用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人見左荊冕堂士德?
樓主: CxN_2013
go

有冇人見左荊冕堂士德? [複製鏈接]

CxN_2013 發表於 15-11-9 14:35
其實應該太部分小朋友友都做齊,但唔知點收生
我仔黎緊星期6in, 唉...問佢顏色, 佢亂up架~

回覆:CxN_2013 的帖子

我同你一樣,係埋都係朝早in?

CxN_2013 發表於 15-11-9 14:35
其實應該太部分小朋友友都做齊,但唔知點收生
其實應該太部分小朋友友都做齊,但唔知點收生 X 2

我諗真係都要少少運氣~~我囡每樣野都做齊,顏色都答岩~~但眼見好多小朋友都做到!!!

IN完走個陣,自己都諗其實學校用咩標準收生呢!??一間學校咁都人INTERVIEW呀,但淨係揀一百個多D!!

我諗老師揀個陣都好頭痕~

PeachWong 發表於 15-11-9 09:08
只係問顏色咋? 咁真係好小喎。迦南我已經in 左,都問得多野喎
唔止,打招呼、問名、邊個陪黎、疊6粒積木、問顏色、分大小、鼻喺邊、接禮物講多謝、拜拜拍櫈

EVASHINE 發表於 15-11-11 11:10
其實應該太部分小朋友友都做齊,但唔知點收生 X 2

我諗真係都要少少運氣~~我囡每樣野都做齊,顏色都答岩~~ ...
我覺得除左問問題外,仲會睇小朋友玩玩具情況,家長如何陪玩,同埋老師埋黎叫clean up小朋友如何反應,加上禮貌、笑容、主動、大聲都係會加分,仲有答題時家長表現等等

回覆:currymama 的帖子

我覺得學校都會睇家長在面試時會唔會干預太多。簡介會時校長有講唔希望家長太多參與。

引用:Quote:EVASHINE+發表於+15-11-11+11:10+其

原帖由 currymama 於 15-11-11 發表
我覺得除左問問題外,仲會睇小朋友玩玩具情況,家長如何陪玩,同埋老師埋黎叫clean up小朋友如何反應,加上 ...
即是合眼缘

回覆 yeahyan11 的帖子

係呀!因為其實老師都會引導,家長最好旁觀而已,我in當日阿女同另外個哥哥都做到哂要求,但另一個應該係弟弟就完全唔理會老師,個媽咪好緊要咁左叫右叫,但其實老師已經不停引導,最好笑係老師比禮物個小朋友,小朋友居然答老師唔要,而最好笑係小朋友唔要阿媽一手攞左

vestzs 發表於 15-11-11 13:52
即是合眼缘
一定係揀合眼緣架!唔通揀個自己睇唔順眼咩,將心比心,比我都係揀合眼緣啦!

引用:我覺得學校都會睇家長在面試時會唔會干預太

原帖由 yeahyan11 於 15-11-11 發表
我覺得學校都會睇家長在面試時會唔會干預太多。簡介會時校長有講唔希望家長太多參與。

...
我仲重覆過2條問題添!咁咪無行?

Me222222

樓上唔使太擔心,我見到既例子應該係極端同小數,果位口音媽咪係non stop講「答miss啦!miss問你呀!你咁曳既?要答miss先得架.......」然後小朋友感覺極無禮貌

回覆:有冇人見左荊冕堂士德?

我都覺得d問題太易,應該有一半小朋友都可以答/做到晒,我會覺得學校會係呢批小朋友入面先揀住學校附近既,即大窩口,幼稚園倡就近入學,而且佢未必想太多學生坐校巴(雖然話佢有得安排各區校巴)。剩番既就睇大家既運氣喇。

引用:我都覺得d問題太易,應該有一半小朋友都可

原帖由 GohBMum 於 15-11-19 發表
我都覺得d問題太易,應該有一半小朋友都可以答/做到晒,我會覺得學校會係呢批小朋友入面先揀住學校附近既, ...
幾時出offer

睇佢流程圖係話4/12前會收到通知。

回覆:有冇人見左荊冕堂士德?

荊冕堂偏向鍾意收full time mum嘅小朋友,佢大細b都收。

引用:荊冕堂偏向鍾意收full+time+mum嘅小朋友,

原帖由 catli11 於 15-11-20 發表
荊冕堂偏向鍾意收full time mum嘅小朋友,佢大細b都收。
佢點知邊個係ftm? 面見無問,份表印象中無問?

引用:Quote:原帖由+catli11+於+15-11-20+發表荊

原帖由 CxN_2013 於 15-11-20 發表
佢點知邊個係ftm? 面見無問,份表印象中無問?
份表有寫父母職業

回覆:catli11 的帖子

因為都頗多資料搜集工作?

上年我女全部答晒做齊waiting  , 考的野大部分小朋友都識,哈哈可能有關係人士收先(舊生,兄姊在校讀緊或讀過+抽籤(在全部完成者中),所以總有些人post N無收左

‹ 上一主題|下一主題