用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 MORI LISA INTERNATIONAL KINDERGARTEN 請就讀morilisa的家長分享經驗
go

請就讀morilisa的家長分享經驗 [複製鏈接]

有興趣morilisa 16/17 pn. 請問有沒有在morilisa就讀的家長分享經驗? 小朋友上學開心嗎?老師有愛心嗎?行政是否混亂?謝謝分享!
   1    0    0    0

回覆:請就讀morilisa的家長分享經驗

我個仔返學就好開心呀!無得返學會喊!如果小朋友有問題,老師會親自打黎講,例如之前我個仔寫字,老師覺得太靚,佢打黎同我地講,應該放手比小朋友自己做,吳好同佢一齊寫呀甘,會比d意見!校長都好有心機,好有愛心!

回覆 JackieOn 的帖子

Jackie 你好, 我仔仔女女下年讀PN, 宜家有考慮Morilisa, 請問一下小一有無學校聯網,因Morilisa始終好新。唔知派位會怎樣

miss_un 發表於 16-10-6 08:47
回覆 JackieOn 的帖子

Jackie 你好, 我仔仔女女下年讀PN, 宜家有考慮Morilisa, 請問一下小一有無學校聯網 ...

因為我小朋友係第一屆由畢業,同我小朋友小學轉去讀IS,甘我仔仔讀完K2就去考,我仔仔宜家讀think,以我所知無聯繫學校,而其他讀完k3的小朋友有d考到漢華同玫瑰崗

ling00317 發表於 15-11-8 15:53
有興趣morilisa 16/17 pn. 請問有沒有在morilisa就讀的家長分享經驗? 小朋友上學開心嗎?老師有愛心嗎?行 ...

請問係唔係n班家長?我小朋友黎緊11月讀上午班,想睇下有冇ws app group交流下

JackieOn 發表於 16-10-6 16:00
因為我小朋友係第一屆由畢業,同我小朋友小學轉去讀IS,甘我仔仔讀完K2就去考,我仔仔宜家讀think,以我所知 ...

請問學校上課內容怎樣,小朋友會教認字嗎?
謝謝!

Agnes_w 發表於 16-10-17 01:24
請問學校上課內容怎樣,小朋友會教認字嗎?
謝謝!

要寫字架,中英文都有,不過我仔講英文就ok,認字就一般,佢地係唔谷的學校,我覺得佢地最好係真係有net teacher做班主任,好多話國際學校,但都係無net!

JackieOn 發表於 16-10-18 13:48
要寫字架,中英文都有,不過我仔講英文就ok,認字就一般,佢地係谷的學校,我覺得佢地最好係真係有net teac ...

Thx Jackie!

回覆樓主:

我都想知多一點,10月初去過開放日,幾外國教育feel

JackieOn 發表於 16-10-18 13:48

要寫字架,中英文都有,不過我仔講英文就ok,認字就一般, ...

那麼,請問他們功課量如何呢?
相對外面的幼稚園,程度是否算比較淺呢?

如果想函接本地小學,你覺得能力可以嗎?會否有參觀本地小學的活動/有沒有機會讓k3學生在校嘗試本地小學上課模式(哪怕只是短時間)?

另外,會鼓勵閱讀嗎?

K2/K3時,他們中/英/數,大概教什麼呢?

不好意思,很多問題。因為有另一間offer,所以想謹重考慮。謝謝你!

babypig2017 發表於 16-11-24 07:55

我都好想知呀、我仔可能讀Mori Lisa 17/18 PN

babypig2017 發表於 16-11-24 07:55

因為我個仔讀完k2就轉讀國際學校,所以K3係點,我真係答吳到你,k1就真係無乜功課,k2就大約1日2樣功課,一中一英,中文我覺得寫得深,因為佢地會按每星期內容去教,所以中英係教同一樣野,例如recycle,中文寫環保箱。

英文聽同講就一定無問題,因為我地係屋企以中文為主要language,係間中同佢英文溝通,但去考國際學校完全無問題,so far我教2間都有offer。數學我覺得唔深。

我覺得如果你係要好嚴,好似玫瑰崗個d要求就一定唔係,佢做到愉快學習,佢唔會要求小朋友一定要寫好靚的字。

JackieOn 發表於 16-11-25 10:01
因為我個仔讀完k2就轉讀國際學校,所以K3係點,我真係答吳到你,k1就真係無乜功課,k2就大約1日2樣功課, ...

