用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請幫忙, 可否替下列中西區&南區學校排名? ...
go

請幫忙, 可否替下列中西區&南區學校排名? [複製鏈接]

請幫忙, 可否替下列中西區&南區學校排名?

明愛莊月明
培英
聖士提反堂
樂善堂粱球琚中學
明愛聖方濟各中學
保良局慧賢雅集
余振強

Re: 請幫忙, 可否替下列中西區&南區學校排名?

聖士提反堂
明愛聖方濟各中學 (將搬至海景新校)
樂善堂粱球琚中學
余振強
保良局慧賢雅集
培英
明愛莊月明

其實, 除了聖士提反堂是band2外, 其他都好似差不多, 大概band2尾至band3, 上年幫囝囝排名時都不知從可落手, 頭3間有視學報告, 你上教統局網址參考下, 剛和囝囝參加聯校親子活動, 其中有梁球琚, 但幾個學生中, 只有1位家長出席, 而且學生年齡看比F.1學生大些.

咁請問到最後你選了那一間呀???

最後沒有要派位學校, 因有直資中學收了他.

Mei,
升中雖然暫時唔關我事,但我知少少啦!因為附近麻!
培英,我朋友女入去第一日,就...被人打了一'包'.
慧賢,簡直...,如果真的唔好彩入了去,去私校吧!
樂善,都可以,起碼似返間學校.
余旦,以前麻麻,現在唔知.
月明,以前麻麻,現在唔知.
聖士and聖方這兩間真的唔知.
點解你選的間間都....!?

raccoon_dog :
皆因我朋友個仔成績一般, 但我朋友又負擔不起佢讀直資.以佢的成績, 一定無可能選英中, 就算收佢, 佢都讀唔掂.  所以都想問下有邊d中中比較ok囉!
照咁睇,我係唔係應該叫我朋友選<聖士提..>好d呢?

聖士提反堂
明愛聖方濟各中學 (將搬至海景新校)
樂善堂粱球琚中學
余振強
保良局慧賢雅集
培英
明愛莊月明

培英 - 我以前所見, 見到的學生便感不敢恭維, 連群結隊地在商場裡吸煙, 說操口, 但現在是否仍是如此, 便不知道.

樂善堂粱球琚中學 - 不讀便罷, 日日有人在學校門口 '等放學'

Mei,
升中大事,不能給你太多意見!
其實間間都有D...份子,等放學,講粗口,家常便飯,就算名校間中都有,那就要看個小朋友"定"力and"煩不煩"他!

樂善係就係日日有人等放學,但河水不'煩'井水,都沒有什麼大問題,朋友妹妹都中七畢業了,她說冇什麼呢!間中緊有D頑皮學生攪攪震,但冇攪她.

如果真的唔係讀書的學校,保証連堂都冇得上,(eg以前漁統,現在叫慧XXX)天天新款!

聽朋友說聖士係好過樂善.

還可考慮浸會呂明,聖伯多綠,大白鯊等,再找找資料吧!最好放學and午飯時間到校門看看.

‹ 上一主題|下一主題