩具房有計分? 真係唔知。之前聽講話唔計架? Anyway, 又唔好話人地假, 其實同小朋友講故事真係要誇張小朋友先覺得funny架。 我平時同仔講故事書都要好大聲同表情好誇張架

引用:K1+interview+考數字,英文字已經好多年係

原帖由 mybabyloveme 於 15-11-15 發表
K1 interview 考數字,英文字已經好多年係咁,完全唔覺得深,而且報考人數眾多,用這方法out人,有問題?介 ...
識㗎就話淺,唔識就覺得深,我細B其實全部都識,但只答咗八、九成

回覆:Yang81 的帖子

細B答啱八、九成好叻~

放心,有機會的,民幼会比機會細B,唔似有D學校只收到8月,班中9至11月細B都有。

其實唔係話考 數字,英文字,去 OUT 人有咩問題,只係覺得唔全面啫。間間學校既要求唔同 只係民生比我既感覺只係著重一方面。

同期,都有報某間九龍塘出名幼稚園(剛剛上埋報要家長簽give up個間)。佢
題目好難,考完佢比我感覺係全面。唔單止要學術,內容好豐富(認顏色,認砌圖,配對,考四肢協調)  。考完我會感受到佢要既學生唔係淨係要識字就得。

abcd

引用:Quote:mybabyloveme+發表於+15-11-15+13:44

原帖由 balj 於 15-11-15 發表
出左結果先知,呵呵
係我心目中,佢已經好叻

回覆:balj 的帖子

如果係interview room出面個走廊走來走去,唔知有冇影響

‹ 上一主題|下一主題