Thx sooo much(emoji)
字體其實我沒有什麼要求,因為他媽媽我D字也很醜。
只是,我有些擔心他函接本地小學的情況。包括程度和上課模式。

babypig2017 發表於 16-11-29 00:55
Thx sooo much(emoji)
字體其實我沒有什麼要求,因為他媽媽我D字也很醜。
只是,我有些擔心他函接本地小學 ...

其實好多IS k1 k2 都係主力英文比小朋友準備考IS,但去到k3就會多返d中文,準備考直資,我小朋友讀過tutor time PN 同Mori Lisa , 佢地但approach都係甘架!

JackieOn 發表於 16-11-29 09:01
其實好多IS k1 k2 都係主力英文比小朋友準備考IS,但去到k3就會多返d中文,準備考直資,我小朋友讀過tutor  ...

Jackie,請問小朋友讀mori的時候,會否覺得它比較親中?
ummmm...因為我小朋友上它們的playgroup時,國語老師會間唔中無啦啦播國歌,送給小朋友的貼紙也是心心中國國旗。.......
還是只是個別老師問題?

我知道好多幼稚園在國慶時都會教國歌和給小孩認識國旗,可能當時的主題是國慶吧。

My-jade 發表於 17-3-28 15:41
我知道好多幼稚園在國慶時都會教國歌和給小孩認識國旗,可能當時的主題是國慶吧。 ...

ummm...不是的,1月、3月、等不是國慶,新年時的日子也播,食茶點的時候播......可能是個別老師問題,我不確定。

maybe

JackieOn 發表於 16-11-29 09:01
其實好多IS k1 k2 都係主力英文比小朋友準備考IS,但去到k3就會多返d中文,準備考直資,我小朋友讀過tutor  ...

2間對比你感覺邊間好d?

我的小朋友現就讀Mori Lisa PN 班。  我的小朋友未入讀Mori Lisa 之前,曾經係北角某國際幼稚園就讀, 但小朋友一路讀就一路病, 可能舊式幼稚園唔通風, 最後連手足口都中埋,仲住左醫院幾日,而小朋友在舊式的幼稚園不喜歡說話, 而且不開心,於是決定退學轉校。展轉之間, 找到Mori Lisa國際幼稚園。 記得,當日到Mori Lisa 參觀及了解入學情況,發現校內課室是有落地玻璃門, 門一開就是綠色人造草場, 課室非常通風。而當日與校長對話,得知學校以英普教學及有西班牙語課堂, 她們所聘請的是外藉英語及內地普通話老師, 務求讓小朋友從小就學到準確發音, 而且不會強迫小孩整天呆在課室填鴨式學習, 每日有足夠時間, 讓小朋友互動及發展社交能力。 在我的小朋友入讀後, 由不喜歡說話, 改變為懂得對話,表達自己,又開始講下英文,又時講下國語,而最近仲識講小小西班牙話。另外,呢間幼稚園仲有Phonics學。

我是一名在職婦女,有時候會接送下小朋友返學放學,我會留意孩子與老師之間的互動,在觀察下,見老師對孩子很親切,而校內的嬸嬸對孩子亦很好,她們都是喜歡小孩的。 在家長日以外,老師都會告知我孩子發展進度,又會安排我的孩子進行混齡學習。我發現小朋友很喜歡上學。

總括而言,我覺得Mori Lisa不是傳統填鴨式幼稚園。呢間幼稚園不是好大,但讓孩子活動空間是絕對足夠的,而且是通風的。我確實是Mori Lisa PN班一名家長,只是分享一下我的睇法。我覺得有興趣家長,可以去呢間學校了解一下。

‹ 上一主題|下一主題