用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅中一面試 問點沖阿華田 藉此了解學生探究科學態 ...
go

聖保羅中一面試 問點沖阿華田 藉此了解學生探究科學態度 [複製鏈接]

【本報訊】名校對中一面試題目向來守口如瓶,要考齊中英數及理科知識的直資聖保羅男女中學,校方指問題圍繞學生一般生活範疇,而非需操練才懂得回答的問題,舉例曾問如何沖阿華田可以「沖得好啲」,以了解學生思維及對科學的探究態度。有小學校長指學生若能以學術角度說明溶液飽和度概念,可顯示其學科知識超前。
記者:倪清江

聖保羅男女中學昨舉行中一入學講座,家長學生坐滿禮堂,校方稱有約1,300人出席。該校約90個學額公開招生,本月20日截止報名。
校長陳黃麗娟料將如往年吸引約1,200人報讀,校方將篩選約450人在明年2月27日面試。她稱篩選時看重小五及小六成績表所表達資料,不止限於成績,「譬如係咪全面參加課外活動,我哋唔係睇佢攞幾多cup(獎盃),而係睇佢係咪掛住讀書,又或玩得太多冇求知慾」。她稱也重視教師及校長對學生評價。
面試佔時學生要單獨面對教師考核,過程約45分鐘,不面見家長。題目包含中英數及理科四大範疇,陳校長稱主要是考核語文能力,以及數學基礎及科學常識;她強調也注重學生品德,但不會安排教師暗中觀察評分。

校長:題目不會翻炒

該校列明要考理科常識,陳校長稱不會考學生未見過、未聽過和未遇過的問題,也不會考一些需家長付費栽培才懂回答的問題。副校長沈幼文透露,曾問及如何沖粉劑飲料如阿華田,「問吓溶解過程,需要點沖先沖得好啲」。陳指這是基本物理原理,答案沒有對錯,從而了解其好奇心、思考過程和對科學探究態度,題目不會翻炒。多名出席的小六生講座後接受記者考驗,回答如何沖阿華田,都答用熱水再攪動。
沖阿華田涉及溶質(solute)加溶劑(solvent)變成溶液(solution)的概念,屬中學物理科內容。浸信會天虹小學校長朱子穎指,小四至小六只講解水的3種型態,學生只要解釋熱水和攪動可幫助溶解阿華田粉已算回應問題;若學生能以學術角度說明溶液飽和度概念,學校就知道該學生在學科知識超前,認為問題不算過份深奧刁鑽。

Source:  http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20151108/19364673

9    0    0    0

大家點睇天虹小學朱校長既答案?

「沖阿華田涉及溶質(solute)加溶劑(solvent)變成溶液(solution)的概念,屬中學物理科內容。」這答案有問題。如果咁回答,基本上一線學校未必收貨。

原因係阿華田飲料並不是溶液(Solution),所以沖阿華田不涉及溶質(solute)、溶劑(solvent)、溶液(solution)等概念。其實阿華田顆粒(Particles)不溶於水,它們只係懸浮(Suspend)在水中。
如果想穩入一線學校,需要知道溶解同懸浮(Suspend)係好唔同既概念。

王家爸爸 發表於 15-11-9 10:48
「沖阿華田涉及溶質(solute)加溶劑(solvent)變成溶液(solution)的概念,屬中學物理科內容。」這答案 ...

依家沖阿華田, 有幾種喎!

傳統係阿華田粉+水+奶(淡奶或煉奶)+糖(或不加), 沖完要攪勻

現今有D即沖包裝(只需加水), 或水溶片, 沖法簡單咗好多

與其講乜物理理論(未到中一就咁叻, 咁駛乜入去讀呀?), 不如講下自己有幾瞭解阿華田, 講下佢既發展史 (由水沖飲品, 到即沖包裝, 再開發雪糕, 類似麥皮既健康飲品), 或者同佢既競爭對手比較.

只要講得好, 好過你講一大堆理論.

little_yolky  你估好似你咁講,有無分俾呢?  發表於 15-11-12 10:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-11-9 11:01

傳統係阿華田粉+水+奶(淡奶或煉奶)+糖(或不加), 沖完要攪勻
100% agree with u

回覆 hkpapa852 的帖子

只要講得好, 好過你講一大堆理論.

impressed me

王家爸爸  最重要係深入理解小五、小六學到既常識同基本概念。  發表於 15-11-9 11:10

hkpapa852 發表於 15-11-9 11:01

如果想入到,需要先回答點沖阿華田:

將阿華田粉倒入杯中,加熱水,用匙羹攪勻,直到阿華田粉完全「溶解」係水入面。

當講到「溶解」時,做個特首夫人既龍蝦手勢,吸引老師問秒個問題。

當被問到點解阿華田溶係水到,或者被問到點解你覺得「溶解」唔係好貼切時,你可以用簡單英文回答:

Ovaltine drink is not a solution. Ovaltine particles do notdissolve in water. They only suspend in water.

