用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 收到崇幼國際班offer想問幾個問題
樓主: blackcarol
go

收到崇幼國際班offer想問幾個問題

那英文部(非國際)功課量多嗎?  會唔會好谷架?

hppa  not too 谷, but quite a lot of homework  發表於 16-1-18 11:50

小一選校另外一個post關於崇小, 有帖講崇小但英文同普通話好talk得, 寫就麻麻哋.

請問國際班的用家, 你們對於寫就麻麻哋的看法是怎樣? 謝謝指教

ps. 在那Post里, - 指做卷同寫作

pw6836 發表於 15-11-10 22:01
我在家不講英文和普通話,只講廣東話,一樣OK,去年小一國際班還可以全年考第一,可能因為K1-3都是普+英 ...
你好! 請問崇小國際班,由於課程係有40%係IB課程,將來係咪一定要讀國際學校或IB課程嘅學校? 唔可以connect到主流中學?

回覆:caca1227 的帖子

http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=3&refid=569&mode=published&nocache1464619834

回覆:pw6836 的帖子

留意TVB在6月尾會播一輯節目,當中會有明星藝人到崇真國際班小二上課一天,可以看到國際班的上課情況

回覆 pw6836 的帖子

謝謝!

pw6836 發表於 15-11-10 22:01
我在家不講英文和普通話,只講廣東話,一樣OK,去年小一國際班還可以全年考第一,可能因為K1-3都是普+英 ...
請問國際班幾多人?

回覆:coco2015 的帖子

回覆:pw6836 的帖子

我都 wow~

pw6836 發表於 16-6-1 10:11
留意TVB在6月尾會播一輯節目,當中會有明星藝人到崇真國際班小二上課一天,可以看到國際班的上課情況

...

請問節目名稱係咩?

引用:我在家不講英文和普通話,只講廣東話,一樣

原帖由 pw6836 於 15-11-10 發表
你小朋友好叻!!想問下你小朋友讀得開心嗎?學校咁深會否好大壓力?D功課咁深家長係咪要日日跟功課?多唔多人頂唔順要轉校?德育方面又如何?

引用:讀書不太谷,不過成日要做project,

原帖由 pw6836 於 15-11-10 發表
讀書不太谷,不過成日要做project,題目超難,去年是愛爾蘭和香港的文化比較 ...
同埋係咪大部份國際班都要外補?

wcyjessica 發表於 16-11-25 20:45
請問節目名稱係咩?
I want to know too!

tinywen 發表於 17-6-7 17:35
I want to know too!

https://youtu.be/gj3l2wolIgc

其實國際班和英文班邊班比較多功課? 一日大約有多少?