用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 小4先開始轉其他科目做英文?
go

小4先開始轉其他科目做英文? [複製鏈接]

到時會不會好難追呢?因為小1至3都係中文教...有無家長可以分享下,學校點幫小朋友呢?

0    0    0    0

回覆 bearwhat 的帖子

最先會在小三(DS1)第五學段,數學科轉用英文教. 到小四(DS2), 科學及社會(除了中史部分)也轉用英文教. 小四科學用英文課本, 社會工作紙部分字詞有中文解釋. 過度初期, 老師上課會中英並用. 以我觀察, 英語能力較遜的學生可能要花多些時間掌握, 但大多數學生問題都不太大. 其實升上中學各學科(除中文,中史,時事外)皆用英文教, 早一點適應是好的.

pollyleungsc    發表於 15-11-11 14:50

Hi, someone told me this school has many foreigner children?
If yes, how can they study in Chinese?

引用:Hi,+someone+told+me+this+school+has+many

原帖由 catau 於 16-01-20 發表
Hi, someone told me this school has many foreigner children?
If yes, how can they study in Chinese?
我認識幾個,全部父或者母係講中文嘅,講中文無問題,有d幼稚園讀local學卷所以識中文,有d之前讀intl school 學小量中文,fs1入讀之後慢慢學。

回覆 ozoz 的帖子

Thank you

回覆:小4先開始轉其他科目做英文

我小朋友幼稚園係教英數,而家小一用返中數,小三又轉返英數,好擔心佢轉到暈左

引用:我小朋友幼稚園係教英數,而家小一用返中數

原帖由 Peggyx 於 16-01-29 發表
我小朋友幼稚園係教英數,而家小一用返中數,小三又轉返英數,好擔心佢轉到暈左

...
我之前都有你呢個擔心,亦有考慮因為咁而選擇一間用英數嘅小學。現在睇返又覺得呢個安排對我小朋友效果幾好,因為我小朋友呢2年用中文數,幫咗佢睇中文同理解,唔好一味偏去英文,只要保持英文有一定水平,之後用英文數都唔會好難,我細時小學6年都中文數,中學先英文數,問題都不大。重有,初小所學嘅中文畢生都用到,我覺得唔錯呀。

引用:回覆+bearwhat+的帖子 最先會在小三(DS1)

原帖由 YanKanMom 於 15-11-09 發表
回覆 bearwhat 的帖子

最先會在小三(DS1)第五學段,數學科轉用英文教. 到小四(DS2), 科學及社會(除了中史部 ...
想問問插班 DS1 的入學試,數學會是用中文還是英文,感謝 !

回覆 stradivari 的帖子

抱歉, 這個我不知道, 不如你打去學校問一問吧. (電話: 23372126)

回覆:YanKanMom 的帖子

Thank you.

‹ 上一主題|下一主題