目的係等老師知道你概念清晰,有潛力被教得更好。

其實升中面試,離唔開啲小五、小六常識同基本概念既深入理解。

王家爸爸 發表於 15-11-9 10:48
「沖阿華田涉及溶質(solute)加溶劑(solvent)變成溶液(solution)的概念,屬中學物理科內容。」這答案 ...

咁死啦, 點會答到溶液飽和既問題。沖嘢飲緊係依指示, 6匙阿華田加一杯水, 點會加阿華田加到變飽和飽和溶液

如果小朋友好老實以為佢討論緊烹調就大劑了。我睇完新聞問阿女識唔識沖阿華田, 佢答我唔識沖, 不過我識煮番茄炒蛋。

little_yolky 發表於 15-11-12 09:54
咁死啦, 點會答到溶液飽和既問題。沖嘢飲緊係依指示, 6匙阿華田加一杯水, 點會加阿華田加到變飽和飽和溶液 ...
溶液飽和既問題只適用於可以溶解既物資,例如鹽可以溶解成Na+同Cl-離子。唔太適合用來解釋沖奶粉之類既飲品。

所以想留好印象,需要比面試老師知道,你明白我哋平時所講既「溶解」只係約定續成既慣用講法,同科學所講既溶解唔同。

little_yolky  神級學校係唔同D,學生都好神。  發表於 15-11-12 10:14
little_yolky  小六學生真的懂嗎?  發表於 15-11-12 10:14

跟餐包熱飲, 凍飲加兩蚊, 用鮮奶沖加8蚊
千奇唔好散叫, 好唔抵

王家爸爸 發表於 15-11-9 09:41
【本報訊】名校對中一面試題目向來守口如瓶,要考齊中英數及理科知識的直資聖保羅男女中學,校方指問題圍繞 ...
我問左我細仔, 佢既答案好C9, 首先要睇下飲既人既口味, 落份量, 再睇下杯既大細落水, 因容量唔同.  當然要係熱水, 因熱水比較容易溶解D粉.  果然唔係讀名校既材料, 科學態度冇咩, 有既就係了解佢阿媽既口味.

我阿女答, 落粉, 落水, 攪均, ----> 完成
我重覆問題重點:『點先令杯野好飲』
答:『睇下落幾多水』
如果去考就死得............

little_yolky  我阿女仲慘:個罐有寫點沖加嘛  發表於 15-11-13 10:54

生活智慧姐,點解要咁煩去考究?我吾落糖既,吾通答案吾對咩?如果答我吾鐘意飲,吾飲架WOR,點知點先好飲.咁係未要簽紙放棄報讀.又話姐被認為吾LIKE飲就吾係叻人?

王家爸爸  我估佢地想搵兩類人:對科學有理解能力既人,醒目有創意既人。  發表於 15-11-12 13:02

tintinlam 發表於 15-11-12 12:12
我問左我細仔, 佢既答案好C9, 首先要睇下飲既人既口味, 落份量, 再睇下杯既大細落水, 因容量唔同.  ...
又未必唔好,識得睇人既口味、睇杯既大細,可能係可做之才。

ydoris 發表於 15-11-12 12:37
生活智慧姐,點解要咁煩去考究?我吾落糖既,吾通答案吾對咩?如果答我吾鐘意飲,吾飲架WOR,點知點先好飲.咁係未 ...
我係第二類人,收我啦...

mch411 發表於 15-11-12 11:48
跟餐包熱飲, 凍飲加兩蚊, 用鮮奶沖加8蚊
千奇唔好散叫, 好唔抵

我估我們大寶會咁答,佢對錢的概念深刻啲。

ydoris 發表於 15-11-12 14:48
我係第二類人,收我啦...
其實有無諗過,呢個問題係小學三年級常識科既內容?

根據教育局,水的循環(Wonderful Water)既 Activity Plans ,小學三年級小朋友喺常識科,係需要討論「水能溶解某些物質」。

所以其實小朋友如果可以深入了解小學常識科既內容,應該可以答到啲神校問題。

tintinlam 發表於 15-11-12 12:12
我問左我細仔, 佢既答案好C9, 首先要睇下飲既人既口味, 落份量, 再睇下杯既大細落水, 因容量唔同.  ...
好細心,適合讀家政。

回覆:聖保羅中一面試 問點沖阿華田 藉此了解學生探究科學態度

又或者喜愛閱讀有關科學書藉的小孩會看過。

我仔話我知某一期兒童的科學有講過這個原理,所以佢都識個概念。仲摷返本習誌比我睇。

回覆:聖保羅中一面試 問點沖阿華田 藉此了解學生探究科學態度

認真就輸了。校長只係用比喻去講下d題目。真正題目形式無看起來咁易。不過的確係呢類題目,答得要比較有邏輯。

‹ 上一主題|下一主題